For mange bekymringer, der kører på repeat, kan udløse depression og nedtrykthed. Opdag de negative tanker i tide og stop dem.

Hvad er egentlig årsagen til depression? Det spørgsmål har forskere stillet sig i mange år.

Man har mange bud – hjernens kemi, genetik blandt andet. Men nu har forskerne fastlagt, at grubleri og selvfokus er én af de største kilder til depression.

Timelange, daglige indre analyser af problemer og eget humør fastholder os i triste følelser og holder liv i en følelse af håbløshed og energiløshed. Jo mere man forsøger at finde svarene på diverse spørgsmål i hovedet, des mere nedtrykte bliver man. Grublerierne kredser oftest om tanker af forskellig art.

Det kan være:

  • Triste tanker som: ’Hvorfor har jeg det så skidt?’.
  • Skyldebetonede tanker som: ’Er det hele min skyld og bliver jeg straffet?’.
  • Vrede tanker som: ’Hvorfor er folk nogle egoistiske røvhuller?’
  • Eller håbløse tanker som: ’Måske jeg aldrig får det bedre. Skal jeg gøre den ende på det hele?’

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

Tanker er som tog

Måske genkender du håbet om, at grublerierne vil give dig svar og løsninger. Men får du, hvis du skal være helt ærlig, bedre svar på dine spørgsmål efter ugelange grublerier, end hvis du blot har spekuleret i en halv time? Prøv lige at tænke over det ... Men tænk ikke for længe.

Det findes sjældent klare svar på spørgsmål som: ’Hvorfor har jeg det så skidt?’, eller ’Hvorfor skete dette ubehagelige for mig?’. Derfor producerer grublerier over den type af spørgsmål ofte blot flere spørgsmål. Når svarerne udebliver, ender grublerierne ofte i en følelse af nedtrykthed og depression.

Jeg beskriver ofte tanker som tog på en perron. Du har over 70.000 tanker dagligt, der kører fordi din mentale perron. Nogle tanker handler om ting, du finder ligegyldige, som f.eks.: ’Hvad er der i køleskabet?’ eller ’Hvad laver naboen mon nu?’ Andre tanker er mere følelsesladede og vigtige, såsom de triste, skyldbetonede eller vrede tanker. De vigtige tanker frister os og trækker i vores opmærksomhed. Men hopper du på disse tanketog, kan du være sikker på at ende et sort og mere håbløst sted efter blot nogle timer. Husk, at selvom du står på stationen og tanketoget kører ind til perronen, så behøver du ikke stige ombord.

Er du steget på toget

Jeg møder tit depressive som har lav bevidsthed om deres grubletid. De opdager simpelthen ikke, at de er steget på tanketoget, og har derfor svært ved at minde sig selv om at skifte fokus og udskyde grublerierne. Først efter flere timers sorte tanker opdager de, at de er i gang med at gruble. Det er svært at hoppe af et tog, man ikke har opdaget, at man er steget på. Derfor kan det være en god ide at blive mere bevidst om sine grublerier.