Dagens leder-grafik [nid:48523724]

Standarder er godt. Dobbelte standarder er dobbelt så godt. Sådan tænker Claus Hjort Frederiksen tilsyneladende.

Som finansminister i 2009-11 og 2015-16 sad han tungt på pengekassen, når Kristian Jensen og andre ministre bad om flere midler til deres ressort.

Nu er rollerne byttet om, og Claus Hjort lavede grin med det, allerede da han overlod Finansministeriet til Kristian Jensen i november.

»Nu vil jeg sidde med hatten i hånden, og du bliver den strenge kassemester,« sagde Claus Hjort, da han på grund af regeringsudvidelsen måtte flytte til Forsvarsministeriet og forærede Kristian Jensen et tryllesæt til at hjælpe med at skaffe pengene.

I går var der helt andre boller på suppen. I et Berlingske-interview lagde Claus Hjort op til, at der skal tilføres forsvaret mange flere penge. Dels på grund af den ’meget skræmmende trussel’ fra Rusland, både i form af missilsystemer med rækkevidde til København og mulige cyberangreb fra statsstøttede russiske hackergrupper.

Dels på grund af Nato-opfordringen til, at Natos medlemslande skal bruge mindst 2,0 pct. af bruttonationalproduktet på forsvaret.

»Vi er nødt til at vise den styrke, der skal til, og dermed bruge de penge, der skal til, for at afholde russerne fra at prøve noget som helst,« sagde Claus Hjort.

Claus Hjort nævnte klogeligt ingen tal, men enhver kan regne ud, at det er en meget dyr ønskeseddel. Sidst Danmark var oppe på 2,0 af BNP til forsvaret, var i 1991, og skulle man op på det nu, ville det koste 20,6 mia. kr. Det er virkelig mange penge. For eksempel kostede regeringens nyeste fireårige kræftplan, Kræftplan 4, 2,2 mia. kr.

det er ærgerligt, at skiftende regeringer har skåret ned på forsvaret, og det ville klæde os at komme højere op. Men det ville også klæde Claus Hjort at huske på, at borgerne også tænker på mere jordnære problemer som sygehuse, skoler og plejehjem.

kark