Journalist Simon Riedel stiller hver uge kendte danskere spørgsmål, der går helt tæt på og får dem til at overveje sig selv og deres liv. Vi kalder det 'ERKENDELSE - helt ind til tanker og følelser'.

I denne uge har Simon Riedel talt med Lotte Heise om at klippe negle i toget, klamme mødre, tatoveringer, og meget, meget mere ...

LOG IND PÅ BT PLUS og læs denne uges ERKENDELSE med Lotte Heise og de tidligere ugers interessante indblik i kendte danskeres tanker om sig selv.


Journalist Simon Riedel stiller hver uge kendte danskere spørgsmål, der går helt tæt på og får dem til at overveje sig selv og deres liv. Vi kalder det 'ERKENDELSE - helt ind til tanker og følelser'.

I denne uge har Simon Riedel talt med Lotte Heise om at klippe negle i toget, klamme mødre, tatoveringer, og meget, meget mere ...

Det var en pinlig omgang for mig, da ... jeg var model og skulle til et photoshoot med Jacomo Parfum i Paris. Jeg skulle have taget et billede, hvor man ikke så mit ansigt, kun et stykke af min lårlinje og det øverste af min balde, det var vist til en bodylotion. Jeg stod på settet med to bøsser - en art director og stylist - og en helt almindelig maskulin fotograf. På et tidspunkt, efter de havde hvisket og tisket i temmelig lang tid, spurgte de, om jeg ikke nok ville være rar at fjerne min tampaxsnor... Det var lidt pinligt. Det tog mig flere år, før jeg kunne fortælle om det, for jeg blev så rød i hovedet. Kun veninderne hørte om det - efter et glas rødvin. Jeg var kun 23 og var permanent rød i snotten en uge efter. I dag tager jeg det ikke så alvorligt, og nu er jeg jo gennem overgangsalderen. Det er dejligt at slippe for at skulle tænke på den slags.

Hvis jeg bliver sur over noget ... får jeg det ud med det samme. F.eks. i går aflyste DSB først den ene togafgang og så den anden, og jeg havde lige optrådt og var temmeligt træt og ville gerne hjem til min kæreste og få noget mad. Da det andet tog blev aflyst, begyndte jeg at tude. Jeg stod der på Hovedbanegården med min kæreste i telefonen og sagde: »Hvad skal jeg gøre.« Han svarede: »Du kan da bare tage til Roskilde, så henter jeg dig der.«

Jeg vil gerne være kendt for at være ... den, der siger det, som andre ikke har særlig meget lyst til at sige - nogle af de ting vi godt ved, men som vi helst vil være fri for at snakke om. Jeg vil f.eks. gerne tale om sosuer, som har et megahårdt job, men som ikke får særlig meget anerkendelse for det. Jeg mener, de bør have en højere løn og en medalje hos Dronningen - sådan som jeg også sagde på Folkemødet på Bornholm

Jeg har prøvet at proppe selvtillid og selvværd ... ind i mine drenge. Jeg synes, det er vigtigt, man ved, man er noget værd. Man skal rose sine børn, men det er også vigtigt at sætte nogle rammer og være en lille smule skrap en gang imellem. Børn får ikke noget selvværd af, at der ikke er nogen rammer. Og så er det jo heller ikke nogen god idé at fortælle ens søn, han er Picasso, bare fordi han kan holde på en pensel. En forælder skal være en forælder, som børn kan komme til, når de har brug for hjælp eller penge. Men forældre skal ikke være venner med deres børn. Det allerværste jeg ved, det er mødre, der deler tøj med deres døtre. Det er nok det klammeste, der findes overhovedet.

Kvinder kan også være for dominerende ... nemlig i hjemmet, fordi de måske har fundet deres magtområde der, eftersom der er så mange andre steder, hvor de ikke bestemmer nok. Jeg tror, alle mennesker har brug for at bestemme noget, og hvis ikke det er på en arbejdsplads, må det være derhjemme. Jeg ved ikke, om jeg synes, jeg er dominerende. Min kæreste bestemmer meget i vores privatliv, men jeg tror, vi er gode til at være sammen, uden den ene skal dominere den anden. Det synes jeg er alfa og omega. Jeg har aldrig haft en kæreste, der syntes, jeg skulle bestemme det hele - det ville jeg synes var ekstremt usexet. Man kan jo ikke være sammen med en dørmåtte. Der skal være modstand.

Jeg vil her give en rapport fra kvindernes omklædningsrum ... ja, det hed min første bog fra 1986, dengang havde der jo ikke været fjernsyn om ’topmodels’, så det var første gang, nogen fik et kig ind bag kulisserne, hvordan det var at være fotomodel. Bogen handlede om, hvad der foregik bag facaden, det så jo meget glitrende ud alt sammen. Hvis man skal være en god fotomodel, skal man være pæn, det er jo klart, men man skal også ha’ en ret god psyke, for ellers bliver man sgu rullet over af alle de mærkelige krav og ting. Så er man for tyk, så er man for tynd, og så har man ikke lange nok ben, og så er ens ben for lange.

Til januar skal jeg ... ha’ premiere på mit nye show, som er mit 30 års jubilæumsturnéshow, som hedder: ’Der kommer stadig flere rynker - 30 år med Lotte Heise’. Det glæder jeg mig til. Egentlig bliver det ligesom, når en musiker tager på turné for at spille gamle hit. Jeg spiller alle de fede scener fra mine show gennem 30 år – lige fra ’Hvorfor er mænd så kedelige’, over ’Hvorfor er kvinder så hysteriske’ forbi ’Damer, duller og drengerøve’ til ’Selvfølgelig skal hun bo hos mig’.

