En af verdens førende borgerretsforkæmpere, den sydafrikanske ærkebiskop og nobelprismodtager Desmond Tutu, retter en skarp kritik mod den danske regerings håndtering af sagen om profettegningerne.

Desmond Tutu er et af de 20 medlemmer af en FN-udpeget international tænketank, Civilisationernes Alliance, der i disse dage mødes i Qatar for at diskutere, hvordan man kan undgå en konflikt mellem den vestlige verden og islam.

Og ifølge Tutu skyldes krisen ikke blot, at tegningerne blev offentliggjort, men også den måde, statsminister Anders Fogh Rasmussen efterfølgende reagerede på ved at afvise diskussion med danske og udenlandske muslimer, skriver Politiken tirsdag.

- Jeg blev temmelig overrasket over den måde, jeres statsminister fremstod på. Denne sag kunne sandsynligvis være blevet demonteret meget hurtigt, hvis han ikke havde reageret med at stå så stædigt fast på sit synspunkt, siger Desmond Tutu.

Som tidligere leder af Sydafrikas sandheds- og forsonings-kommission, der stod for at samle stumperne op efter apartheid, er det ham uforståeligt, at Anders Fogh Rasmussen nægtede overhovedet at drøfte sagen.

- Når nogen siger, at de er blevet såret, har man ikke ret til at sige: Du kan ikke tillade dig at være såret. Det er arrogant. Prøv det i et ægteskab, og se, hvad der sker!, siger han i en pause mellem to møder.

Desmond Tutu er enig i, at ytringsfriheden er en vigtig rettighed. Men han mener også, at den har grænser.

- Ingen rettigheder er absolutte. De modsvares alle af forpligtelser. En af mine venner sagde engang: 'Jeg har ret til at strække min arm. Men min ret til at strække armen slutter det sted, hvor din næse begynder', siger han til Politiken.