Ved du noget om sagen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Efter de seneste ugers episoder med stenkast fra motorvejsbroer, der på Fyn kostede en tysk kvinde livet, har organisationen Danerværn valgt at gribe til handling. Organisationen, der er flere anses som ekstremt højreorienteret, hængte fredag aften skilte og bannere op over en bro. Det fik politiet til at rykke ud.

'SIKKER BRO'

Det stod der fredag på et stort banner, som organisationen Danerværn hængte op på en bro over Holbækmotorvejen mellem Taastrup og Fløng.

Ifølge organisationen, der af kritikere beskyldes for at være racister og nazister, skulle aktionen sikre, at der fra den konkrete bro ikke blev smidt med sten ned på motorvejen.

»Vi laver denne aktion for at beskytte folk mod at blive ramt af et stenkast. Så der bliver ikke nogen stenkast fra den her bro, når vi er der«, lød forklaringen fra Asger Gottlieb, formand i Danerværn.

»En af vores opgaver er at lave en forebyggende indsats i det offentlige rum. Vores medlemmer skal have lov til at kunne bevæge sig frit uden at skulle foretage en risikovurdering.«

Artiklen fortsætter under billedet:

Medlem af Danerværn vogter på motervejsbro.
Medlem af Danerværn vogter på motervejsbro. Foto: Privat.
Vis mere

Københavns Vestegns Politi havde tidligt på aftenen ikke hørt om demonstrationen. Senere fredag rykkede politiet dog ud til broen.

Inden da lød det fra vagtchefen hos Københavns Vestegns Politi, Jens Møller, til BT:

»Det er ulovligt at hænge skilte eller bannere op på offentlige veje. Hvis der hænger sådan et banner, så har vi tænkt os at pille det ned. Jeg kan forestille mig, at hvis det er en fredelig demonstration, så bortviser vi dem bare. Men i yderste konsekvens kunne det være forstyrrelse af ro og orden.«

Danerværn er af kritikere blevet udråbt som racister og nazister. Ifølge dem selv er deres funktion 'at medvirke til at få genetableret lov og ret i Danmark, efter grundlovens bogstav og ånd,' står der på deres hjemmeside.

Selvtægt er ulovligt i Danmark. Når Danerværn griber til handling er årsagen, ifølge Asger Gottlieb, at politiet har slået fejl i forhold til episoderne med stenkast fra motorvejsbroer.

Til den anklage svarer Jens Møller, vagtchef hos Københavns Vestegns Politi:

»Det er da prisværdigt, at nogen holder øje med broerne, men selvfølgelig må man ikke tage loven i egen hånd.«

Politiet ankom til demonstration kl. 20.35 og fik bannerne taget ned, men Danerværns plan er at stå ved broen indtil søndag kl. 15.

I forbindelse med endnu et stenkast tilbage i august ved Hillerødmotorvejen, blev soltaget knust på en sort Kia Venga. Føreren af bilen var en 77-årig mand.

Den livsfarlige episode fik politiet til straks at rykke ud med bl.a. en hundepatruilje.

Se billederne herunder:

Politiet afspærrede torsdag eftermiddag Hillerød-motorvejen i udadgående retning efter ukendte gerningsmænd havde kastet sten ned på vejen fra broen ved afkørsel 1, Tingbjerg. Hundepatruljer afsøgte motorvejen, mens polititeknikere sikrede spor oppe på broen.
Politiet afspærrede torsdag eftermiddag Hillerød-motorvejen i udadgående retning efter ukendte gerningsmænd havde kastet sten ned på vejen fra broen ved afkørsel 1, Tingbjerg. Hundepatruljer afsøgte motorvejen, mens polititeknikere sikrede spor oppe på broen. Foto: Bax Lindhardt (arkiv).
Vis mere

ccc
ccc Foto: Bax Lindhardt (arkiv)
Vis mere

ccc
ccc Foto: Bax Lindhardt (arkiv)
Vis mere

Politiet afspærrede torsdag eftermiddag Hillerød-motorvejen i udadgående retning efter ukendte gerningsmænd havde kastet sten ned på vejen fra broen ved afkørsel 1, Tingbjerg. Hundepatruljer afsøgte motorvejen, mens polititeknikere sikrede spor oppe på broen.
Politiet afspærrede torsdag eftermiddag Hillerød-motorvejen i udadgående retning efter ukendte gerningsmænd havde kastet sten ned på vejen fra broen ved afkørsel 1, Tingbjerg. Hundepatruljer afsøgte motorvejen, mens polititeknikere sikrede spor oppe på broen. Foto: Bax Lindhardt (arkiv)
Vis mere