Alle kender hendes lyse smil fra tv. Kun få kender til den troende side af Anja Steensig. Den der fik hende til at blive vælge livet som spirituel smykkedesigner. Læs her om hendes historie og, hvordan hendes tro fik hende til at tage det store spring til at blive selvstændig smykkedesigner.

Klarheden ramte hende som et tordenskrald, idet hun slog øjnene op. Aftenen før var Anja Steensig gået i seng arbejdsløs, søgende og uden en konkret plan for fremtiden. Men da hun vågnede, var det med et sind fuld af svar, sten, lys, smykker og en klarhed over, hvad der skulle ske.

Opret abonnement på BT PLUS og læs Anja Steensigs historie og, hvordan hendes tro fik hende til at tage det store spring at sige sit gode job op og blive selvstændig smykkedesigner.

I 180 grader møder vi mennesker, hvis liv har taget en drejning. Denne uge møder vi Anja Steensig, der forlod mediebranchen til fordel for et job som spirituel smykkedesigner.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


En måned tidligere havde hun sagt sit gode job op. Siden havde hun ventet på svar på, hvad hun nu skulle.


- Efter juleferien i 2011 kom jeg tilbage til mit job som radiovært på Nova FM. Men i ferien var der lavet en ny strategi, jeg skulle have ny medvært, og hele programmet skulle laves om, husker den i dag 41-årige Anja Steensig.

Mange husker hende som den veloplagte vært på ’Go’ Aften Danmark’, men hun har også lagt ansigt og talent til en række livsstilsprogrammer på tv, inden hun sprang over til radiobranchen.


- Jeg havde været sindssygt glad for at arbejde på Nova, men sagde op dagen efter, jeg blev præsenteret for den nye strategi. Det føltes bare ikke rigtigt mere. Da jeg tog beslutningen om at sige op, var det som om, alle brikkerne faldt i hak, fortæller hun.

Godt nok anede hun ikke, hvad hun så skulle. Men hun vidste, at hun for alt i verden ikke ville have en chef igen.

- Jeg ville være herre over min egen hverdag, men frem for alt oplevede jeg et kæmpe behov for at bringe spiritualiteten ind i mit arbejdsliv.

Sten og citron


Anja Steensig tager imod i en gammel, skæv og bundcharmerende lejlighed i midten af København. På kontoret, der dufter af en blanding af lavendel og citronolie ’fordi det fungerer meget godt’, er der grøn te på kanden. Midt i rummet står to montrer med smykker i minimalistisk stil. Det er i montrene, at forbindelsen til Anja Steensigs klarsyn den februarmorgen for snart fire år siden skal findes.


- Jeg har brugt hele livet på at finde ud af, hvad jeg skal være. Jeg var enormt glad for mit job, men det var aldrig båret af ambitioner. Kun tilfældigheder. Men den morgen vågnede jeg med en klar vision i hovedet. Jeg skulle lave smykker, der gør en forskel. Det var virkelig en forløsning, siger hun.

Anja Steensig er uddannet i film- og medievidenskab, men blev tv-vært, da chancen bød sig. Derfra gik det slag i slag med tv-programmer, faste stillinger på skærmen og til sidst jobbet som radiovært.


- Det har været både sjovt og berigende, men det var alligevel ikke dét. Jeg gik faktisk og var helt misundelig på dem, der havde fundet det, de brænder for.
Mest af alt ønskede hun at leve i overensstemmelse med sig selv. At hendes spirituelle side blev inkorporeret i hendes arbejdsliv.


Troen på, at der er noget større end hende selv, har hun nok fra sin far. Han er ’lidt af en gammel hippie, der i perioder kun drak vand, som havde været i kontakt med en bjergkrystal’.

- Som teenager havde jeg enormt meget modstand på alt det dér, og ingen af mine søskende er videre spirituelle, siger Anja Steensig, der kommer fra en stor familie i Ry, hvor hendes mor var lærer og hendes far skoleleder. Moderen var pragmatiker, mens faderen var spirituel. Anja gik i hans fodspor.

Anja Steensig voksede op i en søskendeflok på fire. Vi kender hende bedst som den storsmilende vært foran kameraet. Her smiler hun også til kameraet sammen med veninderne Pernille Klamer og Sigrid Garfield, der i dag er hendes kollegaer. Sammen designer og sælger de smykker i forretningen Æon. Privatfoto.
Anja Steensig voksede op i en søskendeflok på fire. Vi kender hende bedst som den storsmilende vært foran kameraet. Her smiler hun også til kameraet sammen med veninderne Pernille Klamer og Sigrid Garfield, der i dag er hendes kollegaer. Sammen designer og sælger de smykker i forretningen Æon. Privatfoto.
Vis mere

Den private tro


Efter et år som au pair i den danske sømandskirke i New York, begyndte hun at komme i folkekirken, men Anja Steensigs spiritualitet forlod hurtigt kirkens faste rammer og fandt sin egen eksistens.


- Det var ikke noget, jeg talte om, medmindre snakken lige faldt på det. Jeg tror ikke, folk i tv-branchen vidste, at jeg var spirituel, men det var på den anden side heller ingen hemmelighed. Jeg har aldrig været typen, der dyrkede det. Jeg går ikke til alt muligt, mødes med andre eller læser bestemte bøger. Det er bare en privat følelse af at være forbundet med noget større, som hverken har med Buddha eller kirken at gøre. Jeg har ikke det behov for forklaringer eller et navn, men efterhånden er det blevet naturligt for mig at kalde det for Gud. Men religion ... Anja tøver og ryster på hovedet.

