Udover at være et utroligt nuttet syn kan den beskyttelsesbrillebærende papegøje Obi hjælpe til udviklingen af fremtidige flyvende robotter såsom droner.

Den ligner en karakter fra en af Disneys mange dyrefilm, men den beskyttelsesbrille-bærende papegøje Obi - opkaldt efter Starwarshelten Obi-Wan Kenobi - tjener faktisk et videnskabeligt formål. Det skriver sciencemag.org ifølge Videnskab.dk.

Takket være den ret nuttede pilot-papegøje er det lykkedes forskere at blive klogere på, hvordan fugle får nok luft under vingerne til at lette.
Se den søde papegøje flyve rundt med sine briller på i en video på Videnskab.dk.

For at nå dertil brugte forskerne flere måneder på at træne Obi til at flyve fra pind til pind gennem et laserfelt. Laseren gjorde det muligt tredimensionelt at observere de hvirvelstrømme, som fugle skaber, når de basker med vingerne. 12 højhastighedskameraer omgav derudover Obis én meter lange flyvebane for at observere papegøjens hastighed og hvirvelstrømmenes vej.
Flyveturen gennem et laserfelt er ikke en risikofri disciplin. Men her kommer Obis beskyttelsesbriller ind i billedet. Udover at gøre papegøjen til at utrolig sødt syn, beskyttede de 3D-printede briller papegøjen. Laserne var desuden i sig selv ret uskadelige.

Læs også på Videnskab.dk: Pas på! Intimbarberede har markant flere kønssygdomme

Takket være Obis flyvestunt nåede forskerne bag det nye studie frem til en ret overraskende konklusion omkring fugles flyvevaner. Nemlig, at hvirvelstrømmene på kaotisk vis nedbrydes på 0,1 sekund og at det sker meget tæt på fuglen.
Dette adskiller sig fra flyvemaskiner, hvor hvirvelstrømmene først opbrydes flere tusind meter efter luftfartøjet.
Denne opdagelse går imod tre udbredte modeller for at forudsige den luft, som flyvende dyr generer, hvilket betyder, at der formentlig er brug for nye modeller til at udvikle bedre flyvende robotter såsom droner.
Forskernes resultater er publiceret i et nyt studie i tidsskriftet Bioinspiration & Biomimetics.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Forskere: Fingre afslører længden på penis

Nååhr! Storøjet, nuttet blæksprutte charmerer forskere

Din navle gemmer på en jungle af bakterier