DFs Kristian Thulesen Dahl vil nu omsætte sin valgsejr til indflydelse. Det kræver et magtopgør med statsminister Lars Løkke Rasmussen

Her sidder valgets store vinder Kristian Thulesen Dahl og hans næstkommanderende Peter Skaarup på toppen af Danmark, Color Hotel i Skagen og planlægger, hvordan de får mest muligt af deres politik igennem i forhandlingerne med statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Og Dansk Folkeparti har ikke tænkt sig at give sig. Derfor er der en hård magtkamp i vente mellem Kristian Thulesen Dahl og Lars Løkke.

Der var 15 nye MFere med på sommergruppemødet i Skagen i forhold til sidste år – så Dansk Folkepartis formand ved selvsyn kunne se, hvor stort hans parti er blevet. Det er større end Venstre, og det skal udnyttes maksimalt, siger kilder i partiet.

Der kommer helt andre boller på suppen nu end dengang i nullerne, hvor DF var støtteparti for Anders Foghs VK-regering. Dengang kunne man groft sagt spise DF af med en ældrecheck og en flygtninge-stramning, men den går ikke nu.

»Venstre skal ned at bide i gulvtæppet nogle steder, hvor DF beviser styrkeforholdet,« siger Jesper Termansen, politisk kommentator på Radio24syv.

De danske værdier

Samme opfattelse er der internt i Dansk Folkeparti.

»Med det valgresultat forventer vælgerne, at vi presser Venstre og får meget igennem. Det virker ikke som om, alle Venstre-folk helt har opdaget, hvor meget vi er gået frem, men så er det jo vores opgave at sørge for, at de kommer til det,« siger en DF-kilde, der er velinformeret om partiets strategier, men ikke ønsker at stå frem af hensyn til forhandlingssituationen.

Læs også:

På det tre dage lange sommergruppemøde var hovedemnerne udlændingepolitik, trafikpolitik, ældres vilkår, danske værdier og et løft til landdistrikterne.

Derudover er vigtige punkter retspolitikken, hvor DF vil tvinge dommerne til at afsige hårdere domme, sundhed og ældre, hvor der skal afsættes nye milliarder. Udlændingestramningerne skal presses så langt som overhovedet muligt, og konventionerne skal udfordres. Og der venter barske armlægninger med Venstre om grænsekontrol og EU-afstemninger.

En anden DF-kilde på Christiansborg siger til BT, at Thulesen Dahls vigtigste fokus er at beholde de nye vælgere, han har fået. Og det gør han bedre ved at kæmpe for sine sager og tabe nogle af dem, end han gør ved at indgå mudrede forlig med Venstre, som vælgerne har svært ved at forstå.

Penge skal øremærkes

Ifølge Jesper Termansen skal DF have store indrømmelser.

»Nu kan man ikke spise dem af med nogle lunser. Nu spiller de hard ball. De skal have noget med substans på den økonomiske politik,« siger han.

Læs også:

»De skal tvinge Venstre til at øremærke nogle penge til sundhedssektoren og ældresektoren, hvor det gør ondt, og hvor budgetterne skrider i forhold til nulvækst. Det skal være så vanskeligt, at Liberal Alliance og De Konservative ikke vil være med.

Bevidst strategi

»DF har endnu ikke fremført krav, der er helt umulige for Lars Løkke, og jeg mener, det er en meget bevidst strategi. Regeringen skal presses til kanten og ud over kanten, men ikke mere, end at det kan holde. Det skal gøre ondt. Stramninger af udlændingeloven og retspolitikken er jo ikke økonomisk krævende, men det er principielt og vil gøre ondt på Venstre værdipolitisk ligesom grænsebommene,« siger Jesper Termansen.

Mens DF gik 15 mandater frem ved valget, tabte Venstre 13. Med den store fremgang har DF en historisk chance for at få sin vilje. Men samtidig har Lars Løkke fra begyndelsen vist, at han kan forhandle på kryds og tværs i Folketinget og lave forlig med både, S, SF og Alternativet.

DF vil dog også gerne lave forlig på tværs og holde Liberal Alliance og De Konservative ude af centrale forlig. Jesper Termansen tror dog ikke, Løkke kommer uden om DF, når han skal have finansloven på plads:

»Den akse, der for alvor vil styre Danmark de kommende år, vil være V-DF-S. så man kan marginalisere K og LA. Men det kræver, at DF er med i alt væsentligt. Og jeg kan ikke forestille mig, at Løkke kan lave finanslov til efteråret uden DF. Situationen er en anden end i nullerne. Nu skal DF for alvor legitimere og bevise for vælgerne, at de faktisk får mere indflydelse ved at stå uden for regeringen, end de ville få ved at sidde i den. De skal have præcis så mange indrømmelser, at det giver ballade, og at det skaber vrede på bagsmækken hos de borgerlige,« siger Jesper Termansen.

Søren Espersen, der er en del af ledelsen i Dansk Folkeparti, siger, at DF ikke behøver at vinde alle kampene her og nu, men at partiets indflydelse først reelt kan vurderes i slutningen af valgperioden.

DF kan ikke få alt

»Vi får forhåbentlig nogle gode forhandlinger, hvor vi kan blive enige. Vi har et fortræffeligt forhold til Venstre. Så det bliver ikke en krig, det her. Vi har formodentlig fire år til at få disse her ting igennem, og vi må tage det i det tempo, der kan lade sig gøre. Vi kan jo ikke få alt her,« siger han.

Men finanslovsforhandlingerne i år bliver vel første punkt, hvor I skal bevise, at I har stor indflydelse uden for regeringen?

»Jo, det er rigtigt nok. Men vi har tre-fire år til at vise, hvad vi kan. Og så må vi til den tid vurdere, om det var rigtigt at stå uden for regeringen eller ej. Det er en lakmus-prøve for os. Lige nu er det vigtigst med flere penge til sundhed. Der kan jo også komme andre partier ind i forhandlingerne end blå blok. Der vil komme mange forlig, der går lidt på tværs, og vi vil også gerne have Socialdemokraterne med. Jeg tror, det er rigtigt, at det er i spændet mellem Venstre, DF og Socialdemokraterne at politikken skal fastlægges,« siger Søren Espersen.