Hun er i tvivl om, hvad den rigtige betegnelse er, men er ikke bleg for at tale om, hvordan også bønnen er en stor del af hendes hverdag.

- Det er jo blot at kommunikere med det, man tror på. For mig betyder det, at jeg aldrig skal føle mig alene og altid har adgang til svar. Jeg er faktisk sjældent i tvivl i livet, og det er på grund af min tro.

- Jeg ved, at jeg er forbundet til noget større, for jeg mærker og oplever det. Det større, som har givet mig mod, styrke og tillid til, at alt er, som det skal være, gør, at livet bliver lettere at leve. Det vil jeg så gerne have, at andre også skal opleve.

Hun kigger ud ad vinduet og lader så øjnene finde ro ved de to montrer med smykkerne.

- Der er meget i livet, jeg ikke havde kunnet klare uden min tro. Jeg ved, at når jeg viser tillid til universet, skal det nok gribe mig. Jeg har prøvet at leve på kanten og ikke kunne betale husleje. Men jeg ved, at alting altid ordner sig. Der falder altid noget ned fra himlen. Ligesom da jeg sagde op på Nova. Uden den tro havde jeg nok aldrig turdet tage springet. Det er den styrke, jeg gerne vil give andre via mine smykker.

Let at ændre kurs


Det var forbløffende let at sige farvel til fast løn, en arbejdsplads og kolleger. Til gengæld var det frygtindgydende for Anja at skulle tale offentligt om sin tro.

- I 38 år var min religion en privat sag. Den var bare ikke en del af mit ydre liv. Nu skulle jeg stille mig op og sige: ’Godt så. Det er dét her, jeg tror på’. Jeg ved jo godt, at for mange virker det bindegalt.

Det første par måneder med de spirituelle smykker fortalte Anja Steensig altid om dem med det, hun selv betegner som ’et undskyldende fnis’.

- Først nu poster jeg noget tilnærmelsesvis spirituelt på min private Facebook-side. Jeg har nok ikke haft modet til at gøre det før, men nu kan jeg mærke, at jeg har fået et kæmpe behov for at stå 100 procent ved det.

I hvert fald lever hun i dag for gennem sine smykker at give den gave videre, som hun selv har fået i form af sin spiritualitet.

Anja foran den gamle DR bygning, hvor hun har arbejdet som studievært på flere programmer.
Anja foran den gamle DR bygning, hvor hun har arbejdet som studievært på flere programmer.
Vis mere

Uden kvalifikationer


Hun erkender blankt, at hun intet vidste om hverken smykker, sten eller et liv som selvstændig erhvervsdrivende, da hun tog springet.

- Jeg kastede mig ind på et område, hvor jeg ingen kvalifikationer havde. Jeg gik aldrig med smykker og interesserede mig egentlig heller ikke for det. Jeg havde i det hele taget ikke rigtig noget, jeg kunne bruge til noget, andet end en blind tillid til, at det var det rigtige, siger Anja og griner af sin egen dumdristighed.

Hun begyndte med at kontakte sin barndomsveninde, Sigrid, som hun altid har delt spiritualiteten med. Dernæst kontaktede hun sin gamle producer på Nova FM, som kunne hjælpe med det praktiske omkring at starte en forretning. Arbejdet med Æon, som virksomheden hedder, begyndte hjemme ved Anjas køkkenbord i Espergærde, derfra gik det fremad, så meget at Anja i dag kan leve af smykkerne.

- Der har været perioder, hvor jeg har tænkt: ’Er der ikke en lettere måde at tjene penge på?’ Jeg har brudt mit hoved, men jeg har ikke kunnet finde noget, der repræsenterer mig stærkere end det her, siger hun og kigger på sine hænder, hvor ringene lyser op.
Ringe, der så langtfra bare er til pynt.

- Denne her har gang i et kæmpe projekt med mig, siger hun og griner lidt af sin egen formulering, mens hun peger på en ring på hendes finger.

- Den kæmper nådesløst for, at jeg ikke går på kompromis, men at jeg viser mit sande jeg – og min måde at være spirituel på. At jeg f.eks. tør vise min spiritualitet på Facebook. Jeg har gået med den i et par måneder, og jeg kan mærke den meget kraftigt. Hver gang jeg ser på mine hænder, minder den mig om det, fortæller hun.

Lige nu spekulerer Anja på, om det rigtige ville være at flytte til Bali med hele familien. For man skal jo ikke være bange for at kaste sig ud i noget nyt.

- Vi vil gerne leve et sted, hvor vi ikke skal løbe så stærkt for at betale husleje. Et sted, hvor økonomien giver os mulighed for at bruge mere tid sammen med vores børn, forklarer Anja Steensig, hvis mand er selvstændig designer.

Hun er lige kommet hjem fra sit første besøg på den indonesiske ø og er ikke i tvivl om, at det er et sted, hun godt kunne bo.

- Bali er et meget spirituelt sted. Ikke at jeg søger det – men det kunne give mig ro til at dyrke mine egne spirituelle sider. Lige nu er det afgørende for mig at stå ved min tro. Jeg skal leve i overensstemmelse med mig selv og har valgt at melde rent ud. Så må folk tage mig, som de kan – og må gerne sige, at det er lidt for mærkeligt for dem.

Anja som vært på TV3 programmet Aquadorable
Anja som vært på TV3 programmet Aquadorable
Vis mere
Finale i Zulu Djævleræs 2007 på Nysumbanen i Jylland. Vinderne Anja Steensig og Henrik Skovgaard.
Finale i Zulu Djævleræs 2007 på Nysumbanen i Jylland. Vinderne Anja Steensig og Henrik Skovgaard.
Vis mere