Han lyder som en gammel Morten Korch-flm, siger Rikke Karlsson, der har forladt DF i protest.

Stemmeslugeren Morten Messerschmidt opfører sig arrogant, og han taler som om, han er med i en gammel Morten Korch-film.

Sådan lyder kritikken dagen derpå fra den tidligere partifælle Rikke Karlsson.

»Han siger, jeg er en lille forvirret pige fra Rebild,« siger Rikke Karlsson med et grin og med tryk på alle stavelserne.

»Det har vi grinet en del af, min sekretær og jeg. Jeg er da nok forvirret. Men det er mest fordi, jeg ikke kan få lov at se de regnskaber og de papirer, Morten Messerschmidt vil have, jeg skal skrive under på,« tilføjer hun.

Vi sidder i hendes lejlighed i Bruxelles få dage efter, at hun har meldt sig ud af DF i protest mod, at hun i et halvt år ikke har kunnet få lov at se regnskaberne for to fonde (Meld og Feld, red), hendes partifælle Morten Messerschmidt har stiftet. Fonde, der rummer adskillige millioner kroner, og som kun må bruges til oplysning om EU-arbejdet.

Messerschmidts svar på hendes kritik var at kalde 50-årige Rikke Karlsson en ’forvirret lille pige fra Rebild’. Noget lignende har han tidligere sagt om 68-årige Anna Rosbach, da hun meldte sig ud af partiet i protest efter nogen tid i parlamentet sammen med Messerschmidt. Han er en yderst populær politiker, der fik et rekordvalg med 463.758 stemmer sidste år. Men tegner hans facon overfor kvindelige partifæller et andet billede af den populære politiker? Er der en bagside af medaljen?

’Sexistisk og træls’

Rikke Karlsson vil meget hellere snakke om fondene, men hun siger:

»Hvis han havde sagt det direkte til mig mens vi var sammen, så havde jeg sagt: ’Hold da din kæft, mand. Hvad fanden er det for en nedladende måde at tale til mig på’. Men jeg gider ikke bruge tid på at brokke mig over, at det er sexistisk og træls. Så mister vi fokus på det, det handler om - problemerne med de fonde.«

»Jeg lukker det simpelthen ude, at han siger sådan noget. Jeg hører det ikke. Jeg konstaterer, at han er følelsesmæssigt oprevet. Og så har han jo også den der lidt arrogante facon og taler meget gammeldags, Han lyder som en gammel Morten Korch-film, det kan jo være helt fascinerende,

Bagefter siger han tit undskyld, og beklager, at der er ’røget en finke af panden’. Han kan også undskylde med, at han ’ikke er så meget til det følelsesmæssige’. Det er okay med mig, for jeg kan også hidse mig op, hvis der er noget, der ikke stemmer, og jeg kan sagtens glemme det igen.

Morten er jo ikke sådan en som Kristian (Thulesen Dahl, red.) der kommer godt ud af det med alle. Han er en enspænder, og han har sådan en forventning om, at alle skal synes og mene det samme som ham selv. Der er ikke noget ondt i ham, han kan bare ikke forstå det. F.eks. har han tilbudt mig en udvalgspost, som jeg har sagt nej tak til, fordi jeg ikke har forstand på emnet. Og det kan han ikke forstå, når han nu prøver at give mig noget,« siger Rikke Karlsson.

Om substansen og fondene: Rikke Karlsson fik tilbage i april præsenteret for to blanke stykker papir, Messerschmidt bad hende skrive under på. Der stod kun ét ord, på hvert papir - navnene på hans fonde Meld og Feld.

»Jeg skulle bare skrive under forneden. Men jeg vil altså vide, hvad jeg skriver under på. I seks måneder har jeg forsøgt at få et svar, og jeg har også kontaktet ledelsen, dog ikke min onkel Søren Espersen, fordi jeg ikke ville have, han skulle have et problem. Vi er ellers meget tæt og holder somme tider jul sammen.«

Ville lukke fondene

»På et tidspunkt kontaktede jeg en EU-embedsmand, og han forklarede mig, at der sad de samme 22 personer i begge fonde. Og kun en af dem blev genvalgt ved sidste valg, det var Morten Messerschmidt. Efterfølgende fyldte han så fondene op med os fire i DFs gruppe. På et tidspunkt har han også sagt til mig, at hvis jeg ikke skrev under, ville han lukke fondene. Jeg synes, det er meget mærkeligt, Og til sidst kontaktede jeg så Kristian (Thulesen Dahl, red.). Det var under kulturnatten sidste fredag og han lovede mig at se nærmere på det. Men der skete intet, og til sidst syntes jeg ikke, jeg kunne gøre andet end at skrive den pressemeddelelse og melde mig ud.«

Hvad vil du så koncentrere dig om som løsgænger?

»Jamen jeg sidder jo stadig i mine udvalg. Og så vil jeg klage over, at jeg ikke kan få lov at se regnskaberne for Meld og Feld. Jeg bliver simpelthen ved, til det lykkes,« siger den stædige Rikke Karlsson, der slog sit navn fast som lokalpolitiker i Rebild, da hun blev ved at råbe op i forbindelse med den uhyggelige Rebild-sag fra 2012, hvor ni børn blev udsat for incest og omsorgssvigt.