Primærvalg i Iowa i dag. Hvad ville der virkelig ske, hvis Donald Trump blev USAs præsident.

Det har jeg slet ikke fantasi til at forestille mig. Det ville være en katastrofe. Ja, jeg kan slet ikke få mig selv til at tænke på det.«

Sådan svarer én af landets største USA-eksperter, lektor Niels Bjerre-Poulsen fra Syddansk Universitet, på spørgsmålet: ’Hvad ville der ske, hvis Donald Trump bliver valgt som USAs næste præsident?

Og den danske ekspert er bestemt ikke alene med sin frygt og forargelse.

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS og læs meget mere om den republikanske kandidat, igen troede havde skyggen af en chance, ved det forestående valg.

Det får du:

  • Artikel: Fra vittighed til virkelighed
  • Citater: Donald Trumps vilde udtalelser
  • Tidslinje: Præsidentvalget i USA

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Primærvalg i Iowa i dag. Hvad ville der virkelig ske, hvis Donald Trump blev USAs præsident.

Det har jeg slet ikke fantasi til at forestille mig. Det ville være en katastrofe. Ja, jeg kan slet ikke få mig selv til at tænke på det.«

Sådan svarer én af landets største USA-eksperter, lektor Niels Bjerre-Poulsen fra Syddansk Universitet, på spørgsmålet: ’Hvad ville der ske, hvis Donald Trump bliver valgt som USAs næste præsident?

Og den danske ekspert er bestemt ikke alene med sin frygt og forargelse.

»Det republikanske parti er skræmt fra vid og sans. Donald Trump har revet tæppet væk under dem. Desuden er over halvdelen af Trumps politiske standpunkter jo slet ikke republikanske. Den gamle garde bliver ved med at håbe på at finde en løsning omkring det næste gadehjørne. De håber, at hans næste uforsigtighed vil fælde ham. Men i stedet bliver Donald Trumps popularitet bare ved med at vokse og vokse.«

Sådan siger én af USAs ledende politiske journalister Trip Gabriel fra avisen The New York Times.

På hat med Trump. Trump-fan Kraig Moss lægger ikke skjul på sin mening om Donald Trump.  Foto: AFP
På hat med Trump. Trump-fan Kraig Moss lægger ikke skjul på sin mening om Donald Trump. Foto: AFP
Vis mere

Chok for alle

Ligesom Niels Bjerre-Poulsen ville Trip Gabriel for bare tre måneder siden have satset hele sin pensionsopsparing på, at Donald Trump ikke havde skyggen af en chance ved det forestående valg.

Men dagen før det første af mange primærvalg (i staten Iowa), hvor præsidentkandidaterne skal vælges, tyder intet på, at Donald Trumps march imod den republikanske toppost kan stoppes.

»Trump har trodset al logik. Han har vendt op og ned på samtlige teoerier om, hvordan amerikanske vælgere reagerer. Og jeg er bestemt ikke den eneste ekspert, der har opgivet at spå, før de første stemmer er afgivet i Iowa i morgen. Men hvis Donald Trump vinder ved caucus-valget i Iowa og siden ved primærvalget i New Hampshire ugen efter, så tror jeg, at han har en helt reel og realistisk chance for at blive det republikanske partis officielle kandidat imod Hillary Clinton til valget i november,« siger Niels Bjerre-Poulsen.

Intet er som det plejer

Mange amerikanske iagttagere har kaldt det igangværende valg ’historiens mest outrerede’. Og det mener Bjerre-Poulsen ikke er en underdrivelse.

»Jeg har aldrig set noget lignende. Donald Trump har gang på gang sagt og gjort ting, der ville diskvalificere enhver anden. I sidste uge sagde han, at han kunne dræbe en mand på åben gade, uden at miste stemmer. Og gæt engang. Han havde ret. Faktisk fik Trump endnu flere stemmer,« siger den tydeligt chokerede Niels Bjerre-Poulsen.

Nu mener hverken Bjerre-Poulsen eller amerikanske Trip Gabriel, at Donald Trump har en virkelig chance ved det endelige valg i november, hvor det i modsætning til afstemningerne i Iowa og New Hampshire ikke kun er de mest fanatiske vælgere, der tropper op.

