Præsidentbesøget giver travlhed ved Flyvergrillen i Kastrup.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Med skudklare kameraer og potente kikkerter står flyspotterne i Kastrup parat til at modtage USAs præsident, George Bush, når han lander med præsidentflyet Air Force One i næste uge.

Fra deres samlingssted ved Flyvergrillen for enden af Amager Landevej overvåger de minutiøst landingsbanerne og det travle luftrum over Kastrup.

»Det er altid spændende, når der kommer én af de store kanoner, og Air Force One er jo noget helt særligt. Men faktisk er det slet ikke hans jumbo, der er mest interessant. Det er alle de ledsagende fly, der kommer før og efter præsidentbesøget, som er virkelig guf« lyder det fra den lille gruppe af trofaste flyspottere på udkigsposten ved Flyvergrillen.

Allerede i fredags fik de trænede blikke øje på det første, hemmelige »optaktsfly«.

»Om formiddagen kom der en C-17 (militært tranportfly med fire jetmotorer. Kan lande på næsten ingen plads, og bl.a. brugt under tsunami-katastrofen, red./flyspotterne). Måske har det været fortroppen af Secret Service, der ankom. Flyet stod ikke på tavlen. Det dukkede bare op. Hvor det kom fra, er der ingen, der ved,« fortæller én af flyspotterne.

»Ja, det var ikke et af de sædvanlige, som du ser i Frankfurt. De har navne på efter amerikanske stater - det her var helt anonymt,« uddyber en kollega begejstret.

Notesbog med flyobservationer
Blandt Flyvergrillens stamgæster er 62-årige Jens Westergaard, der har interesseret sig lidenskabeligt for flyvemaskiner i 50 år. Desuden har han i 24 år arbejdet som lagerfunktionær i SAS. Han har både kikkert og Nikon-kamera med, og i tasken ligger en notesbog, som alle observerede fly bliver noteret minutiøst i.

»Når jeg kommer hjem, skriver jeg mine notater ind på computeren og udveksler dem med min gode ven Carl i Jylland. Så kan jeg drille ham og vise, hvilke fly jeg har kunnet nyde. Han var her nemlig i sidste weekend, og om et par uger har vi planlagt at tage på en rundtur for at se på flyvemaskiner i Amsterdam, Bruxelles, Luxembourg, Düsseldorf og måske Hannover,« fortæller Jens Westergaard.

»Dengang Clinton ankom til Kastrup i 1997, var her helt fyldt op med flyspottere, almindeligt nysgerrige og pressen. TV-folkene ville stille et kamera op ved det gode hjørne, og det skal de da være velkomne til igen, hvis de giver en kasse øl,« smiler han og peger i det samme ud på landingsbanerne:

»Der har du i øvrigt én af »ayatollah-maskinerne« fra Iran Air.«

»Den er helt ny. Det må være en af dem, de har fået fra Olympic,« supplerer én af de andre spottere.

Flyspottere i terrorbekæmpelsen
I England er de trofaste flyspottere udenfor bl.a. Heathrow lufthavn ved London blevet opfordret til at tage del i terror-bekæmpelsen.

Når de nu alligevel kendte alle rutiner i lufthavnen ud og ind, kunne de lige så godt bruges aktivt som opsynsmænd, syntes Scotland Yard.

Derfor bad politiet flyspotterne holde øje med huller i hegnet, skumle personer og andet mistænkelig.

»Men ingen af spotterne ville samarbejde, før lufthavnen åbnede en udsigtsterrasse på selve lufthavnens område. Det kunne vi også godt bruge her i Kastrup,« siger Jens Westergaard. baa@bt.dk