Dødstrusler over telefonen har skræmt CD's Lone Yalcinkaya, der i efteråret afløste Mimi Jakobsen i Folketinget, så meget, at hun nu overvejer at trække sig fra politik.

Truslerne er kommet, efter Lone Yalcinkaya tirsdag i et debatindlæg i B.T. kritiserede Pia Kjærsgaard for at have spillet skuespil, da Kjærsgaard søndag eftermiddag hovedkulds flygtede efter optræk til ballade på gågaden i Flensborg.

Og da Lone Yalcinkaya onsdag aften tog telefonen, blev hun tre gange mødt med eder og forbandelser - og i et enkelt tilfælde dødstrusler, fra en mand, der i meget klare vendinger fortalte hende, at hun »fremover skulle se sig meget godt for i trafikken. Ellers kunne der meget let ske hende noget...«

Dermed er Yalcinkaya blot én af en lang stribe offentlige personer, der på det seneste har mærket, at den hårde tone i især udlændingedebatten kammer over og ender med trusler, overfald og senest et forsøg på brandstiftelse tirsdag aften hos journalisten Ulla Dahlerup.

Truslen mod 34-årige Yalcinkaya kom samme aften - da hun var alene hjemme sammen med sin søn og en af hans kammerater.

»Først fik jeg at vide, at jeg skulle slet ikke tro, at jeg var noget, at jeg ikke kunne tillade mig at udtale mig, som om jeg var dansker - og så fik jeg at vide, at jeg skulle passe på i trafikken.«

Lone Yalcinkaya betragter den sidste opringning som en utilsløret dødstrussel:

»Jeg begyndte at ryste, og jeg kunne slet ikke stoppe igen. Så det endte med, at jeg måtte lægge mig ind til min lille søn og holde om ham for at falde til ro,« siger en tydeligt rystet Yalcinkaya til B.T.

Lone Yalcinkaya blev i efteråret kendt, da hun som den første muslim kunne tage plads i det danske Folketing. Det skete, da hun afløste CD-lederen Mimi Jakobsen, der i en periode valgte at koncentrere sig 100 procent om sit nye job som generalsekretær i Red Barnet.

Og det er langt fra første gang, Yalcinkaya har modtaget ubehagelige telefonopkald:

»Jeg er tidligere blevet ringet op og er blevet kaldt for en tyrkerluder og andre ting. Men det er første gang, jeg har været ude for noget, som jeg betragter som en konkret trussel. Og hvis det fortsætter på dén måde, så vil jeg overveje, om det virkelig er det værd,« siger hun.

»I hvert fald tror jeg, at jeg vil til at passe lidt mere på, når jeg skriver noget, så jeg ikke kommer til at støde nogle mennesker så meget. Men på den anden side er det vel lige netop dét, man er ude på med sådan nogle trusler. Og det kan altså ikke passe, at man ikke som politiker kan have lov til at sige sin mening uden at skulle frygte for sit liv,« konstaterer Yalcinkaya.

Så sent som i søndags kunne Berlingske Tidende ellers afsløre, at stort set alle de kendte, der på ét eller andet tidspunkt blander sig i udlændinge- eller »danskhedsdebatten« må leve med psykisk terror, trusler og i enkelte tilfælde overfald.

For blandt andre Naser Khader og Pia Kjærsgaard er visse gruppers had mod dem så stort, at de åbent erkender, at der i dag er visse områder, de ikke længere færdes frit i.

Læs mere om denne sag i torsdagens B.T.