Overdreven brug af shampoo i håret kan føre til eksem eller irritation af hovedbunden. Derfor skal du passe på med mængden af hårvask, lyder advarslen fra forskerne.

Balsam, hårkur, voks, gelé, hårspray, farvning, føntørring, kæmning, klipning, curling. Du udsætter dit hår for mange ting hver dag, men hvor ofte bør du egentlig udføre en af de mest almindelige former for hårpleje – hårvasken?

Svaret er først og fremmest: Ikke for ofte. Overdreven brug af shampoo kan nemlig være problematisk, fortæller professor Jørgen Serup fra Rigshospitalet.

Hos Videnskab.dk kan du læse, hvor ofte forskerne anbefaler, at du vasker dit hår.

Shampooen går til angreb på fedt i hovedbunden, og hvis angrebet sker for tit, kan det føre til eksem eller irritation af huden.

»Shampoo er jo en form for sæbe, som fjerner snavs og fedt. Men vores celler indeholder også fedtstoffer, som kan blive beskadiget af sæbe, hvis man bruger shampoo eller andre sæber i overdreven grad. Sæbe kan faktisk virke ætsende på huden,« fortæller Jørgen Serup.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvor ofte skal man gå i bad? http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvor-ofte-skal-man-ga-i-bad

Den amerikanske hårforsker og dermatolog Wilma Bergfeld er enig i, at overdreven brug af shampoo kan være problematisk; ikke kun for huden, men også for selve håret.

»Hvis man vasker hår for meget eller bruger en forkert shampoo, kan det resultere i, at hovedbunden bliver tør. Det kan føre til kløe, tør hovedbund og tørt hår, som let knækker,« fortæller Wilma Bergfel, som arbejder ved det nordamerikanske Selskab for hårforskning.

Wilma Bergfeld påpeger dog, at problemet med tørt hår og hovedbund »mange gange kan korrigeres, i hvert fald midlertidigt« ved at udvælge den rigtige shampoo.

Læs også på Videnskab.dk: Skal jeg bruge håndsæbe eller flydende sæbe?

Ved udvælgelsen af shampoo skal man blandt andet tage højde for, om man har tendens til »fedtet eller tør hovedbund«, og om man har »fine eller beskadigede hårfibre«, fortæller Wilma Bergfeld.

»Det er essentielt at følge anvisningen på shampooflasken, for den vil beskrive, hvilken hårtype og tilstand shampooen er bedst til. Man behøver ikke at være en kosmetisk kemiker for at vælge den rigtige shampoo eller balsam,« siger professor Wilma Bergfeld.

Eksperterne understreger, at der kan være stor forskel på, hvor ofte vi hver især har brug for – og lyst til – at vaske vores lokker.

»Det er meget individuelt. Der er stor variation i både hårets karakter, hudens indfedtning af håret og personens æstetiske ønsker,« fortæller Jørgen Serup, som dog fortæller, at man som tommelfingerregel skal regne med at vaske sit hår to gange i ugen.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Hvorfor kan man ikke skide uden at tisse?

Får jeg lort i næsen, når det lugter af bæ?