Det lignede spild af liv, da Naeem Sundoo som ung sad i fængsel for et bankrøveri. Men i fængslet lærte han en lektie, han aldrig ville have været foruden.
Meditationslæreren skulle ikke have noget for at komme til Nyborg. I fire dage underviste han helt gratis Naeem Sundoo i fængselscellen i Nyborg Statsfængsel. Dét undrede den pakistansk-danske købmandssøn, som sad fængslet efter at have begået et bankrøveri. Indtil den dag kendte han kun til to motivationsfaktorer – penge og Allah.

Men kort forinden var han faldet over en bog om transcendental meditation. Den kunne noget. Naeem Sundoo fornemmede en ny begyndelse, hvor han handlede bevidst og ikke begik bankrøveri, bare fordi nogen sagde, at han skulle. Derfor ville han lære at meditere.

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS HER og læs mere om den forhenværende bankrøver, der vendte sit liv 180 grader og blev healer.


Det lignede spild af liv, da Naeem Sundoo som ung sad i fængsel for et bankrøveri. Men i fængslet lærte han en lektie, han aldrig ville have været foruden.

Meditationslæreren skulle ikke have noget for at komme til Nyborg. I fire dage underviste han helt gratis Naeem Sundoo i fængselscellen i Nyborg Statsfængsel. Dét undrede den pakistansk-danske købmandssøn, som sad fængslet efter at have begået et bankrøveri. Indtil den dag kendte han kun til to motivationsfaktorer – penge og Allah.

Men kort forinden var han faldet over en bog om transcendental meditation. Den kunne noget. Naeem Sundoo fornemmede en ny begyndelse, hvor han handlede bevidst og ikke begik bankrøveri, bare fordi nogen sagde, at han skulle. Derfor ville han lære at meditere.

Hårdt arbejde

Som seksårig kom Naeem Sundoo til Danmark, hvor faderen var pakistansk gæstearbejder og havde en række vin- og tobaksforretninger i København. Naeem Sundoo var det yngste af seks børn. Familien boede på det hårde Vesterbro med ludere og narkomaner på gadehjørnerne, men der var også flinke gamle damer, der syntes, at drengen med de brune øjne og eksotiske sorte krøller var sød. Han husker tiden som hård.

»Jeg var overvægtig og ked af det, men hjemme hos os talte man ikke om følelser,« husker den i dag 49-årige healer og foredragsholder.

I stedet talte man om arbejde, for faderens forretning gik godt, butikkerne blev udvidet, og hele familie knoklede. Da Naeem Sundoo var 11 år, arbejdede han otte timer i døgnet i sin fars forretninger.

»Det var skole, arbejde, skole, arbejde. Bum. Jeg legede aldrig med andre børn, og jeg savnede at være barn,« forklarer han.

Som teenager begyndte han at gå til boksning, for med den sport kunne han både tabe sig og lære at slå fra sig, når han i skolegården blev kaldt enten ’fede svin’ eller ’sorte svin’.

Men det viste sig at Naeem Sundoo havde talent, han blev danmarksmester, og selv hans far syntes, at det var flot, hvad sønnen præsterede i ringen.

Allerede som 18-årig havde han sin egen købmandsforretning, en sportsvogn, en lejlighed og kæresten Vibeke, som han havde mødt i Tivoli året forinden. Det var alt sammen næsten for godt til at kunne blive ved.

Naeem Sundoo serverer kaffe i kopper med teksten: ’Its your life – enjoy it’. Et motto han har levet sit liv efter.

Han tager imod i sin helsekostforretning i Lyngby, hvor han hjælper mennesker med at få det bedre. Det er hans mission i livet, for han har selv fundet formlen for det gode liv. Han skulle ’bare lige en tur bag tremmer’, før han lærte det, men det var turen værd.

»Selv de dårlige ting i mit liv har været fantastiske,« siger han.

180 grader portræt af Naeem Sundoo
180 grader portræt af Naeem Sundoo Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Vendepunktet

Sådan tænkte han nu ikke, da han som 18-årig røg ud i en identitetskrise.

»Var jeg muslim eller dansk? Var jeg bokser, skoleelev eller købmand? Jeg var altid i tvivl om, hvem jeg var. Derfor var jeg også let at øve indflydelse på,« siger han med en sigende mine.

Som ung kom han i forkert selskab, og da en flok ældre kammerater spurgte, om han ville være med til at begå bankrøveri, sagde den 21-årige pakistaner med en indtil da pletfri straffeattest ja.

»Jeg vidste ikke en skid,« siger han.

Den 3. oktober 1988 røvede Naeem Sundoo og hans kammerater en pengetransport i København. Hans medskyldige stak af til Brasilien, men der gik ikke mere end et døgn, før politiet havde fanget Naeem Sundoo.

»Det gik galt, fordi det SKULLE gå galt,« siger han.

Røveriet kostede ham fire års fængsel. År, hvor han mistede så godt som alt. Lejligheden, sin købmandsforretning og sin bil. Familien slog hånden af ham og opfordrede ham konstant til at skifte navn, så han ikke kunne kaste skam over det stolte familienavn. Det var en hård tid. Men han fik én stor gave i fængslet.

