Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil afsætte penge til asbestarbejderes søskende og børn, der er blevet ramt af lungehindekræft. (Opdateret kl. 15: Partier er enige om ny aftale.)

Ellen Trane Nørby er onsdag eftermiddag blevet enig med Folketingets sundhedsordførere om en løsning.

Sundhedsministeriet forventer, at der i en årrække kan blive behov for 15 millioner kroner til kompensation. Ordningen gælder personer, der er vokset op i husstande, hvor de er blevet udsat for asbest, fordi en person har bragt det med hjem fra sit arbejde.

Inden asbest blev forbudt, var det et hyppigt brugt mineral i produktionen af blandt andet tagplader. Hundredvis af arbejdere tog asbeststøvet med hjem og udsatte deres samlevere og familier for det kræftfremkaldende asbest.

BT har siden marts dokumenteret, at børn af asbestarbejdere nu dør af lungehindekræft som følge af, at deres fædre arbejdede på FLSmidths Dansk Eternit Fabrik i Aalborg. Asbest er den eneste kendte årsag til sygdommen, som kan ramme op til 60 år efter, man indånder asbestfibre.

Arbejdernes samlevere og hustruer har indtil videre kunnet få kompensation fra en pulje - men den ordning kunne børn af asbestarbejdere ikke få del i. Nu får de mulighed for at få kompensation.

»Børn og søskende skal selvfølgelig sidestilles med samlevere. Der er et klart hul i ordningen, som vi skal have lukket. Et hul, som har betydet, at mennesker, som er blevet ramt af den alvorlige og uhelbredelige kræftsygdom, fordi deres far eller storebror har slæbt asbest med hjem fra arbejde, ikke har kunnet søge om erstatning. De skal naturligvis – på linje med samlevere og ægtefæller – lukkes ind i målgruppen, så de også kan søge erstatning, hvis de bliver syge,« siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse.

Kræftens Bekæmpelse har estimeret, at der vil være tale om 2-5 tilfælde om året, der kan få gavn af den nye ordning. Finansieringen skal findes ved at omprioritere ubrugte midler i Sundhedsministeriet indtil midten af 2018, hvorefter ministeren regner med at kunne finde penge fra satspuljemidlerne.

Pernille Pedersens mor Ulla Hagensen døde af lungehindekræft, fordi hendes far tog asbeststøv med hjem fra eternitfabrikken i Aalborg. Ulla Hagensen forsøgte forgæves at få kompensation, inden hun døde af den aggressive kræftsygdom. Nu glæder hendes datter sig over, at regeringen endelig vil handle.

»Det her havde helt sikkert hjulpet min mor i hendes sidste tid,« siger Pernille Pedersen.

I den allerede eksisterende ordningen, der giver kompensation til asbestarbejdernes samlevere og hustruer, kan man få op til 170.000 kroner. Ordningen trådte i kraft sidste år, efter satspuljepartierne afsatte 10 millioner kroner til formålet.

Asbestarbejderes børn og søskende har indtil nu ikke haft mulighed for kompensation, men får også nu muligheden for at få 170.000 kroner.