Det er meget upassende, når ... folk ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt i det offentlige rum. Det befinder jeg mig ret tit i, fordi jeg aldrig har haft noget kørekort. Jeg er tit i metroer, S-tog og færger, og der tænker jeg, at det er dog utroligt, hvad folk tillader sig. Nogle sidder og klipper negle i toget - det var dog ualmindelig ulækkert. Forleden kom jeg ind på DSB 1’, og der kom en nydelig jakkeklædt mand, og han åbnede en kæmpestor pose fra McDonald’s, der stank af pomfritter og en ’klammo’ burger. Det kan man ikke tillade sig i et tog - man kan godt tage en sandwich med. Jeg skiftede kupé. Og så er vi slet ikke kommet ind på alle de børn, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt, men det er jo fordi, deres forældre er nogle kvajhoveder. Mænd har det med at overdrive, når... de snakker om, hvor vigtige de selv er.

Jeg tog grueligt fejl, da jeg ... jeg er sikker på, mine børn kan hjælpe mig her, for jeg synes ikke, jeg laver særligt mange fejl. Min lillebror plejer at sige: ’Regel nummer ét er, at Lotte tager ikke fejl’. Regel nummer to : ’Hvis eventuelt det umulige skulle ske, træder regel nummer ét i kraft’.

Jeg er enormt god til at sige undskyld ... hvis jeg har kvajet mig. Det er en af mine spidskompetencer. Da jeg fornylig skulle optræde et sted, blev jeg lidt hidsig - det har jeg det med at blive før show - fordi der var en arrangør, der havde dummet sig med et headset, jeg skulle bruge. Jeg blev ret sur, inden jeg skulle på scenen, men det gik heldigvis godt, folk grinede og klappede. Da jeg gik af scenen, sagde jeg til arrangørerne: ’Jeg er ked af, jeg var sur før, men jeg var enormt nervøs. Og en anden gang synes jeg bare, du skal læse, hvad der står i kontrakten med hensyn til headset. Og så må du ellers virkelig undskylde’. Og hun sagde o.k.

Det er mærkeligt med ... alle de der tatoveringer, mænd har op og ned ad nakken. Det er noget af det mest klamme, der findes. En anden mærkelig ting ved mænd er, at de træner deres overarme helt vildt, og så har de tynde ben - det ser totalt latterligt ud. Det er noget af det grimmeste, der findes, jeg er ved kaste op, når jeg ser det. Nu er jeg jo ikke psykolog, men hvis man broderer sig fra isse til fod og træner sine overarme, så kunne man godt overveje, om det måske var smartere at bruge lidt penge på psykolog og finde ud af, hvad ens egentlige problem er. Tatoveringer til kvinder synes jeg også er grimme.

Kvinders største fejl er ... at de tror, at mænd kan læse deres tanker.

Kvinders største styrke er ... at de har en fantastisk evne til at kæmpe videre, formodentlig fordi de som køn har nogle børn, de skal kæmpe videre for. Hvis kvinder f.eks. bliver skilt, bliver de ulykkelige, tuder hos veninderne over rødvin og is, men på et tidspunkt kommer de videre, hvor nogle mænd går i hundene, også fordi de ikke har nogen at dele det med.

Mænds største fejl er ... at de meget tit tror, det meste handler om dem, at de er enormt vigtige og verdens navler - men det er de jo ikke. Det er ingen af os.

Mænds største styrke er ... at de, når de er den rigtige altså, de er enormt gode til at få en kvinde til at føle sig elsket. Hvis de kan det, er de nået langt her i livet. Nogle mænd er meget gode til det. Det er vigtigt, at manden får kvinde til at føle sig vidunderlig og dejlig. Så bliver kvinden glad, og børnene, og så er alle glade.

Jeg synes ikke, jeg fik opmærksomhed nok, da ... det kan jeg ikke huske er sket. Jeg synes altid, folk er søde ved mig, jeg føler mig meget privilegeret og lykkelig, næsten hele tiden. Jeg er generelt en glad og tilfreds person.

Jeg er meget stolt af ... mine drenge, der lige er blevet studenter. Den ene skal af sted på en guideskole - den er god og hedder Service & Co., og den anden har kontrakt med Livgarden, det fik han i 2.g. De er høflige, hyggelige, sjove og heldigvis også frække på den fede måde

Min første forelskelse var ... i folkeskolen, og han hed vist nok Gregers. Han var en høj, tynd dreng med store øjne og et meget blidt udseende. Men min veninde blev også forelsket i ham, så jeg overlod pladsen til hende, for hun havde nok lidt mere brug for ham. Hun kom vist til at holde lidt i hånd med ham, jeg gik mere op i at gå i operaen end at rende med drenge, da jeg var 14.

Det gode ved at være mig er ... jeg kan synes, jeg selv er sjov at være sammen med – også når jeg er bare er mig. Min mormor sagde, at jeg tit grinede i søvne.

Jeg bad til Gud ... rigtig mange gange, da min mor fik den blodprop. Det kan jeg fortælle dig, jeg talte med ham dagligt. Ellers havde jeg sgu’ ikke overlevet det. Det er meget rart, der er noget, der er større end det hele. Det kan være afslappende, at man kan lade de højere magter tage over.

Foto: Uffe Weng
Vis mere