»Mens jeg afsonede, fandt jeg en bog om transcendental meditation på fængslets bibliotek. Indtil da havde jeg kun hørt om penge og Allah,« siger han med et grin.

Bogen lærte Naeem Sundoo at sætte sig ned og trække vejret helt ned i maven og være i kroppen fremfor i hovedet, hvor vi moderne mennesker har en tendens til altid at havne.

»Jeg fik ro, overblik og energi. Efter jeg havde læst den bog, fløj tiden i fængslet af sted, for pludselig accepterede jeg, at jeg var der i stedet for at sørge over det tabte og længes ud i friheden,« fortæller Naeem Sundoo, som også anbefalede Vibeke hjemme i København at begynde at meditere.

Hun fik kontakt til en underviser i meditation, og det blev ham, der ændrede Naeem Sundoos måde at anskue tilværelsen på.

»Jeg fik kontakt til sjælen,« siger Naeem Sundoo og lægger tryk på sidste ord, mens han fastholder sit gravalvorlige blik.

»Jeg lærte at tilpasse mig mine omgivelser. At acceptere tingene, give slip på både fortid og fremtid og være i nuet. I stedet for at gå og slå mig selv i hovedet over alt det, jeg havde gjort i fortiden og ville miste i fremtiden, accepterede jeg, at det her var lærdom.«

Fem års fængsel fik Naeem Sundoo, efter han som 18-årig begik bankrøveri. Men intet er som bekendt så skidt, at det ikke er godt for noget. I fængslet lærte han at meditere og blev en ny og bedre version af sig selv. Siden deltog han i Robinson-ekspeditionen og er i dag healer.
Fem års fængsel fik Naeem Sundoo, efter han som 18-årig begik bankrøveri. Men intet er som bekendt så skidt, at det ikke er godt for noget. I fængslet lærte han at meditere og blev en ny og bedre version af sig selv. Siden deltog han i Robinson-ekspeditionen og er i dag healer. Foto: Mogens Flindt og Bent Midstrup
Vis mere

Nyt perspektiv

Naeem Sundoo fik et meget bredere perspektiv på tilværelsen i de år. Det er dem, han nyder godt af i dag både som foredragsholder og forfatter.

»Jeg begyndte at interessere mig for, hvem vi er som mennesker, og hvorfor vi er på jorden.«

Det var på den ene side en helt anderledes Naeem, der kom ud af fængslet efter fire år, og alligevel også den samme identitetssøgende pakistanske fyr, som stadig ledte efter et holdepunkt. Selvom han var meget klogere, havde han langtfra lært lektien.

»Jeg begyndte at planlægge næste røveri. Det skulle bare være en lille ting, der gav mig 100.000 kroner til at oprette en ny forretning,« husker han med en hovedrysten.

Efter en kort visit tilbage i fængslet var han som 27-årig et frit menneske, far til to og endelig klar til at leve livet bevidst og i pagt med sig selv.

Tilbagefald

I dag kan Naeem Sundoo se, at de tilsammen fem år i fængsel langtfra var spild af tid. Efter sin løsladelse blev han først skomager i egen forretning. Derefter kom han med i TV3s realityprogram ’Robinson-ekspeditionen’, hvor han hurtigt blev kendt som ’den ærlige bankrøver’.

Men den nye viden om verdens rette sammenhæng spøgte hele tiden, og da han også lærte at heale, blev han sikker på, at hans mission i livet hverken var at røve banker eller reparere folks sko. Det var derimod at hjælpe mennesker med at opnå en højere bevidsthed.

»Jeg begyndte at heale. Alle kan lære at heale. Det er jo bare energier,« siger Naeem Sundoo og kigger på sine åbne næver.

»Du kan kalde det energier, lys, Gud eller Allah. Om det er månen eller cellerne i din krop, så er alting i verden styret af energier. Alting er styret et sted fra – intet er tilfældigt.«

Naeem Sundoo drømte om at skabe et hus med fokus på sundhed, bevidsthed og healing. Drømmen blev til hans forretning Helsehuset i Lyngby, hvor stueetagen er helliget kosttilskud, det næste rum bøger og krystaller, mens Naeem Sundoo i det bagerste lokale behandler sine klienter.

I dag ved Naeem Sundoo, at fængslet langtfra var en dum omvej, en tilfældighed eller meningsløst spild af tid. Det var meningen, at han skulle i fængsel, for selv de dårlige oplevelser i livet fører noget positivt med sig.

»Jeg lærte ikke om spiritualitet og følelser derhjemme som barn, derfor skulle jeg lære det på en anden måde. Jeg er taknemmelig for, at jeg kom i fængsel, for dér lærte jeg de ting.«

Skomager og bankrøver Naeem Sundoo er en af deltagerne i den nye »Robinson Ekspedition«. Som personlig ejendel har han medbragt en dagbog.
Skomager og bankrøver Naeem Sundoo er en af deltagerne i den nye »Robinson Ekspedition«. Som personlig ejendel har han medbragt en dagbog. Foto: Bent Midstrup
Vis mere