Den danske EU-parlamentariker for Socialdemokraterne, Christel Schaldemose, befinder sig lige nu i EU-Parlamentet i Bruxelles, hvor sikkerhedsniveauet netop er forhøjet til det højeste niveau 4, efter ekplosioner i Bruxelles lufthavn og senest på en metrostation nær parlamentet.

»Jeg sidder i Europaparlamentet lige nu, og vi bruger lufthavnee på ugelig basis, og nu er der også meldingerne om bomber ved metrostationen, som er lige om hjørnet og meget tæt på. Jeg er helt vildt bange og meget skræmt,« forklarer Christel Schaldemose, som fortæller, at parlamentarikerne endnu ikke har fået nogle officielle informationer, men at sikkerhedstruslen er forhøjet.

»Vi har ikke fået noget at vide, kun via Twitter og medierne, men jeg har forstået, at myndighederne har hævet sikkerhedstruslen til niveau 4, som er det højeste, og det betyder også, at møde, seminarer og konferencer, bliver lukket ned. Vi regner med, at der kommer meldinger her snart,« forklarer Christel Schaldemose.

Bliver indenfor

Hun forklarer, at de ikke har fået nogle specifikke instrukser om at blive indendøre, men de fleste føler sig mest sikre indenfor.

»Min egen vurdering er, at jeg føler mig mest sikker herinde,« siger Christel Schaldemose, som er særligt bekymret, fordi hun i øjeblikket har sin familie på påskebesøg i Bruxelles

»Jeg har min familie med hernede, og de sidder i min lejlighed nu. Jeg har bedt dem lade være med at gå ud. En ting er, at jeg selv er her, men min familie er her på påskeferie, og det skræmmer mig meget, at de kan komme noget til. Min yngste søn er 12 år,« siger Christel Schaldemose.

Et minuts stilhed

Hun sad i kantinen og spiste en rolig morgenmad med kollegaerne, da nyheden om eksplosioner i Bruxelles lufthavn nåede dem.

»Min svenske kollega blev ringet op af sin datter, som var rædselsslagen, men min kollega sagde, at det nok ikke var noget. Da vi så hørte, at  det var lufthavnen, der var ramt, var vi mere bekymrede. Lige nu sidder vi i miljøudvalget og stemmer, og vi startede med et minuts stilhed, fordi vi var usikre på, hvad der var sket,« forklarer Christel Schaldemose og fortæller, at parlamentarikerne fortsætter med at stemme og prøver at holde situationen så normal som muligt.

Angreb på det demokratiske samfund

Selvom eksplosioner har ramt hhv. lufthavnen og metrostationen tæt på EU-parlamentet, betragter hun ikke truslen som rettet direkte mod EU-parlamentarikerne

»Vi oplever det ikke som en trussel rettet mod EU eller politikerne, men det er en trussel rettet mod det demokratiske samfund. Det lyder til at være en terrorhandling, og det er utrolig skræmmende. Bruxelles er EU's hovedstad, men jeg tror ikke, det er rettet mod EU som sådan. Det hele skræmmer mig rigtig meget, også rent praktisk, for jeg har mange kollegaer, der skulle hjem i dag, men de kan ikke flyve og har ikke mulighed for at tage tog. Og heller ikke lyst til det,« siger Christel Schaldemose.