Men både Gabriel og Bjerre-Poulsen er selvfølgelig de første til at indrømme, at Donald Trump konstant overrasker.

Derfor har vi undersøgt, hvordan USA ville tage sig ud under ’Præsident Trumps’ første fire år i Det Hvide Hus - ifølge Trump og eksperterne.

TRUMP OM IMMIGRATIONSPOLITIK

Virkelighed: »For det første vil det betyde total kollaps af den amerikanske arbejdsstyrke, hvor immigranterne bestrider millioner af livsvigtige job,« siger John McLaren, der er ekspert i international handel og økonomiprofessor ved University of Virginia.

Ifølge det højreorienterede institut ’American Action Forum’ ville Trumps udvisning tage 20 år og koste mindst 500 mia. dollar.

Med hensyn til muren siger McLaren: »Det er lige så urealistisk som at bygge en bro til månen og så få alien’erne til at betale for den.’

TRUMP OM SYGESIKRING

Virkeligheden: »Det er måske én af de mest absurde påstande i Donald Trumps såkaldte program. Han har intet at byde på. Det er ren snak,« siger den danske USA-ekspert og lektor Niels Bjerre-Poulsen.

Ifølge cheføkonom Doug Holtz-Eakin, der også var chefrådgiver på republikanske John McCains præsidentkampagne i 2008, vil Trump blot være tvunget til at bibeholde Obamacare. »Han har hverken idéerne eller værktøjet til at ændre sygesikringsloven,« siger Holtz-Eakin.

I sin bog ’The America We Deserve’ fra år 2000 argumenterer Donald Trump for et offentligt sygesikringssystem på linje med det danske.

TRUMP OM HOMOSEKSUELLE ÆGTESKABER OG FRI ABORT

Virkelighed: Donald Trump er på mange måder liberal på linje med Hillary Clinton. Men på forunderlig vis har byggemilliardæren helt undgået den debat, der ellers fælder andre republikanske pro-abort kandidater. »Mange af de mest evangelistiske kristne er simpelthen så sure på den nuværende regering, at de er villige til at se igennem fingre med Trumps synspunkter på disse områder,« siger Trip Gabriel fra New York Times.

TRUMP OM IMPORT/EKSPORT

Virkelighed: »Sidste gang, USA forsøgte sig med den slags protektionisme, hed præsidenten Herbert Hoover, og han var også republikaner. Desværre sendte ’import-beskyttelsen’ USA ud i en dyb og årelang krise, der endte med kollaps af kæmpelandets banksystem.

»Du kan ikke bare sige til kineserne, at vi vil lave handelsaftalerne om. Det beviser igen, hvor lidt Trump ved om international politik,« siger USA-ekspert Niels Bjerre-Poulsen.

TERROR/ISIS

Virkelighed: Mange eksperter mener, at Trumps rabiate udtalelser hjælper terroristorganisationer som IS til at rekruttere nye medlemmer. Chris Matthews fra MSNBC siger: »IS kunne ikke finde en mere effektiv hjælp end Donald Trump. Han er deres nye rekrutteringsmaskine.«

Foto: Christopher Furlong/Getty Images/AFP
Foto: Christopher Furlong/Getty Images/AFP
Vis mere

VALGETS TIDSLINJE

1. FEBRUAR: Første primærvalg (Caucus) i staten Iowa. Det sidste primærvalg finder sted i Californien 7. juni. Ved primærvalgene findes på lang sigt de to spidskandidater - én for republikanerne og én for demokraterne.

1. MARTS. Super Tuesday - Begge partier holder primærvalg i flere stater. Efter disse afstemninger er de respektive kandidater temmeligt sikre.

18.-21. JULI: Republikansk konvent i Cleveland, Ohio. Her vælges den republikanske præsidentkandidat.

25.-28. JULI: Demokratisk konvent i Philadelphia, Pennsylvania. Her vælges den demokratiske præsidentkandidat.

26. SEPTEMBER: Første tv-debat mellem de to valgte præsidentkandidater.

4. OKTOBER. Første og eneste debat imellem de to vicepræsidentkandidater.

8. NOVEMBER. Valgdag.

20. JANUAR. Indsættelse i Det Hvide Hus.