Et internationalt forskerhold skal på et nyt center i København undersøge muligheden for liv i andre solsystemer. Nasa melder sig allerede interesseret.

Et nyt forskningscenter på Københavns Universitet skal studere mulighederne for liv i andre solsystemer end vort eget.

Centret bliver enestående på verdensplan, fordi det er første gang, man går så tværvidenskabeligt til værks i rumforskningen. Forskere inden for både rumgeologi, rumkemi, astrofysik og astronomi vil fra 1. juli arbejde sammen på tværs af faggrænser og kombinere deres resultater på grundforskningscentret, der får det engelske navn "Center for Stars and Planets".

Centerleder bliver geologen Martin Bizzaro, og han er ved at sammensætte sit forskerhold, hvori også indgår videnskabsfolk fra USA, Canada, Frankrig og Australien. Ifølge Københavns Universitet har den amerikanske rumadministration, Nasa, allerede udtrykt interesse for centrets arbejde.

Martin Bizzaro og fem kolleger har netop offentliggjort en artikel i tidsskriftet Science. Her fremsætter de en ny teori om solsystemets opståen efter analyser af meteoritter, der er flere milliarder år gamle.

Den gængse forklaring har været, at solen og planeterne blev skabt ud af en sky af gas, støv og andre partikler, der kollapsede og blev til fast form. Rumforskerne har hidtil ment, at der var stor variation i den kemiske sammensætning under dannelsen af solsystemet. Men Bizzaro og hans kolleger peger på, at der var mere kemisk orden end kaos, og at der skal bruges andre modeller til at beskrive processen.

/ritzau/