"Fuck, mand". 27-årige Brian Holm tager sig til hovedet, mens hans jævnaldrende fætter Johnny Ramkvist nærmest hysterisk griner og udbryder til sin advokat: "Det anker vi". Altimens sidder hans 45-årige far, Kim Holm, som forstenet og stirrer ud i luften. Han har svært ved at fatte, hvad der lige er sket.

Hammeren faldt hårdt i går i Østre Landsret, da 12 enige nævninger og tre dommere idømte Johnny Michael Ramkvist, Kim Allan Skydsgaard Holm og Brian Carlo Holm henholdsvis fem, fire og tre års fængsel - i alt 12 år - for Danmarkshistoriens største kunstkup den 29. januar 1999 fra Nivaagaards Malerisamling nord for København.

Og straffene var mere end hårde nok for de tre dømte. Det var tydeligt at se ud fra deres reaktioner, da retsformand Ejler Bruun læste op fra sit papir.

Mens forsvarerne til Kim Holm og nevøen Brian Holm begge udbad sig betænkningstid omkring ankespørgsmålet, ankede Johnny Ramkvists advokat straffen på fem års fængsel på stedet.

"Det er en meget langvarig fængselsstraf. Og min klient er meget overrasket over dommen," fortalte Mikael Forsberg, forsvarer til Johnny Ramkvist.

Mikael Forsbeg var selv overrasket over, at straffen blev så hård, men ikke direkte skuffet.

Han begrundede anken med, at straffen var for lang. Derudover blev fortrolige oplysninger fra Johnny Ramkvist brugt i sagen. Oplysninger som politiet ellers havde lovet var uden for referat og derfor ikke kunne bruges imod ham.

Det ønsker forsvarer Mikael Forsberg, at Højesteret skal se nærmere på.

Brian Holm reagerede også voldsomt på sin straf. Forsvarer Jan Henrik Hoffmeyer er dog ikke utilfreds med dommen.

"Det var en hård dom. Men det er positivt, at min klient har fået den mildeste dom af de tre," mener han og giver blandt andet maleriernes høje værdi skylden for de strenge straffe.

Anklager Morten Frederiksen ønskede ikke at anke Landsrettens afgørelse. Han havde ellers krævet den maksimale straframme for røveri, som lyder på seks år.

"Når man tager et Rembrandt til en kvart milliard kroner, så må der også falde en straf helt op til straframmen," lød det fra Morten Frederiksen.

Men så hård lød straffen altså ikke.

De tre dømte undgik til trods for den hårde dom varetægtsfængsling. Og de kunne forlade Østre Landsret i København i går på samme måde som de kom. Vel at mærke med snarlig udsigt til adskillige år bag tremmer.

Den fjerde tiltalte - en 29-årig automekaniker - venter fortsat på, at hans sag skal for Landsretten.

Han er tiltalt for sammen med Kim Holm at have udført selve røveriet fra Nivaagaard.

Nivaagaard er ikke tilfreds:

Gårsdagens hårde dom i Østre Landsret på fem, fire og tre års fængsel til de tre Rembrandt-røvere var mildest talt svære at tackle for de dømte. Men endnu hårdere var dommen fra Niels Ib Mortensen, bestyrelsesmedlem for Nivaardgaards Malerisamling, da B.T. talte med ham umiddelbart efter rettens afgørelse.

"Det er i underkanten. Jeg havde håbet på en hårdere straf. De skulle have haft den maksimale straf på seks år.

Det ville give et godt signal, så andre ikke finder på at gøre det samme," siger Niels Ib Mortensen.

Et andet medlem af bestyrelsen på Nivaagaard var heller ikke helt tilfreds med Østre Landsrets dom.

"Det er billigt sluppet for så stor en sag," mener Mogens Willumsgaard.

"Jeg håber da, at dommen afskrækker andre fra at gøre det samme. Man kan ikke bare gå hen og hive et maleri ned af væggen, og så tro, at man slipper gratis fra det," siger han.