Efter afsløring af syrienskrigere på sygedage og førtidspension: »Hvis man er snedig nok, kan man snyde sig til hvad som helst,« siger ekspert

En rask person kan sagtens lyve om sin egen sindstilstand, snyde systemet og få en livslang førtidspension.

Sådan lyder det nu fra to psykiatriske eksperter, efter BT mandag kunne fortælle om syrienskrigere, som var for syge til det danske arbejdsmarked, men raske nok til at deltage i væbnet kamp for Islamisk Stat.

Helt konkret har den danske stat finansieret både førtidspension og sygedagpenge til et ukendt antal personer, der har kæmpet mod danske interesser i Syrien.

»Hvis man er snedig nok, kan man snyde sig til hvad som helst. Det danske system bygger på en høj grad af tillid. Selvfølgelig vil nogle udnytte systemet, og det er jeg da forarget over. For det betyder, at der falder en mistanke på virkelig syge mennesker,« siger Poul Videbech, professor i psykiatri på Københavns Universitet.

Speciallæge Tue Flindt Müller, formand for Attestudvalget i Lægeforeningen, er enig, selv om han tror, der er ganske få der snyder:

»Hvis man læser godt på lektien, kan man snyde en læge. Jeg tror ikke, at der er mange af dem, men jeg kan ikke udelukke, at det sker. En dygtig patient, der vil snyde os, kan snyde os ved at fortælle den rigtige historie,« siger han.

BT har tidligere skrevet om mulig fusk med lægeerlæringer. Læs det her:

Det er Politiets Efterretningstjeneste, PET, som i forbindelse med et nyt lovforslag, der blandt andet skal forhindre udenlandske krigere i at blive finanseret af den danske stat, som er kommet med de nye oplysninger om syrienskrigere, der har modtaget førtidspension eller sygedagpenge. Udbetaling Danmark, som står for udbetalingerne af sygedagpenge og førtidspension, bekræfter overfor BT, at man at have fået henvendelser fra PET.

I sine input til en kommende lov, som blandt andet skal stramme grebet om danske syrienskrigere, oplyser PET nu, at der blandt dem, der formodes at være danske IS-krigere, er folk på førtidspension. Læs hele lovforslagt her.
I sine input til en kommende lov, som blandt andet skal stramme grebet om danske syrienskrigere, oplyser PET nu, at der blandt dem, der formodes at være danske IS-krigere, er folk på førtidspension. Læs hele lovforslagt her.
Vis mere

Videbech tvivler på, at de omtalte personer er berettigede til en førtidspension.

»Det lyder meget mærkeligt i mine ører, hvis de skulle være det. Det er jeg da dybt forarget over som skatteyder,« siger han og forklarer, at det især med psykiske lidelser er muligt at snyde sig til en diagnose, som man ikke burde have og derved opnå eksempelvis førtidspension.

Han uddyber:

»Man kan ikke måle smerte, så vi er nødt til at stole på patienten.«

»Så det undrer mig ikke, at der vil være nogen, som giver falske oplysninger, som så får lægen til at lave en erklæring, som er forkert. Det er sådan med det her område, at lægen er nødt til at tro på, hvad patienten fortæller. Hvis lægen ikke gør det, vil det gå ud over en masse svage mennesker. Men det betyder så, at lægen vil blive snydt engang imellem, og at nogen får en førtidspension, som de ikke burde have haft,« siger Poul Videbech og tilføjer, at det gælder ikke kun psykiske lidelser, men fx også kroniske smertelidelser.

Beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V), kaldte i går sagen for »en kæmpestor skandale« og bebudede en undersøgelse af, hvorvidt er er et smuthul til førtidspensioner og andre sociale ydelser i systemet.