Han begyndte på bunden af det kinesiske samfund, men er nu så rig, at han lige har købt verdens næstdyreste maleri.

En kop til 245 mio. kr. Et broderet silketæppe til 207 mio. kr. Det er blot et par af de indkøb, som den 51-årige Liu Yiqian har foretaget indenfor det sidste års tid.

Indkøb der har trukket overskrifter i hele verden, og som i øvrigt blev betalt med et American Express kort.

Forleden svingede den stenrige kinesiske forretningsmand igen sit kort, da han blev ejer af dét, der nu er verdens næstdyreste maleri: Amadeo Modiglianis ’Nu Couché’.

1,2 mia. kr. betalte han for et maleri af en nøgen kvinde. Og som han efterfølgende udtalte til New York Times: ’Det er ret pænt i forhold til hans andre nøgenbilleder’.

På ganske få år er den 51-årige milliardær blevet en af ikke blot Kinas men hele verdens største kunstsamlere.

En temmelig imponerende bedrift af en mand, som begyndte sit liv på bunden af det kinesiske samfund. Der var nemlig langt mellem riskornene i den fattige arbejderfamilie, som Liu Yiqian blev født ind i i 1963 i Shanghai. Han voksede op under kulturrevolutionen, og allerede som teenager måtte han bidrage til, at der kom mad på bordet i hjemmet.

I sine unge år gik han rundt i Shanghais gader og solgte moderens håndtasker, mens han forsøgte at skrabe penge sammen til sin egen taxa. Snart kørte også den forretning på hjul.

Ufattelig rige

Det var de økonomiske reformer i Kina, som for alvor satte den unge Liu Yiqians pengemaskine i gang.

Han begyndte at investere sine sparepenge i aktier, og derfra tog det fart.

»Jeg tror, at jeg har en exceptionel næse for aktiemarkedet,« har han tidligere udtalt til Bloomberg.com.

Se gigantyachten: Fodbold-milliardæren Abramovich lægger til kaj i København

Efterhånden blev Liu Yiqian medlem af den voksende og ufattelig rige kinesiske overklasse. En klasse, hvoraf en stor del selvfølgelig er børn af de revolutionære, der i sin tid hjalp Mao Zedong til magten og altid har levet et yderst privilegeret liv i forhold til den almindelige kineser. Men ud af Kinas 335 milliardærer - Liu Yiqian er nummer 239 med en formue på godt 10 mia. kr. red. - findes en god del mænd, der, ganske som Liu Yiqian, har kæmpet sig op fra bunden.

Fælles for dem alle er, at de pludselig vælter sig i penge. Og bruger dem. Jo mere synligt, desto bedre. Eller som Bruun Rasmussens vurderings- og salgsdirektør Kasper Nielsen beskrev dem i BT i går:

»Mennesker, der ønsker at købe sig til kulturel prestige. Og for hvem penge ikke er en faktor.«

Har åbnet to museer

Liu Yiqian og hans kone har dog tilsyneladende ikke helt glemt, hvor de kommer fra.

For selvom de som nævnt sidste år købte en porcelænskop - der kan dateres tilbage til Ming-dynastiet - for 245 mio. kr. og et silketæppe fra det 15. århundrede for 207 mio. kr., så er det ikke for at flashe deres formue. Købene kommer nemlig også den almindelige kineser til gode.

Siden 2012 har parret åbnet to museer i Shanghai, og det er her, at såvel verdens næstdyreste maleri som koppen og tæppet skal udstilles.

»Vi vil gerne give kinesiske kunst-elskere muligheden for at studere fine værker uden at være nødt til at forlade landet,« sagde Liu Yiqian forleden til New York Times.

Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for Yiqian og hans hastigt voksende kunstsamling.

»De køber alt, hvad de kan komme i nærheden af. Bare det er dyrt nok. De er ikke kendere,« som lederen af Beijings førende kunstmuseum udtrykker det.