Aldrig er så mange børn blevet passet på så lidt plads, i så lang tid, af så få voksne, til så høj en pris.

"Det er et uafviseligt faktum," siger miljøkonsulent Niels Bang Hansen, BUPL, Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund.

Med pasningsgarantien som undskyldning propper nogle kommuner børnene ind i dagsinstitutionerne, uden samtidig at øge kvadratmeterarealet i forhold til antallet af børn.

"Jeg har en konkret sag med en kommune, der putter 128 børn ind i en institution, hvor der indtil 1976 ifølge lovgivningen kun måtte være 80 børn," siger Niels Bang Hansen.

Men efter 1976 er der ingen lovgivning på området. Kommunerne kan stuve ligeså mange børn ind i dagsinstitutionerne, som de vil.

Indtil 1976 lå driften og ansvaret for dagsinstitutionerne i Socialstyrelsen. Ifølge en vejledning skulle der i vuggestuer være 10 kvadratmeter brutto pr barn og 3 kvadratmeter fri gulvplads i grupperummet. I børnehaver skulle der være 6 kvadratmeter brutto pr barn og to kvadratmeter i grupperummet.

"Men i 1976 overtog kommunerne driften, og vejledningen blev ikke viderført. I dag er det kommunalbestyrelsen, der suverænt bestemmer børnetallet. Vi har forsøgt at gøre gældende, at der mangler regler. For jo flere børn der stuves sammen, jo flere bliver syge.

Der bliver flere og flere astma- og allergitilfælde, og sygdomsfrekvensen som sådan er stigende både hos børn og voksne i dagsinstitutionerne. Indeklima er jo relateret til personbelastningen, når vi snakker lugt, røg, støj og møg," siger Niels Bang Hansen.

Nogle kommuner vil gerne have, at bygningsreglementets kapitel 4.4.2. skal gælde i dagsinstitutionerne, når det drejer sig om normering. Et kapitel, der siger, at der skal være tre kvadratmeter opholdsrum pr. barn i vuggestuer og to kvadratmeter pr. barn i børnehaver.

Men bygningsreglementet skal ikke bruges til normering. Bygningsreglementet er tænkt som et redskab, der skal bruges til at påse, at byggesagsbehandlingen af boliger og virksomheder efter ibrugtagningen fremstår sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

Definitionen af opholdsrum gælder ikke blot børnenes grupperum, men også tilstødende rum som køkken, garderobe, puderum osv, og hermed bliver antallet af kvadratmeter, man kan indskrive børn på, kunstigt øget. Et bygningsreglement, der kun gælder for bygninger og væsentlige om- og tilbygninger, der er opført efter 1995.

"På et møde med boligministeriet, spurgte Kommunernes Landsforening gentagne gange om bygningsreglementet ikke kan bruges til at bestemme antallet af børn i dagsinstitutionerne. Hver gang svarede boligministeriet nej," siger Niels Bang Hansen.

Ikke alene bliver børnene mere syge, men for lidt plads påvirker også deres adfærd. Undersøgelser viser, at har børn under tre kvadratmeter at boltre sig på, begynder de at udvise territorial adfærd.

"I stedet for at lege, bruger børnene uforholdsmæssig megen tid på at passe på de ting, de har fået fat i, og på at beholde den plads, de har tilegnet sig. De bliver aggressive, det udløser konflikter, og der bliver råben og skrigen. Og så er vi tilbage ved for lidt plads og for megen støj," siger Niels Bang Hansen.