Facebook forbinder millioner af mennesker verden over og giver dermed også ondsindede hackere mulighed for at sprede virus med lynets hast.

Det så vi tirsdag eftermiddag, da en videovirus begyndte at sprede sig på det sociale medie. Konsekvensen kan være, at du mister kontrollen over din computer og alt det, du har liggende på den.

Læs også:

BT har bedt Peter Kruse, der er sikkerhedsekspert hos IT-sikkerhedsfirmaet CSIS, om at give en række gode råd til sikker adfærd på Facebook:

1. Forsøg at brug din sunde fornuft og kig kritisk på de ting, som popper op på din Facebook-væg. Man skal ikke svare ja til at installere alt muligt, som man ikke kender noget til.

2. Facebook er fyldt med konkurrencer, man kan klikke sig ind på, og som lover en masse ting. Lyder det for godt til at være sandt, anbefales det at lade være med at klikke på det, da der kan være luskede hensigter bag.

3. Man skal løbende ændre sit kodeord. I særdeleshed hvis man har fået en mistanke om, at andre har fået kendskab til det.

4. Selvom det er dine gode venner, som deler ting på din væg, så er de måske ikke kritiske over for det, de deler på Facebook, forklarer Peter Kruse, der anbefaler et kritisk øje, selvom det er gode venner, som deler ting.

5. Er uheldet ude, og du har fået en virus, så skynd dig at skifte password og lukke din computer. Dermed kan der være en chance for, at dit antivirus-program har fået den medicin, der skal til for at eliminere virussen.

6. Sørg for at dit antivirus-program hele tiden er opdateret til den nyeste version. Det gælder i øvrigt også for andre tilføjelsesprogrammer som Adobe Reader og Flash, hvor der tit bliver lukket huller i de nyeste opdateringer.

Med hensyn til den aktuelle virus forklarer Peter Kruse samtidig, at man skal være opmærksom på, om delte videoer har sat nogle af Facebooks normale funktioner ud af spil. Det gælder eksempelvis det kryds, som normalt findes i højre hjørne af et Facebook-opslag, der gør det muligt at fjerne det fra din væg.

»Den aktuelle orm har i nogle tilfælde haft held med at sætte det kryds ud af spil, så man ikke kan fjerne de inficerede opslag, så det gælder virkelig om at holde øje og være meget fornuftig,« siger Peter Kruse.