Ekspert kalder danske 'spioner' for nogle af verdens bedste

FE - Forsvarets Efterretningstjeneste - har angiveligt aflyttet både FN og NATO-allierede. Eksperter: “Sådan skal det være.”

Mens verden er i oprør over, at den amerikanske efterretningstjeneste spionerer mod egne borgere og den britiske aflytter diplomater og politikere fra en lang række lande, viser det sig, at også den danske militære efterretningstjeneste med stor sandsynlighed har gennemført hemmelige såkaldte “aflytningsoperationer”, ikke alene mod Danmarks fjender, men rettet mod nære allierede i FN og NATO.

Det har i årevis været kendt, at Forsvarets Efterretningstjeneste anses for at være blandt verdens førende i såkaldt “sigint” - Signals Intelligence - som er elektronisk opsamling af kommunikation i udlandet, for eksempel telefonsamtaler eller datatrafik, men detaljer om en af FEs succesfulde operationer, der ellers er klassificeret “YHEM” - Yderst Hemmeligt - er nu via andre kilder sluppet ud og lægges nu frem i BT.

To hollandske topofficerer har til en parlamentarisk kommission, der har undersøgt hollandske troppers eventuelle medansvar for massakren i 1995 i Srebrenica i Bosnien, hvor tusindvis af muslimske mænd blev myrdet under borgerkrigen, nærmest for øjnene af udsendte hollandske FN-tropper, forklaret, at de modtog hemmelige aflytninger fra henholdsvis “den danske militære efterretningstjeneste” og en “skandinavisk tjeneste” - også i det sidste tilfælde var der sandsynligvis tale om, at aflytningerne kom fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

Det bemærkelsesværdige var, at FEs aflytning ikke - udelukkende - var rettet mod de stridende parter i den jugoslaviske borgerkrig og dermed “fjenden.” Selvom danske soldater i området var udsendt som FN-tropper og Danmark arbejdede tæt sammen med FNs ledelse, så aflyttede Forsvarets Efterretningstjeneste kommunikation mellem ingen ringere end FNs øverstbefalende i Jugoslavien, den britiske general Michael Rose, og én af krigens helt centrale parter, den bosniske-serbiske hærchef og krigsforbryder Ratko Mladic, hvorpå aflytningerne blev analyseret, bearbejdet, udskrevet og i mindst ét dokumenteret tilfælde videregivet til andre allierede.

Det bekræfter den tidligere øverstkommanderende for den hollandske hær, general Hans Couzy, overfor BT:

“Jeg kan bekræfte, at jeg personligt i ét tilfælde modtog en note fra den danske militære efterretningstjeneste, der beskrev indholdet i kommunikation mellem general Rose og general Ratko Mladic. Jeg kan ikke huske, om noten beskrev indholdet i en telefonsamtale eller gengav indholdet i en fax mellem de to. Noten var oversendt via den hollandske efterretningstjeneste, oplyser general Hans Couzy, der siger, at han “helt sikker på”, at noten kom fra den danske militære efterretningstjeneste, og han tilføjer, at “fandt det mærkeligt” og “overraskende” at modtage noten. 

Han tilføjer, at han allerede havde modtaget “de samme oplysninger direkte fra FN.”

General Couzy siger, at “han antager, at det var en fejl”, at han fik oplysningen om kilden - normalt ville han blot få oplysningerne, men ikke viden om, hvilken anden efterretningstjeneste, der leverede dem.

På spørgsmålet om, hvorvidt general Couzy finder det underligt eller kritisabelt, at Danmark angiveligt aflyttede egne “venner” i FN, siger han:

- Jeg har ingen mening om de aktiviteter, der udføres af den danske militære efterretningstjeneste.

Eksemplet er ikke enestående. En af Couzys daværende medarbejdere, den hollandske oberst Hans Bosch, der fra 1991-1993 var efterretnings- og sikkerhedschef i den hollandske hærstab og hærens souschef i den militære efterretningstjeneste, siger til BT, at han i 1993 fra én af sine egne medarbejdere “modtog en note indeholdende fire-fem sætninger.”

