En usynlig spray gør det nu muligt for politiet at spore dine stjålne arvesmykker, familieklenodier og sølvtøj, så du kan få dem tilbage, hvis indbrudstyven har været på spil. Men den lille spray kan også skræmme tyven væk, inden han tvinger sig adgang til dit hjem.

Teknologien bag hedder dna-mærkning, og i flere andre lande har det været en stor succes. Nu er det på vej til de danske hjem, hvor det måske kan hjælpe de mere end 40.000 danskere, der hvert år oplever, at tyve har været på spil i deres hjem

Væsken i den lille spray indeholder en særlig dna-kode, som er unik for hver enkelt dosis væske. Det betyder, at værdigenstande kan spores tilbage til ejeren, og det gør faktisk en stor forskel for politiets arbejde. Det giver politiets efterforskere mulighed for at knytte værdierne til hvert enkelt tyveri, og det gør det nemmere at få tyve dømt. Desuden bliver udbyttet af indbruddet mindre for tyven, for ingen er interesseret i at købe varer, der er mærket. To afgørende elementer i at forhindre indbrud, viser forskning ifølge Det Kriminalpræventive Råd.

Hos virksomheden Sikkerhedseksperten er man for nylig begyndt at tilbyde danske kunder dna-mærkning.

Stor præventiv effekt

- Det er ikke ret udbredt i Danmark endnu, men det er også meget nyt. Fokus har først og fremmest været på virksomheder, men i takt med, at de begynder at bruge det, så vil de private også begynde at benytte sig af det. I udlandet - England blandt andet - kan vi se, at det faktisk er i private hjem, det har haft den største præventive effekt, siger Thomas Hovmand fra Sikkerhedseksperten.

For hver dosis væske er der en unik dna-kode. Den bliver sat ind i et register hos den udbyder, kunden har købt sit produkt hos. Hos CTR Secure Services i Valby forklarer direktør Per Skovhus, at en stor del af produktets effektivitet ligger i den mærkning, man sætter på sin dør eller vindue for at signalere til tyven, at ens genstande er sprayet med den usynlige dna-væske. Per Skovhus er faktisk så sikker på sit produkt, Smartwater, at han udsteder en bemærkelsesværdig garanti.

- Vi betaler pengene tilbage, hvis en af vores kunder har indbrud, efter de har mærket deres ting og hjem med vores produkter, siger Per Skovhus.

Koster 600 kr. det første år

Hos CTR Secure Services koster udstyret til et almindeligt parcelhus omkring 600 kr. det første år. For den pris får man væsker og mærkater til at sætte på sit hus, og så står ens ejendele i virksomhedens register. De efterfølgende fem år - hvor der er garanti på produktet - koster det omkring 350 kr. om året, som er et abonnement for at stå i deres register.

Ifølge Per Skovhus har indbrudsplagede engelske villakvarterer nedsat antallet af indbrud med op til 80 procent, efter de begyndte at skilte med, at deres værdier er mærket med Smartwater, som han er eneforhandler af i Danmark.

Hos brancheforeningen Sikkerhedsbranchen jubler man over, at dna-mærkning endelig er på vej ud i de danske hjem.

- Det har eksisteret i mange år i blandt andet Sverige og England, hvor det har givet gode resultater i forhold til forebyggelse af kriminalitet. Som branche har vi altid hilst mærkning velkommen, og vi hilser klart et nyt produkt velkommen, for det kan være med til at øge interessen for at mærke sine ting, siger vicedirektør i Sikkerhedsbranchen, Mogens Hansen.

’Ret genialt’

Mogens Hansen mener, at den usynlige væske giver danskerne mulighed for at mærke værdier, det tidligere har været besværligt eller umuligt at markere.

- Andre former for mærkning, som at ridse i tingen eller klistermærker, kan man jo for eksempel ikke bruge på en ring, et ur eller en halskæde. Men med de nye produkter på markedet er der helt nye muligheder i og med, at det er en usynlig væske. Så det er langt hen ad vejen ret genialt, siger han.