Producenter og direktører er bange for at sende film ud, hvis de ikke er gået godt nok hos test-publikum. På den måde kan biografgængerne gå glip af gode danske film.

"Hvis lig ligger længe nok, begynder de at lugte. Derfor er det blevet vigtigt for mig at markere, at det her ikke er noget lig."

Sådan siger den århusianske instruktør Aage Rais, som publikum hidtil har stiftet bekendtskab med gennem filmene "Anton" og "Tøser + drengerøve".

De sidste fire år er det dog filmen "På fremmed mark", der har optaget hans sind. En "farlig og kontroversiel krigsfilm", som er blevet syltet i en sådan uendelighed, at den - som han siger - er begyndt at lugte.

I en tid hvor dansk film aldrig har stået stærkere, og publikum har fået kvalt årtiers fordomme om vor hjemlige produktioner, kan branchens berøringsangst være svær at forstå. Men det handler alt sammen om penge.

"I hvert fald dybest set. Nordisk Film (som skal distribuere den, red.) havde nok håbet på en film, der var lettere at håndtere. De har hele tiden vidst, at det var en krigsfilm, men forventet noget mere tjubang-agtigt med en nem slutning. Og der er tjubang og spænding i den. Men den ender ikke så let. Og det gør den svær at putte ned i en kasse, gør den til et svært produkt at sælge. Filmen prøver noget nyt indenfor genren, og den har aldrig været tænkt som en "Soldaterkammarater"-film."

"På fremmed mark" har Nikolaj Coster Waldau og Pelle Hvenegaard i hovedrollerne, navne som "jeg jo aldrig havde valgt, hvis jeg var ligeglad med publikum", og handler om en kynisk og koldblodig FN soldat (Coster Waldau), som tjener fedt på at sælge krigsoplevelser i Bosnien til sultne turister. Hvilket ikke var den opgave, den nyankomne unge naive soldat (Hvenegaard) troede han skulle på.

Filmen skulle have haft premiere for mere end ét år siden, men er blevet udskudt gang på gang, en proces der ikke blev hjulpet af en testkørsel, som fra distributørens side havde et nedslående resultat.

"Jeg har intet i mod testkørsler overhovedet. Men der drages ingen konklusion, kun tabeller. Og det eneste man var interesserede i, var tilfredsheds-tabellen som var på 60 procent (hvor eksempelvis "Den eneste ene" nåede op på knap 90 procent, red.). Men det synes jeg da egentlig ikke, var så galt. En instruktør som Spike Lee har f.eks. aldrig testet højere end 50 procent. Det kommer i hvet fald fuldkommen bag på mig, hvis den succes dansk film har haft sidste år, fører til bange producenter og distributører. Det slår bunden ud af successen, hvis man udelukkende laver film, der er designet til et stort publikum."

Hvad skæbnen bliver for "På fremmed mark" er endnu uvis. Står det til distributøren, sendes den direkte på video. Men i aften får den verdenspremiere på Göteborg Film Festival, hvilket "forhåbentlig gør folk nysgerrige, og gør, at det ikke længere er den hemmelige film," som Rais udtrykker det.

Men Aage Rais og "På fremmed mark" er ikke ene om at afgive ligstank. Den stort anlagte "Flugten fra Jante" om Axel Sandemoses liv - også med Nikolaj Coster Waldau i hovedrollen - er ligeledes blevet flyttet ud i det uvisse efter en skuffende start i Norge, hvor publikum ikke ligefrem væltede ind. Den var i første ombæring premieresat til 3. september sidste år.

"Men den kommer stensikkert op i biograferne," siger producent Ulrik Bolt Jørgensen, "jeg kan bare ikke sige hvornår. For det store problem er alle de store amerikanske og danske film, som kommer ud i frygtelig mange kopier. Og de lægger beslag på mange biografsale, så pladsen til de mere kunstneriske film er begrænset."

Og dertil kommer thriller-komedien "Max" - eller "Rent A Family" som den tidligere hed - der har så hotte navne som Sidse Babett Knudsen og Nikolai Lie Kaas på rollelisten. Den blev optaget tilbage i februar '98, og skulle hjave haft premiere for et år siden.

"Det har bare været en svær film at klippe, og derfor har det været nødvendigt med ekstraoptagelser," siger producer Morten Kaufman og tilføjer: "Og så har distributøren fundet det vigtigt, at den kom til at ligge på et tidspunkt, hvor den ikke konkurrerede med andre tilsvarende ting. Og vi er kun glade for, at der er nogen, som tænker sådan. Så det handler ikke om, at filmen er blevet lagt på hylden."