Der er udsigt til en varm og tør sommer, men vi skal først lige luske os igennem maj.

Mens vinterkulden har svært ved at slippe sit tag i Danmark, er der godt nyt på vej.

Danmarks meteorologiske institut (DMI) har netop afsløret en prognose, der giver et foreløbigt bud på vejret de kommende tre måneder, og der ser ud til at være en varm sommer i vente.

Meteorologer er ikke et folkefærd, der smider om sig med varme løfter, men energimeteorolog Tim Petersson, der står bag sæsonprognosen, hælder til den positive side.

»Jeg tør ikke at love nogen super-sommer på nuværende tidspunkt, men der er positive tegn. Som det ser ud lige nu, kan juli gå hen at blive en virkelig pæn sommermåned,« siger Tim Petersson, som gætter på, at julis gennemsnitstemperatur vil ligge på et par og 20 grader. Det er lidt varmere end gennemsnittet af de seneste tyve år.

Højere temperaturer end normalt

Men før vi når til solrige stunder på terrassen med grill, venter nogle måneder med knap så godt vejr. Men det tager meteorologen med et lyst sind.

»Skal man se lidt positivt på regnen, så er det primært i maj, at der er en forhøjet tendens til nedbør. Det betyder, at juni og juli faktisk kan blive noget tørrere, end vi er vant til,« siger meteorologen.

Han har denne samlede prognose for de kommende tre måneder:

»Kigger man samlet på maj, juni og juli, så tyder det på, at vi får lidt højere temperaturer end normalt, men højst sandsynligt også lidt mere nedbør,« siger energimeteorolog Tim Petersson.

Det hælder til den varme side

Ifølge meteorologen vil der over sommeren være et varmt og tørt højtryk øst for Danmark, mens der vest for landet vil være fugtigere og lidt køligere. Danmarks sommervejr vil blive påvirket af, hvordan trykkene bevæger sig, derfor er det meget svært at sige noget med sikkerhed på nuværende tidspunkt, understreger han.

»Vi kommer til at ligge på grænsen mellem det varme og tørre vejr mod øst og det lidt køligere vejr mod vest. Lige nu er der indikationer på, at vi kommer til at hælde til den varme og tørre side,« siger Tim Petersson, som mener, at udsigterne er gode for de eftertragtede højsommerdage, hvor temperaturen overstiger 25 grader.

April: Ustabil

Det har indtil nu været en lidt ustabil måned med flotte solskinsdage, men også blæst og regn – haveejere og windsurfere glæder sig. Det ser ud til at solen er på vej tilbage og de første konfirmationer kan afholdes i tørvejr.

Maj: Våd og lun

Store bededag, Kristi himmelfartsdag og pinsen står for døren, når vi tager hul på maj. Et hav af unge mennesker skal konfirmeres og et par røde faner skal luftes første maj. Der er mange anledninger til at håbe på godt vejr, men det tyder på en regnfuld måned. Ifølge DMIs sæsonprognose

Juni: Gennemsnitlig

Juni ser ud til at byde på stabilt vejr. Måneden begynder omkring 18 grader og når vi nærmer os slutningen, er en gennemsnitstemperatur på tyve grader ikke utænkeligt. Der er endda en chance for at det bliver en lille smule varmere. Vi slipper ikke helt for nedbør, men det bliver højst sandsynligt lidt mindre, end vi er vant til. Soppevejr.

Juli: Tør og varm

Nogle af årets mest populære ferieuger, bliver for nogles vedkommende brugt foran skærmen til cykelløbet Tour de France, men der er altså også god grund til at lufte sommerkjolerne, finde grillen frem eller tage en tur til stranden. Selvom juli er den mest usikre måned i DMIs prognose, ser det lige nu ud til, at det bliver en tør måned med høje temperaturer. Vi kommer højst sandsynligt til at have en gennemsnitstemperatur på et par og tyve grader og alt tyder på, at der vil blive højsommerdage med over 25 grader. Skolen er lukket, dagene er lange og nætterne lyse.