Red Barnet-chef Helle Thorning kan ikke få lov til at følge hjælpearbejdet. Det er for farligt

Sikkerheden i Mosul er så dårlig, at Red Barnets folk på stedet har pålagt deres topchef Helle Thorning-Schmidt at holde sig væk.

»Jeg kan ikke komme til Mosul. Vores folk siger, det er alt for farligt,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Over 25.000 irakiske landstyrker er sat ind i offensiven mod den nordirakiske storby, hvor 500.000 børn opholder sig og er i fare for enten at dø af sult eller omkomme under krigshandlingerne.

Red Barnet-ansatte i gang med at dele mad og drikkevarer ud til lokale nær Mosul. Området er for farligt for Helle Thorning, mener organisationen.
Red Barnet-ansatte i gang med at dele mad og drikkevarer ud til lokale nær Mosul. Området er for farligt for Helle Thorning, mener organisationen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Red Barnets danske topchef har et stort ønske om at følge organisationens mange projekter rundt om i verden. Men Mosul er et af de få steder, hvor det ikke kan lade sig gøre, fordi krigen er for tæt på.

Islamisk Stat kæmper mod de fremrykkende regeringsstyrker med snigskytter, panserværnsraketter og granatkastere. Ifølge Red Barnet vil befrielsen af byen fra Islamisk Stats besættelse udløse den største og mest komplicerede humanitære krise i år. De op mod 1,5 mio. indbyggere, der ikke allerede er flygtet, har valget mellem at blive i byen og blive fanget i krydsilden eller at forsøge at flygte og blive ofre for miner og snigskytter.

Mad til 170.000

Red Barnet har siden juni sammen med FN og andre hjælpeorganisationer leveret vand, mad og nødhjælpspakker til 170.000 mennesker. Siden offensiven blev indledt for en måned siden har man hjulpet med madrasser, vand og koge-udstyr.

Helle Thorning-Schmidt er fuld af beundring for de nødhjælpsfolk, der har påtaget sig opgaven at oprette modtagecentre for de mange flygtninge fra Mosul.

»De løber en meget stor risiko. Det kræver mennesker af en hel særlig støbning at sætte livet på spil for denne sag. Vi har allerede mistet flere af vores folk i Aleppo,« siger hun.

Islamisk Stat er begyndt at angribe soldater fra de irakiske sikkerhedsstyrker med droner. Man lægger også lureminer ud i de områder, man flygter fra.

Læs meget mere om Helle Thorning og hendes liv i London i BT PLUS lige HER.

Red Barnet-ansatte i gang med at dele mad og drikkevarer ud til lokale nær Mosul. Området er for farligt for Helle Thorning, mener organisationen.
Red Barnet-ansatte i gang med at dele mad og drikkevarer ud til lokale nær Mosul. Området er for farligt for Helle Thorning, mener organisationen. Foto: Red Barnet
Vis mere