Cirka 30.000 børn i alderen 12 til 17 år risikerer at blive afhængige af spil om penge - især poker på internettet frister mange unge: 'Vældigt bekymrende', siger behandler. Et stigende antal firmaer lokker med nye og attraktive spil, og unge helt ned til 12-årsalderen bliver fristet.

Det er en ny undersøgelse om unges vaner med pengespil, som konkluderer, at 8 pct. - eller 30.000 - i aldersgruppen 12-17 år er i risikozonen for at udvikle ludomani. Læs videre nedenunder

Vældigt bekymrende
- Det er vældigt bekymrende. 30.000 er rigtig mange, når undersøgelsen går helt ned til 12 år. Udenlandske undersøgelser viser nemlig, at jo tidligere man prøver at spille, desto større risiko er der for, at man også spiller som voksen, siger Michael Bay Jørsel, Leder af Center for Ludomani.

Undersøgelsen, som er lavet af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, bygger på knap 4.000 interview med unge, som er blevet stillet en række spørgsmål om deres vaner med pengespil. Det er første gang, man laver en så omfattende og repræsentativ undersøgelse af spillevaner.

Bruger over 500 kr. om måneden
De mest populære spil er Odds-spil og poker, og de mest aktive på spillemarkedet er drenge i alderen 15-17 år. De unge, som spiller hver uge, bruger i gennemsnit 545 kr. om måneden på spil, og poker er det spil, som de unge taber flest penge på. Internettet har gjort spil tilgængeligt for de unge.

- På nettet er det hurtigt og nemt at spille, og der er hurtig tilbagebetaling. Men de burde jo slet ikke kunne spille på nettet, da det ikke er lovligt for dem. De unge låner forældrenes kreditkort, og ligesom man kan snyde med at købe alkohol, så man også gøre det med spil, siger forsker Connie Nielsen, som har været med til at lave undersøgelsen.

Undersøgelsen viser, at unge med risikoadfærd også følger dårligere med i skolen, drikker mere og har færre fritidsaktiviteter end deres jævnaldrende.

Ingen penge til forebyggelse
Ludomani bliver behandlet og støttet af staten, men forebyggelsen mangler.

- Der er penge til at behandle ludomani, men der er ikke afsat penge til forebyggelse og forskning, og det er den væsentligste grund til, at man ikke gør i forebyggelse, siger Michael Bay Jørsel fra Center for Ludomani.

Spilmonopolet med Danske Spil, som eneste lovlige udbyder af spil, er under stærkt pres for tiden. Dels kan udenlanske spiludbydere tilbyde spil på nettet, men unge bliver også bombarderet med reklamer på f.eks. tv hvor engelske Ladbrokes i øjeblikket forsøger at nå ind til danskerne.

Lav spille-politik med børn
Reklamerne skal væk og forældrene skal snakke med børnene, hvis de unge skal ud af risikozonen, mener Connie Nielsen.

- Forældre skal snakke med børnene og lave en spillepolitik, ligesom de har en politik med alkohol og rygning. Og så skal børnene have at vide, at de skal passe på, når de er på nettet, siger forskeren.