Hvor meget kræver det, hvis I vil udvide familien med et nyt medlem. Læs Din Families store guide og find det rette kæledyr.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Moar, må jeg få en hund, hvis jeg lover at gå en tur med den hver dag - også når det regner! Lyder spørgsmålet bekendt i dine ører? Hvad i alverden stiller man op, når ungerne plager om et kæledyr?

Johanne Østerbye er dyrlæge på Erritsø Dyreklinik i Fredericia og formand for Den Danske Dyrlæge Forenings sektion for hund, kat og smådyr. Sammen med kollegaen Beth Fledelius, der har speciale i krybdyr, giver hun svar på, hvor meget det kræver, hvis I vil udvide familien med et nyt medlem.

Priser på dyr, ekskl. hund og kat, og tilbehør er fra Bonnie Dyrecenter i Helsingør. Forretningen sælger kun unger og er en del af den landsdækkende Bonnie Dyrecenter-kæde.





















Pris: Startpakken for landskildpadder: Terrarium, varmelampe m.m er ca. 1.500 kr. Den billigste landskildpadde koster mellem 1.500 og 2.000 kr. For en sumpskildpadde løber udstyret op i 600-700 kr., mens selve skildpadden koster 165 kr.

Dyrlæge Beth Fledelius: »En landskildpadde kan generelt ikke få plads nok. F.eks. bør en voksen græsk landskildpadde minimum have et velindrettet terrarium, der er otte gange så langt som dyrets fuldvoksne størrelse. Det skal være halvt så bredt, som det er langt. Terrariets miljø skal være tørt og uden et støvende bundlag. Det må heller ikke kunne ædes, for det kan give forstoppelse. Der bør også være et temperaturspænd på 20 til 40/50 grader. Dog er temperaturen specifikt artsbestemt.

En god UV-belysning er også essentiel for trivslen. Skildpadder fodres med ugiftigt ukrudt fra naturen og en tilpasset grøntsagsblanding om vinteren. Landskildpadder som Græsk- Russisk- og Leopardskildpadde kan snige sig op på 80-100 år, hvis de passes optimalt. I flere familier er de højtelskede arvestykker. De har et dejligt temperament, er nysgerrige og vænner sig hurtigt til dem, der passer dem.« Foto: Kristian Juul Pedersen


Pris: Det kommer an på race og størrelse. Med kurv, madskåle, halsbånd, hundetegn, legetøj m.m. løber det op i 1.500-2.000 kr. Dansk Kennelklub oplyser, at en stambogsført hund koster mellem 6.000 og 12.000 kr. En dansk/svensk gårdhund ligger i den »billige« ende, mens man må slippe dobbelt så meget for en Amerikansk Staffordshire Terrier. De populære familiehunde som Golden Retriver eller Labrador Retriver koster omkring 7.000-8.000 kr.

Dyrlæge Johanne Østerbye: »Hunden er en del af familien, og et flokdyr, der i snit bliver 10-16 år (små og mellemstore hunde). Store hunde som Sankt Bernhardshund og Grand Danois bliver i snit syv år. Man kommer til at leve tæt sammen med en hund. Det kræver tid, og hunden skal aktiveres hver dag. Det er en god ide at tage den med på arbejde, hvis det er muligt. På den måde er den sammen med flokken. Det er fint at arbejde længe, hvis hunden kan blive luftet i frokostpausen.

Når barnet er 8-10 år, kan man aftale, at det er dets pligt at lufte hunden to gange om dagen. Hunden skal ud mindst tre gange dagligt, og én af turene må gerne være lang og med hundetræning eller leg.« Foto: Simon Knudsen


Pris: Starterbur med tilbehør koster omkring 600 kr. En hankanin koster 195 kr., mens hunkaniner er i højere kurs. De koster 225 kr.

Dyrlæge Johanne Østerbye: »Det er et godt kæledyr. Man skal være opmærksom på, at dværgkaniner kan have et hidsigere temperament end de store. Mit råd er, at man kontakter Dansk Kaninavlerforbund. De ved, hvad der er en god kælekanin, udstillingskanin og lign. Barnet er stort nok, når det er omkring seks år. En kanin bliver i snit 5-7 år. Den kræver et bur, hvor den kan hoppe to gange i bredden og tre gange i længden, når den er udvokset. Kaniner er et renligt dyr og kan lære at »gå på toilet« på en bakke. Det gør det nemt at skifte.

Toiletbakken skal skiftes dagligt, mens buret skal skiftes 1-2 gange om ugen. Desuden er det en god ide at veje gnavere én gang om ugen. Nogle kaniner har tandstillingsfejl og taber sig derfor i ubemærkethed. Jeg ser alt for mange, der er mageret af. Det kan være barnets opgave at føre en logbog over vægten. Kaninen kræver daglig kontakt eller en legekammerat.« Foto: Søren Bidstrup


Pris: Startpakken med et rimeligt bur inkl. tilbehør og legetøj koster omkring 600 kr. En undulat koster 150 kr.

Dyrlæge Johanne Østerbye: »Når barnet er omkring fem år, er undulaten et godt dyr. Børn og undulater kan blive meget fine venner, fordi de kan kommunikere med hinanden.

Undulaten er et meget socialt lille dyr. Børn, i den skolesøgende alder, synes, det kan være sjovt at lære undulaten at springe op på fingeren og lære den at sige noget. Undulaten er en papegøjefugl og bliver i gennemsnit 5-8 år.

