Har du nogensinde følt, at der var en anden sammen med dig i rummet – selvom du vidste, at du var helt alene? Det er din hjerne, der snyder dig, har forskere fundet ud af.

- Er der nogen?

- Mange mennesker kan genkende følelsen af at blive observeret, selvom de er helt alene i deres hjem.

Én forklaring kan selvfølgelig være, at det er noget overnaturligt, som et spøgelse, der lurer i det skjulte. Men tror man ikke på den slags, er der nu også en videnskabelig forklaring på, hvordan det kan være, at vi nogle gange fornemmer, at der er andre til stede, når vi er alene.

En gruppe forskere har fundet ud af, at der er en neurologisk forklaring på, hvorfor mennesker kan få illusionen af, at der er et spøgelse tilstede.

Se, hvordan de testede det, i en video på Videnskab.dk.

I undersøgelsen fik forsøgspersonerne bind for øjnene. Herefter fik de besked på, at de skulle tage fat i et joystick og bevæge det rundt.

Bag ved forsøgspersonerne var der placeret en robotarm, der efterlignede joystickets bevægelser og rørte forsøgspersonerne på ryggen med forsinket hastighed.

Og sådan - viste det sig - kunne forskerne 'snyde' forsøgspersonernes sanser.

Læs også på Videnskab.dk: Nærdødsoplevelser: 4 ud af 10 er ved en form for bevidsthed, når de ’dør’

- I vores første eksperiment rapporterede 30 procent af vores raske deltagere, at de havde følelsen af, at der stod nogen bag dem og rørte ved dem, siger lederen af studiet og neurolog Dr. Olaf Blanke.

Den paranoiafølelse, som forskerne har undersøgt, kaldes 'the feeling of a presence'. Den har tidligere været associeret med mennesker med psykiske eller neurologiske problemer.

Dog har flere raske bjergbestigere også givet udtryk for, at de har kunnet mærke en 'ukendt person', når de er alene ude på deres missioner.

Læs også på Videnskab.dk: Tjek dig selv: Er dine seksuelle fantasier almindelige?

Forskerne forklarer, at hjernen bliver snydt, når kroppen får miksede signaler, i forhold til hvordan man bevæger sig, og hvad man kan mærke.

Når det kommer til at forklare, hvorfor nogle bjergbestigere føler, at der er andre tilstede på deres solo-missioner, mener Dr. Olaf Blanke, at forsøget kan forklare fænomenet på logisk vis.

- Bjergbestigerne ser ingen andre mennesker, dyr eller farver, ud over hvid og grå, når de er ude alene i ekstreme højder. Hjernen er i en situation, hvor den er tilbøjelig til at opføre sig besynderligt, da den er overtræt, og derfor er der stor sandsynlighed for, at der opstår forskellige problemer i sensorsystemet, siger han.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Vampyr: Kan man leve af blod?

Vampyrgrav’ fundet i forhistorisk ruinby