En kortvarig, men meget voldsom og heftig oplevelse.

Det er, hvad den 53-årige passionerede fuglekigger Torben Lund fra Brønshøj måtte stå model til, da han mandag aften lokal tid som turist i den canadiske delstat Alberta blev angrebet af en bjørn. Helt uden varsel.

- Jeg når lige at høre, at der er noget, der kommer løbende imod mig. Så ser jeg ud ad øjenkrogen, at det er en bjørn. Den er lynhurtig og går direkte på mig. Der er ikke noget med, at den rejser sig op på bagbenene og snerrer ad mig og truer mig først. Den går målrettet direkte på mig. Det gik meget stærkt, og jeg kan huske, at jeg lige når at tænke: Det her sker bare ikke! Der kommer bare ikke en bjørn og overfalder mig lige ud af det blå!

Det var en chokerende oplevelse, fortæller Torben Lund, som BT har fået fat i på mobiltelefon på hans og familiens videre færd i det vestlige Canada.

Selv på de kanter er det en sjælden hændelse, at en bjørn går til angreb på et menneske. I hele den store, naturskønne delstat Alberta sker det i gennemsnit kun en enkelt gang eller to om året. Nogle år slet ikke.

Et kæmpe stort dyr

Sidste gang en aggressiv bjørn gik til angreb på en tobenet i området ved byen Canmore, hvor Torben Lund blev mål for det store dyr, var helt tilbage i 2005. Og dengang dræbte bjørnen den kvinde, den gik til angreb på. Så Torben Lund har været heldig.

- Jeg har været heldig med, at den ikke angreb mig for at dræbe. For hvis det var dens hensigt, så havde den gjort det. Det er et meget, meget stort dyr at stå overfor, siger han.

Da han som et lyn fra en klar himmel blev den aggressive bjørns mål, værgede han og fægtede vildt for sig, mens bjørnen i de hektiske sekunder havde fat i hans ene arm og bl.a. rev hul på hans fleecetrøje.

- Det hele tog måske syv-ti sekunder, og jeg forsvarede mig fysisk ved at vifte vildt med armene. Det gik så stærkt, at jeg ikke kan huske præcis, hvordan jeg gjorde, men jeg ramte den i hvert fald. Den må have slået på min kikkert, for den er blevet en smule skæv, og der var jord på den bagefter, fortæller Torben Lund, som er uddannet biolog og til daglig arbejder som it-underviser på DTU.

Hans store passion, at kigge på fugle, har han dyrket, lige siden han var dreng.

- Jeg har kigget på fugle i over 40 år og har gjort det mange steder i verden. Da bjørnen angreb mig, var det vel en times tid før solnedgang, og jeg var taget ud for at finde et godt sted, hvor jeg kunne kigge på fugle tidligt om morgenen dagen efter.

- Vi var kommet til Canmore om eftermiddagen og skulle overnatte der, og jeg havde via Google Maps fundet det her område, hvor der var en sø. Jeg tænkte, det kunne være et godt sted, så jeg kørte derhen, parkerede på en villavej blot 50 meter derfra og gik imellem nogle træer og fortsatte ned mod søen. Men den var fyldt med badegæster, så jeg går tilbage til stien, hvor der er de her spredte buske. Jeg tænker, at der godt kan sidde nogle småfugle. Men jeg var slet ikke klar over, at der var bjørne i området.

- Jeg har også ganske kort forinden mødt en fyr på cykel og én, der er ude at lufte hund. Så det er jo ikke noget vildnis, men nærmest et parkområde tæt ved byen med ganske kort afstand til husene. Derfor er det selvfølgelig ekstra chokerende og fuldstændig uventet, at jeg bliver angrebet af bjørnen, siger han videre.

Da de hektiske sekunder var overstået, luntede dyret væk i samme retning, som det var kommet.

- Jeg står dér dybt chokeret med et hul i fleecejakken, hvor der er savl omkring fra bjørnens mund. Den nøjedes ikke med bare at true - den angreb mig simpelthen. Jeg går meget forsigtigt baglæns derfra og vender mig til sidst om og går hele tiden og kigger mig over skulderen og kommer så tilbage til bilen. Jeg har været udsat for det, canadierne kalder et ’defensive attack’ - bjørnen er decideret gået til angreb, men ikke for at dræbe. For så kunne den bare have gjort det.

- Jeg tror, den har stået i krattet og spist bær, og så har den set mig. Og så er den gået til angreb uden varsel, siger Torben Lund.

Der er opsat advarselsskilte om bjørne i området. Men fordi Torben Lund gik derind fra en nærliggende villavej, så han ikke noget skilt.

Den ødelagte fleecetrøje og rifter på den ene arm er nu vidnesbyrd om den danske fugleentusiasts ufrivillige møde med det aggressive dyr.

- De fysiske skader er meget moderate, og det psykiske rystede jeg af mig ret hurtigt. Jeg tror mere, det påvirkede min familie, som var meget bekymret. Da jeg kom tilbage til hotellet og fortalte, at jeg var blevet overfaldet af en bjørn, troede de først ikke på, hvad jeg sagde. Men da det gik op for dem, at det var rigtigt, blev de dybt chokerede, siger Torben Lund, som har været på hospitalet og fået en stivkrampe-vaccination.

Har fundet spor efter bjørnen

Trods den voldsomme oplevelse er han ikke mere påvirket af situationen, end at han tidligt i går morges igen var ude med sin uundværlige kikkert og studere fugle på nærmeste hold.

Men selvfølgelig ikke i det område, hvor han blev angrebet. Det er nu spærret helt af, for bjørne, der angriber mennesker, bliver taget yderst alvorligt i Canada.

Torben Lund vurderer selv, det var en mellemstor grizzlybjørn, der angreb ham. Lokale rangere har dog fundet spor efter en sort bjørn tæt ved stedet. Det er håbet, at det vil lykkes at dyrke en dna-profil af bjørnens savl fra fleecetrøjen, så dyret kan bestemmes.

I Canada vil en bjørn, der har angrebet, typisk blive indfanget og flyttet til et andet område. Eller også vil den blive skudt.

- Jeg håber sandelig ikke, det ender med, at den bliver skudt. Det er jo ikke bjørnens skyld, at jeg var dér, hvor den var. Den gjorde bare, hvad en bjørn gør, siger den danske naturmand, som sammen med sin kone og to børn nu er taget videre på ferieturen.

En vild oplevelse rigere.