Den kræver et stort bur, og hvis man kun har én fugl, kræver det, at man er omkring den dagligt. Man kan ikke bare tage i sommerhus og lade undulaten blive hjemme. Det er et flokdyr, og hvis man går på kompromis med det, må man købe to. Til gengæld er det sværere at gøre dem tamme og lære dem at snakke.« Foto: Scanpix


Pris: Det nødvendige udstyr løber op i 600-1.200 kr. Katte skal blandt andet have et kradsetræ, og de er forskellige i kvaliteten. Dertil kommer transportkasse, kattebakke, madskåle m.m. Det kan være meget forskelligt, hvad man skal betale for en huskat. Racekatte (Perser, Siameser, Norsk Skovkat, Maine Coon mm.) koster fra 3.000 kr. og opefter. Det er inkl. stamtavler og vaccinationer.

Dyrlæge Johanne Østerbye: »Katten bliver 13-15 år, og langt hen ad vejen er den sin egen. En kat er ikke en krammebamse, men katte og børn passer godt sammen. Katten motionerer selv, men man skal ikke lade den være alene i 9-10 timer. Katte er sjove, og gode til børn, fordi de kan lege sammen. Begge kan få mange gode stunder ud af en »drillepind«, at trille en garnnøgle, kaste en lille bold eller se en mekanisk mus.« Foto: Brian Bergmann


Pris: Der findes mange forskellige bure med rør og dimser. Bur og tilbehør løber op i ca. 600 kr. Prismæssigt er der ikke forskel på, om man vælger en dværg- eller guldhamster. Begge koster 95 kr.

Dyrlæge Johanne Østerbye: »Jeg synes ikke, det er et kæledyr. Ligesom fisk er det noget, man kan se på, men det kan også være sjovt. Hamsteren er lillebitte, og man skal passe på den, når man har den i hænderne. Den bider ofte, så børnene bliver forskrækkede og taber den. Desuden er den nataktiv. Hamsteren bliver to år, så man køber sig næsten en sorg på forskud. Den er velegnet fra 10-12-årsalderen, for børn skal kunne forstå, at dyret sover om dagen, og de skal kunne finde glæde i at købe små huler til den.« Foto: Scanpix


Pris: Terrarium, varmelampe m.m kommer på 1.500 og 2.500 kr. Den billigste slange/snog - Strømpebåndssnogen - koster 150 kr. Slangerne varierer i pris alt efter sæson og marked. Den dyreste slange i Bonnie Dyrecenter i Helsingør er i øjeblikket en Rosenboa til 1.500 kr. Forretningen kan skaffe specielle boaslanger, der koster 30.000-40.000 kr.

Dyrlæge Beth Fledelius: »Når man har et krybdyr, er det nødvendigt med ansvarsfølelse og regelmæssig daglig pasning. Det er ikke et kæledyr til et barn alene.

En slange på 70-150 cm kræver minimum et velindrettet terrarium på én meter gange 60 cm gange 50 cm. Temperaturspændet bør være ca. 24 grader i den kølige ende og omkring 35 grader på det varmeste sted om dagen, og ca 20 grader on natten. Dog er temperaturen specifikt artsbestemt. Terrariet indrettes som et tørt miljø med grene, et fladt område med en vandskål og mindst to huler, der placeres henholdsvis i den kolde og den varme ende. En mindre UV-belysning kan stimulere slangernes døgnrytme.

Slangers temperament varierer utrolig meget, men arter som Konge-, Rotte- og Kornsnog kan blive meget håndteringsvante. Slanger bliver typisk mellem 15-20 år og skal fodres med mindre døde gnavere.« Foto: Brian Bergmann


Pris: Bur og tilbehør koster omkring 600 kr. Et marsvin koster 175 kr.

Dyrlæge Johanne Østerbye: »Et godt kæledyr, når barnet er fem-seks år. De skal lære, at det er en lille gnaver, som man ikke skal løfte for højt op. Det er et meget socialt dyr, der kræver, at man er om det hele tiden. Hvis det ikke er muligt, bør man købe to. Marsvinet er et meget større familiedyr end hamsteren, og børn får mere glæde ud af det. Der findes foder til både marsvineungen, det udvoksede og det ældre marsvin. Marsvin kan blive så tamme, at de »kalder«, når de kan høre, at folk går i køleskabet efter agurker. De kan også »kalde« på barnet, når det kommer hjem. Gennemsnitsalderen er fire til seks år.« Foto: Simon Knudsen


Pris: Et starterakvarium inkl. planter, rødder, grus m.m. kan svinge i pris men regn med ca. 1.000 kr. Jo større akvariet er, desto lettere er det at holde. En sugemalle kan være med til at holde akvariet rent. Akvariefisk findes i alle prisklasser. Billigst er Glødelys Tetra til 9 kr., mens Rokken koster 1.000 kr. Fisks alder varierer. En guppy bliver ca. 2-2,5 år, en Discus 15-18 år, mens en Koi kan overleve sin ejer. Den kan blive op til 100 år.

Dyrlæge Johanne Østerbye: »Alle aldre kan være med til at kikke på akvariefisk. For en baby kan det næsten være bedre end at se fjernsyn. På et tidspunkt, når børnene en alder, hvor de begynder at interessere sig for, hvilke fisk, de vil have, og de lærer, hvilke fisk, de kan sætte sammen. Fisk kan medicineres, hvis de bliver syge. Men det er meget omsiggribende.« Foto: Hening Bagger


anp@bt.dk