Hvor meningsløst er det, at andelsfolk sætter deres sparepenge i aktiebankerne og sparekasserne i byerne og derved øger disse foretagenders magt.«

Med blandt andre disse ord åbnede pioneren, gårdejer Niels Henrik Jensen, Danmarks første andelskasse for 102 år siden i Outrup ved Varde – med den vanvittige Alberti-skandale i frisk erindring.

Skifter man ordet ’andelsfolk’ ud med ’almindelige danskere’, kunne det såmænd være sagt om situationen for mange i dagens Danmark. De danske banker er ikke blevet mindre magtfulde i det efterfølgende århundrede. Desværre er det ikke nødvendigvis blevet bedre med ansvarsbevidstheden hos bankernes topschefer.

Der var sagen om kursmanipulation i EBH Bank og Sparekassen Himmerland. Amagerbankens krak i 2011.

Jyske Bank- og Roskilde Bank-skandalerne, der begge rullede i 2008. Igen med store tab for almindelige bankkunder til følge.

Det, man kunne kalde den gængse danske bankskandale, handler om en giftig cocktail af grådighed, naivitet og infam mangel på respekt for almindelige mennesker og deres tillid.

Den aktuelle sag om de godt syv mia. kroner, der er strømmet gennem de effektive vaskemaskiner i de danske banker Nordea og Danske Bank i Moldova og Letland, ser ud til at handle om sjusk i den helt store stil. Som har givet diverse østeuropæiske mafiosi mulighed for at transportere deres gangsterværdier til steder på kloden, hvor ækvatorsolen meget hurtigt bleger de sorte, givetvis også blodrøde pengesedler.

Glædeligt at danske politikere nu står i kø for at stramme håndteringen af den såkaldte hvidvaskningslov.

Forhåbentlig sætter politikerne magt bag deres ord.

Det er lige før, man får lyst til at flytte sine penge til en af de få tilbageblevne danske andelskasser.

Jae