Antallet af skilsmisser i Danmark er højt, det har det været i mange år, og op imod halvdelen af landets ægteskaber ender med skilsmisse. Det kan man vælge at betragte som en katastrofe og så i øvrigt ikke gøre så meget mere. Det hjælper dog hverken børn, forældre eller samfundet som sådan.

Man kunne også forsøge at forebygge antallet af skilsmisser og tage bedre vare på børn og voksne. I de fleste familier har både mor og far fuldtidsjob – måske endda mere til. De skal præstere på arbejdsmarkedet, tjene penge, betale skat og samtidig sørge for, at børnene har mere end blot en tålelig hverdag, hvor de ikke er placeret i institution 50 timer om ugen.

Det er for nemt at sige, at ægteskaber går i opløsning, fordi de voksne både skal nå at løbe maraton, bage speltboller og pleje sig selv, inden der er tid til familie.

Samfundet har faktisk bedt alle om at tage en uddannelse, så de kan præstere på arbejdsmarkedet. Samfundet vil gerne have, der bliver født børn og dermed kommende skatteydere og bedsteborgere. Samfundet må derfor også hjælpe både børn og voksne med rammerne til et godt og sammenhængende liv.

Det ville være rart, hvis vi kunne undlade blot at tale om skyld og i stedet tage ansvar. At vi sammen tager et ansvar for, at børn kan få et godt børneliv. At vi sammen tager et ansvar for, at forældre kan skabe et godt familieliv.

Om kort tid skal politikerne i gang med et nyt skilsmissesystem. Børne- og socialminister Mai Mercado har foreslået en ny børneenhed i forbindelse med skilsmisser. Socialdemokratiets Pernille Rosenkrantz-Theil er også kommet med forslag til bedre håndtering af skilsmisse.

Man kan håbe, at forslagene kan tænkes ind i en større familiepolitisk sammenhæng, så både familier og samfund helt kunne undgå at nå dertil i første omgang.

lier