Mange prominente danskere har boet i hovedstaden, og BT har samlet en håndfuld af dem i anledning af, at den folkekære komiker Dirch Passers tidligere hus nu er blevet sat til salg.

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS og læs meget mere om de prominente danskere, som i deres levetid har boet rundt omkring i København.


Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Mange prominente danskere har boet i hovedstaden, og BT har samlet en håndfuld af dem i anledning af, at den folkekære komiker Dirch Passers tidligere hus nu er blevet sat til salg.

Dirch Passer

Rosbæksvej 11, 2100 Østerbro
18. maj 1926 - 3. september 1980

Er man bidt af humor og den folkekære komiker og skuespiller Dirch Passer, er det måske et drømmescenarie at bo samme sted som manden med de mange ansigter og stemmer. I går blev hans pragtvilla i Ryvangskvarteret på Østerbro sat til salg. Dog for svimlende 15 mio. kr., så der skal også være lidt klejner at gøre godt med, hvis den drøm skal gå i opfyldelse. Dirch Passer boede i det 382 kvadratmeter store hus sammen med sin kone Hanne, og parret flyttede til det - i dag - mondæne ambassadekvarter på det ydre Østerbro i midten af 1960’erne. Og dengang havde Dirch Passer og hustru nok ikke tænkt, at selveste grevinde Alexandra ville bo lige om hjørnet på Svanemøllevej.Før pragtvillaen boede parret på Gråbrødre Torv i det indre København. Passer-familiens tidligere bopæle har også indbragt millioner af kroner ved salg - f.eks. blev hans tidligere sommerhus i Klint ved Nykøbing Sjælland sat til salg for otte mio. kr. i 2011, men det blev dog aldrig solgt. Ligesom Dirch Passers tidligere lejlighed på Kr. Zahrtmanns Plads på Frederiksberg blev solgt for 6,5 mio. kr. efter 112 dage i salgsuniverset. Dirch Passer døde af et hjerteanfald i 1980 på scenen i Glassalen i Tivoli.

Sådan ser Dirch Passers hus ud indefra, når man kigger på salgsopstillingen på nettet.
Sådan ser Dirch Passers hus ud indefra, når man kigger på salgsopstillingen på nettet.
Vis mere

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

 

H.C. Andersen

Nyhavn 20 og 67, 1051 København K
2. april 1805 - 4. august 1875



Det er lige før, han ikke behøver en introduktion, den danske digter og forfatter, hvis værker mange børn og voksne til stadighed nyder at læse. Godt nok hører han til i Odense for mange, men H.C. Andersen boede i mange år i hovedstaden. Særligt i området omkring Nyhavn i indre København, når han kom hjem fra sine udlandsrejser, og på Kgs. Nytorv på Hotel du Nord, som nu er stormagasinet Magasin.H.C Andersen bosatte sig første gang i Nyhavn 20 den 1. september 1834 efter en stor udlandsrejse, og her skrev han sit første eventyr til børn - som det også står på bygningen den dag i dag. I de første af hæfterne finder man eventyr som Fyrtøjet, Prinsessen på ærten og Den lille Idas blomster. H.C. Andersen flyttede fra Nyhavn 20 igen i 1838. Ti år senere, den 1. oktober 1848, flyttede digteren dog igen til Nyhavn i hjertet af København. Denne gang til nummer 67, på den anden side af kanalen, hvor han nåede at bo i 17 år, før han blev smidt på porten. Nummer 67 er også prydet med en mindeplade om den verdenskendte digter og forfatter, og i kælderen ligger der sågar en café, opkaldt efter H.C. Andersen.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Jens Otto Krag

Egernvej 61, 2000 Frederiksberg
15. september 1914 - 22. juni 1978



Socialdemokratisk statsminister i perioden 1962-1968 og igen i 1971-1972. I 1940 blev han uddannet cand.polit., var siden gymnasietiden interesseret i politik som en del af DSU, så han fortsatte karrieren i Socialdemokratiet, mens han studerede. Jens Otto Krag satte tydelige fodspor i efterkrigsprogrammet ’Fremtidens Danmark’, der blev vedtaget i 1945, mens han var sekretær i partiets socialiseringsudvalg.Sammen med sin anden hustru, skuespiller Helle Virkner, boede han i det 234 kvadratmeter store rækkehus på Egernvej på Frederiksberg. Det er bl.a. i den bolig, at sovjets Præsident Khrusjtov var på besøg i Juni 1964 - og kun 100 meter væk boede Dirch Passer i en årrække på Mariendalsvej 81, også kaldet Kr. Zahrtmanns Plads. Det er også i rækkehuset på Frederiksberg, at Helle Virkner og Jens Otto Krags to børn Jens Christian og Astrid Helene, som blev kaldt Søsser blev født.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Thorvald Stauning

Kanslergade 10, 2. th., 2100 København. Blev omdøbt til Ove Rodes Plads 1 i 1937
26. oktober 1873 - 3. maj 1942

Danmarks til dato længstsiddende statsminister med hele 13 år i embedet, fra 1929 til 1942, og mest af alt kendt for sloganet ’Stauning eller kaos’ og Kanslergadeforliget i 1933, som netop blev indgået på statsministerens private adresse i Kanslergade. Stauning var arbejder i ordets egentlige forstand som udlært cigarsorterer, og han boede i den 180 kvadratmeter store lejlighed på tredje sal fra 1922 til 1934. Men på trods af den eminente beboer og Kanslergadeforliget er der ingen mindeplade at finde på adressen.Forliget var ellers 1930’ernes største politisk-økonomiske forlig og blev indgået mellem Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Venstre natten mellem den 29. og 30. januar 1933. Det kom efter børskrakket i New York i 1929 og skulle råde bod på verdenskrisen derefter. Venstre fik bl.a. gennemført en devaluering af kronen på cirka 10 pct., som satte gang i den danske eksport, og Socialdemokratiet kunne glæde sig over,  at der blev sat gang i offentlige arbejder. Ligesom lockouts og strejker blev forbudt for at komme ustabiliteten på arbejdsmarkedet til livs.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Niels Bohr

J.C. Jacobsens æresbolig på Carlsberg, Bryggerhesten 3, 1778 København V
7. oktober 1885 - 18. november 1962


Han er en af mange danskere, der for alvor har vist den danske fane i udlandet. Han var en anerkendt fysiker, og en af hjernerne bag forståelsen af et atoms struktur og udviklingen af kvantemekanikken. Men det var nok Nobelprisen i fysik i 1922, der for alvor stadfæstede hans navn i den store verden. Niels Bohr blev udpeget til professor i 1916 og blev i 1921 leder af det institut, som i dag er kendt som Niels Bohr Instituttet i København.Gamle Carlsberg er i dag under heftig udvikling til en helt ny bydel, men det huser også Niels Bohrs bolig i årene 1931-1962. Den elegante bolig, som er en del af museet hos Visit Carlsberg, blev opført i 1853 som privatbolig for J.C. Jacobsen, Carlsbergs grundlægger. Og efter hans død blev huset testamenteret som æresbolig for folk af videnskaben, litteraturen eller kunsten. Det røde palæ har også dannet rammen om Jacobsens prominente venner. H.C. Andersen sad nemlig i stuen og læste sine historier for Jacobsens børn, og indendørs er huset dekoreret af selveste Bertel Thorvaldsen, den dansk-islandske billedhugger. I dag benyttes huset stadig kun i forskningens navn.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen