Margrethe Auken fører valgkamp for penge, der skal gå til debatskabende aktiviter.

Der er brug for Margrete Auken i EU. Sådan lyder sloganet i en række annoncer, som SF’s spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget reklamerer med i flere af landets store aviser.

I højre hjørne af annoncerne er Europa-Nævnet opført som sponsor. Problemet er bare, at en sådan annonce muligvis kan være i strid med nævnets egne regler for, hvad deres penge må bruges til.

På Europa-Nævnets hjemmesiden står der, at nævnets ’formål er at ruste danskerne til at tage stilling til europapolitiske spørgsmål gennem upartisk at støtte oplysnings- og debatskabende initiativer i den danske offentlighed.’

Over for BT ønsker nævnet ikke at forholde sig til den konkrete sag. Dog oplyser det, at deres tilskud ikke må gå til formål, der udelukkende har til sinde at fremme et parti eller en kandidat.

Men det er ikke muligt for borgerne at få oplyst, om deres skattekroner er gået til at fremme SF’s politiske holdninger. I hvert fald ikke før marts måned næste år. Det sker nemlig kun denne ene gang om året, at nævnet gennemgår, om deres tilskud er anvendt efter reglerne.

Dansk Folkepartis Anders Vistisen, der selv kæmper om en af de 13 danske parlamentspladser, er forarget over, at der skal gå så lang tid, før det bliver afgjort, om pengene er brugt i strid med reglerne.

- Det synes jeg er en ganske vattet holdning af Europa-Nævnet. Hvis skatteborgernes penge er gået til de forkerte formål, så skal de betales tilbage. Det svar synes jeg sådan set, at borgerne fortjener at få inden valget på søndag, siger han til BT.

I tilfælde af, at der er tale om en overtrædelse af reglerne, kan SF risikere, at skulle betale deres tilskud tilbage. Men det vil altså først blive afgjort en gang næste år. Det finder Anders Vistisen problematisk, da pengene kan have givet Margrete Auken en klar fordel i valgkampen nu.

I SF-lejren mener de dog ikke, at der er noget at komme efter. Sekretariatsleder Jens Andersen kan ikke se noget problem i, at kampagnen reklamerer for en kandidat, når bare det sker med udgangspunkt i konkrete EU-spørgsmål.

- Midlerne bruges i overensstemmelse med reglerne på oplysende og debatskabende aktiviteter om EU og SF’s europapolitik. Som altid sender vi regnskaber og rapport til Europa-Nævnet, når året er omme, i fuld overensstemmelse med de gældende retningslinje, siger Jens Andersen, der er sekretariatsleder i SF.