Danske Dorte afslørede omfattende EU-svindel, men måtte kæmpe for at blive hørt - i går fik hun pris for sin indsats

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>»Jeg ville gøre det hele om igen. Også selv om det faktisk ikke var prisen værd. Det, jeg har oplevet, ville jeg aldrig kaste mine venner ud i.«

Ukueligt og ensomt kæmpede Dorte Schmidt-Brown sin kamp mod omfattende EU-svindel. Det kostede hende job, karriere og helbred. I dag har den 38-årige kvinde forladt Bruxelles og modtager pension.

For Dorte Schmidt-Brown var det afgørende, at svindelen med falske kontrakter i EUs statistiske kontor, Eurostat, kom frem i lyset. Længe talte hun for døven om forholdene på sin arbejdsplads i Bruxelles. Siden vågnede både Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen op og erkendte, at noget var rivende galt, og at der skulle ryddes op.

I går blev Dorte Schmidt-Brown hædret for sin indsats og sit mod med Frode Jakobsen-prisen på Junibevægelsens landsmøde i København. »Jeg er meget beæret over, at nogen har lagt mærke til og nu anerkender det, jeg har gjort. Nogen gange bliver man stillet over for valg her i livet, hvor man reelt ikke har et valg. Jeg syntes, at det var mit ansvar at sige fra,« siger Dorte Schmidt-Brown.

Slog alarm
Det var i 1998, at hun slog alarm. Som projektdirektør i Eurostat greb hun ledende medarbejdere i omfattende bedragerier med EUs midler. Anført af Eurostats generaldirektør gennem 16 år overførte medarbejderne millionbeløb til private konsulentfirmaer, som de selv ejede og derfor kunne malke for de ulovlige penge.

Lagt på is
Dorte Schmidt-Browns chefer ønskede ikke svindelen afsløret og bremsede efterforskningen. Hun blev sat af sagen, lagt på is af sine chefer og siden bortvist under en skylle af beskyldninger.

Da det gik op for Komissionen, at den danske kvinde havde ret, blev hele Eurostats ledelse suspenderet. Endnu er det ikke endelig afgjort, hvem der bærer ansvaret for hvad i hele svindel-affæren. Retssager verserer. Selv forsøger Dorte Schmidt-Brown at få erstatning for den systematiske mobning, som hun blev udsat for.

»Det har været psykisk belastende. Min tillid til andre har fået et knæk, for hvem kan man stole på? Mit sociale liv i Bruxelles var meget bundet op på Eurostat. Det blev smadret af sagen,« fortæller Dorte Schmidt-Brown.

Sammen med sin britiske mand, Kevin, og sønnen Luke valgte hun for godt et år siden at forlade Bruxelles til fordel for sin hjemegn, Otterup, på Fyn. Sagen har været hård for familien:

Bakket op af familien
»Der skal stærke familiebånd til at klare sådan en sag, som faktisk kører 24 timer i døgnet. Man kan ikke bare gå hjem klokken fire og lægge den fra sig. Min søn på ni kan ikke huske tiden før sagen. Selv om det ikke var planlagt, at vi skulle flytte til Fyn på det tidspunkt, er det rart at være hjemme. Man er nødt til at beskytte sin familie,« erklærer Dorte Schmidt-Brown.