Den danske OL-medaljevinder Andreas Helgstrands træningsmetoder får nu foreningen 'Hestevenner af hjertet' til at politianmelde rytteren.

- Vi har i går (lørdag, red.) indgivet anmeldelse af OL- og VM-medaljevinder Andreas Helgstrand for overtrædelse af Dyreværnsloven og Loven om hold af heste. Anmeldelsen vedrører mishandling af hest sket på Andreas Helgstrands adresse i Vodskov, og anmeldelsen er indgivet til Aalborg Politi i går (lørdag, red.), skriver foreningen i en meddelelse på deres Facebook-side.

Anmeldelsen kommer i kølvandet på en ophedet debat, der for nogle uger siden blussede op efter et åbent hus-arrangement på Helgstrands ridecenter. Her kom det frem, at hans EM-hest, Akeem Foldager, havde blå tunge og ifølge kritikere så både stresset og smerteplaget ud.

Læs også: Dyrenes Beskyttelse: Dansk stjernerytter bruger smertefulde tvangsmetoder

Kritikken fik Dansk Ride Forbund til at sende en dyrlæge for at tjekke hestens velbefindende. Konklusionen var, at Akeem havde ondt i højre underkæbegren efter forkert brug af kandar, der er et særligt effektfuldt bid, der kan forvolde voldsom smerte i hestens mund, hvis det bruges forkert. 

Helgstrand har efterfølgende undskyldt for den blå tunge, som opstår som følge af manglende ilttilførsel. Han har samtidig indvilliget i at lade Dansk Ride Forbund føre tilsyn med hesten for at sikre, at dyrlægens anbefalinger om at holde hesten træningsfri bliver fulgt.

Læs også: Dansk OL-rytter lagt for had: Nu er dyrlægens dom her

Helgstrands handlinger har dog ikke fået 'Hestevenner af hjertet' til neddrosle anklagerne mod stjernerytteren. Lørdag politianmeldte de således Andreas Helgstrand:

- Det er ikke i orden at ride på den måde, det er synd for hesten. En hest er ikke, som næstformand John Randskov fra Hestens Værn har kaldt det i forbindelse med denne debat, 'en 'sportsrekvisit'. Nogen er nødt til at værne om hestenes ve og vel, siger Michelle Nielsen, der er medlem af foreningen. 

Hun giver ikke meget for Helgstrands undskyldning.

- Det er ikke udstyret, og hvordan man spænder det, der giver hesten en blå tunge, men den, der hiver i det. Andreas Helgstrand skal selvfølgelig ikke hænges ud som den eneste, for det er et generelt problem i hestesporten, men det er ham, vi har et klokkeklart bevis imod, siger Michelle Nielsen med henvisning til en række billeder og videoklip, der har været fremme, hvor der zoomes ind på Helgstrand brug af sporer og tøjletræk på forskellige heste.

Se nogle af billederne her

Dansk Ride Forbund afholdt i slutningen af april et ekstraordinært bestyrelsesmøde med Andreas Helgstrand på dagsordenen. Mødet endte bl.a. med en opfordring til forbundets appeludvalg om at tage sagen op med henblik på en eventuel sanktion. Den skal måske give Helgstrand en påtale, bøde eller karantæne.

Andreas Helgstrand har ikke ønsket at medvirke til interview, men skriver i en mail til BT:

- Jeg er ikke bekendt med en politianmeldelse. Vi afventer afgørelsen fra Appeludvalget, og indtil da har jeg ikke yderligere kommentarer, skriver han.