Den muslimske friskole Nord-Vest Privatskole mister nu endegyldigt sit statstilskud på over 11 mio. kr.

Det fremgår af et brev fra statens tilsyn til skolen, som BT har fået aktindsigt i.

»Det er således styrelsens vurdering, at Nord-Vest Privatskole i alvorlig grad ikke har og fortsat ikke overholder flere af friskolelovens regler, ligesom det er styrelsens vurdering, at skolen ikke vil kunne genoprette dette indenfor en overskuelig fremtid,« skriver Styrelsen for Undervisning og Kvalitet til skolen.

Hvis skolen selv kan skaffe finansiering, kan den fortsætte. I så fald vil den stadig være under skærpet tilsyn.

Afgørelsen kommer efter stribevis af afsløringer i BT om forholdene på skolen.

I torsdags kunne BT fortælle, at forældre til elever på skolen modtog et brev fra Københavns Kommune, der forberedte forældrene på en mulig lukning af skolen og bød eleverne velkommen i folkeskolen.

»Vi skriver til dig for at fortælle om de muligheder, dit barn har for at blive optaget på en københavnsk folkeskole,« lød indledningen på brevet, der blev sendt på dansk, engelsk og arabisk.

Nu kom den endelige afgørelse, og uden sit årlige statstilskud på over 11 mio. kr. ser det svært ud for skolen. Omkring 237 elever skal finde en ny skole, hvis Nord-Vest Privatskole lukker.

Balladen om Nord-Vest Privatskole begyndte i maj, da skolens tilsynsførende indberettede en række bekymrende forhold til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Ejerne af skolens nye bygninger ville i strid med loven have indflydelse på skolen, og samtidig var der grund til at se på skolens økonomi, fortalte den tilsynsførende.

Siden da har den muslimske friskole vakt stor opsigt, efter at statens tilsyn bl.a. fandt undervisningsmateriale om jihad på skolen, og tidligere ansatte berettede om religiøs kontrol samt snyd ved afgangsprøver - ligesom BT har afdækket dårlig forvaltning af statens penge og manglende indkrævning af over 850.000 kroner i skolepenge.

Undervisningsministeriet forklarer til BT, at »de økonomiske problemer i sig selv er så store, at staten ikke længere kan yde tilskud.«

Derudover drejer det sig om det omtalte undervisningsmateriale om hellig krig. Det har været til stede og anvendt på skolen i en periode, og skolen har ikke kunnet forklare det forhold på en tilfredsstillende måde, oplyser ministeriet.

Desuden er styrelsen i tvivl om skolens uafhængighed over for en svensk investor, der købte Nord-Vest Privatskoles bygninger.

»Styrelser er fortsat ikke blevet afkræftet i sin tvivl om, hvorvidt skolen er uafhængig af køberen af skolens bygninger,« står der i afgørelsen.

BT har afdækket forhold på 5 andre muslimske friskoler, og flere partier, heriblandt Socialdemokratiet, vil lukke samtlige muslimske friskoler.

BT har onsdag været i kontakt med souschef på Nord-Vest Privatskole Taher Maanqi, som endnu ikke ønsker at udtale sig.

Dansk Friskoleforening har tiltro til, at styrelsen beslutning er truffet efter nøje overvejelser.

»Nu må vi tænke på børnene – hvor skal de gå i skole? Jeg håber, at både skolen og kommunerne vil hjælpe dem,« siger Peter Bendix, formand for Dansk Friskoleforening. Ifølge skolens seneste regnskab går der 237 elever på skolen.

Hos Tagensbo Skole, der ligger tæt på den muslimske friskole, er skoleleder Jeanne Jacobsen klar til at tage imod eleverne.

»Det er første gang, vi oplever at en skole bliver lukket. Men vi byder dem selvfølgelig velkommen, ligegyldigt hvem eleverne er. Børnene skal jo i skole, og jeg håber, at de kommer ind i folkeskolen,« siger Jeanne Jacobsen.

Styrelsen satte Nord-Vest Privatskole under skærpet tilsyn i juni og valgte i slutningen af august at tilbageholde det statslige tilskud samt meddele, at styrelsen havde planer om helt at droppe tilskuddet.

Nu skal den inden 11. oktober oplyse, om den fortsætter som friskole uden statstilskud.

Opdateret 28/9 kl. 11.40 med citater fra Dansk Friskoleforening og Tagensbo Skole.