- Noten blev overdraget mig af chefen for militær sikkerhed. Han oplyste, at noten kom fra en “dansk kilde.” Han angav ikke nærmere oplysninger - og jeg spurgte ikke. Den note, jeg blev givet, var en meget præcis udskrift af en samtale mellem to hollandske soldater, der brugte militærets sikre kommunikationslinier til at fremføre nedladende bemærkninger om deres overordnede,” siger Hans Bosch til BT.

Han tilføjer, at han og den daværende hollandske hærchef var taknemmelig for, at Holland blev gjort opmærksom på “en alvorlig sikkerhedsbrist,” men han siger, at han ikke ved, hvorvidt “den danske kilde” repræsenterede den militære efterretningstjeneste.

Til trods for, at aflytning af denne slags kan forekomme kontroversiel, har Forsvarets Efterretningstjeneste handlet “korrekt” og “helt som forventeligt” ved at aflytte selv nære allierede, hvis det faktisk er sket, under 90’ernes Balkan-krig, vurderer to af Danmarks førende eksperter i militære og efterretningsmæssige forhold.

- Spionage og aflytning er en acceptabel del af spillets regler, også når det er rettet mod FN og allierede, siger lektor på Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen:

- Det har altid været kutyme at stater laver efterretningsarbejde for at beskytte sig selv - spionage og indhentning er en integreret del af international politik, der er med til at få diplomatiet til at virke. Det medvirker til at forhindre krige og reducere antallet af civile tab og egne døde soldater. Alle gør det. Det er selvfølgelig pinligt, når det opdages, men alle ved, det finder sted, siger han.

Lektor Peter Viggo Jakobsen siger, at viden om, hvad ikke blot den bosnisk-serbiske general Mladic, men også FN-ledelsen i Jugoslavien “havde gang i”, var “absolut nyttig.”

- FN-cheferne forfølger jo ofte også nationale dagsordener - og der blev bagt mange rævekager i det tidligere Jugoslavien, som det var nyttige at kende, siger han. Han tilføjer, at Danmark “med rette” kunne have udvidet spionagen til at omfatte også den amerikanske ambassadør i i Kroatien og den kroatiske hærledelse, så Danmark kunne have været forberedt på den kroatiske Operation Storm i august 1995, der endte med at koste tre danske soldater livet.

Også ekspert i efterretningsarbejde under den kolde krig, historiker, ph.d. og inspektør på koldkrigsmuseet Langelandsfortet, Peer Henrik Hansen, siger, at den militære efterretningstjeneste har gjort, hvad den skulle.

“Det er ikke odiøst, at man lytter til højre og venstre, det har man altid gjort - lige siden det blev muligt. USA og England lytter på hinanden, de lytter på os, vi lytter på dem. Det, der er svært at afgøre her, er, om FE direkte aflyttede mod FN og hollænderne, eller om man blot har aflyttet på alle linier og så stødt ind i kommunikation, der er fundet interessant,” siger Peer Henrik Hansen.

Chef for Forsvarets Efterretningstjeneste under krigen i det tidligere Jugoslavien, generalmajor Jørgen O. Hjorth, bekræfter, at den danske militære efterretningstjeneste “var aktiv” i det tidligere Jugoslavien, men ellers er han - stort set - tavs. 

Han afviser at fortælle, hvorvidt FE aflyttede FN-kommunikation, men siger:

- Vi har en forpligtigelse til at skaffe informationer, der giver udsendte danske soldater de bedste operationsmuligheder med den største grad af sikkerhed. Jeg vil ikke fortælle, hvilke ressourcer vi anvendte, men jeg kan sige, at vi har udnyttet alle muligheder for at involvere os så meget som muligt og indsamle oplysninger efter bedste evne. Noget er lykkedes, noget er ikke lykkedes. Vi bruger alle muligheder for at få så meget at vide, som vi kan. Det er som en jagtmark. Er der vildt på marken, jager vi det. Jeg vil ikke sige, hvad vi har prioriteret og hvordan, men vi har arbejdet efter bedste evne på at skaffe al den viden, der kunne være os til gavn, siger Hjorth.