Unge stikker af fra MultifunC flere gange om ugen. Pædagogerne er magtesløse og bange for de unge, afslører rapport fra Socialstyrelsen

Flere gange om ugen stikker unge kriminelle af fra en af landets dyreste institutioner. Ledelse og personale er bange for de unge, afslører rapport.

Pædagogerne på bostedet MultifunC er mere optaget af deres egen sikkerhed end af at forhindre de unge i at gå ud og begå ny kriminalitet. Det afslører en rapport fra Socialstyrelsen, som BT har fået aktindsigt i.

Hele 324 gange på syv måneder er unge stukket af fra MultifunC, oplyser Københavns Kommunes Socialforvaltning i et svar til BT.

Systemet har spillet fallit

Forholdene på MultifunC overrasker Troels Gamst, der selv har en fortid som både pædagog og leder på bosteder for kriminelle unge:

- Systemet har spillet fallit. Det er håbløst, at man tager børn væk fra deres mor og far, fordi de ikke er i stand til at håndtere dem, og så sætter man dem hen et sted, hvor pædagogerne heller ikke er i stand til at håndtere dem, siger Troels Gamst.

Han mener, at der er behov for en mere håndfast pædagogik, hvor man tilbageholder de unge og bruger magt, når dialogen med de unge stopper.

MulitifunC tiltrak sig for to uger siden opmærksomhed, da den tidligere folketingspolitiker Naser Khader fortalte, at to piger fra institutionen havde begået et voldeligt røveri mod hans 14-årige datter. Pigerne var stukket af fra MultifunC, da de overfaldt Khaders datter, og selv efter at sagen blev omtalt i BT, stak pigerne af fra institutionen, uden at personalet kunne forhindre det.

Nu viser det sig, at MulitifunC gennem længere tid har haft problemer med at styre de unge.

Socialstyrelsen udarbejdede 24. marts en intern rapport, der beskrev forholdene på MulitfunC. Rapporten blev lavet akut, på grund af en ’stigende bekymring’ over de mange rømninger, og de unges fortsatte misbrug og udadreagerende adfærd.

Rapporten konkluderer, at MultifunC har store problemer med at udføre den pædagogik, der er tiltænkt de unge på stedet.

- Det ser ud til, at fokus lægges på medarbejderens sikkerhed og i mindre grad den unges sikkerhed, står der i rapporten.

Frygter for de unges sikkerhed

MultifunC – der både af unge og ansatte kaldes for ’Multifuck’ – er et bosted for kriminalitets- og misbrugstruede unge mellem 14 og 17 år.

Kommunens svar: 'Der er styr på det nu'

Der er 16 pædagoger, to teamledere, to faglærere og fire nattevagter ansat på stedet. Tilbuddet er normeret til otte unge, men da rapporten blev skrevet, var der kun 3 unge. Prisen for en institutionsplads er 9.612 kr. i døgnet, hvilket gør MultifunC tre gange dyrere end en tilsvarende plads på en sikret institution.

Trods den høje pris er der ifølge rapporten store pædagogiske mangler. De unge kommer sjældent i skole, deltager sjældent i vredeshåndteringsforløb og er ofte overladt til sig selv uden opsyn. Personalet går mere op i deres egne personlige følelsesmæssige problemer end i at tage sig af de unge.

Hvis en af de unge stikker af, kan pædagogerne følge efter personen, men ifølge rapporten har en leder frarådet dette, da det kan være farligt for pædagogen.

Mange af de unge har ifølge rapporten en udadreagerende adfærd, som ’personalet og ledelsen ikke mestrer at tackle.’ Pædagogerne beskrives som ’ængstelige’ og ude af stand til at håndtere de unges adfærd.

- Fra en leder fra pædagogisk team har KST i en vejledning hørt den meget bekymrende udtalelse, at hun meget snart frygter, at personalet når dertil, hvor de handler i affekt, og hvor en af dem ’pander en ung én’, står der i rapporten.

Udtalelsen og holdningen på MultifunC får holdet bag rapporten til direkte at skrive, at de er ’usikre på, hvor sikre de unge kan føle sig på institutionen.’

Pædagoger på fysisk træning

I april udarbejdede Københavns Kommunes Socialforvaltning en handlingsplan, der skal råde bod på de mange problemer.

Blandt andet skal der udarbejdes en procedure for, når de unge stikker af, og de ansatte skal gennemgå fysisk træning og løbende drøfte metoder til konflikthåndtering.