' Forbandet svineri.' ' Skuffende.' ' En hån mod ofrene.'

Sådan lyder reaktionerne fra børn af kræftramte arbejdere oven på den danske milliardkoncern FLSmidths opførsel. Hundredvis af arbejdere blev syge af at arbejde med asbest på FLSmidths fabrik, Dansk Eternit Fabrik, der indtil 1986 producerede tagplader med asbest i til hele landet.

Sagen er igen aktuel, fordi børn af arbejderne nu er begyndt at få dødelig lungehindekræftaf det asbeststøv, deres fædre tog med hjem fra fabrikken. Flere af dem forlanger nu en undskyldning for den smertefulde død, deres far led - og for at de nu selv er i farezonen for at udvikle lungehindekræft.

Det kan de godt glemme.

For i dag - 28 år efter at FLSmidth blev dømt til at udbetale erstatning til en gruppe arbejdere - vil FLSmidth stadig ikke svare på, om de vil anerkende sammenhængen mellem asbest og de sygdomme, det kræftfremkaldende mineral medførte for fabrikkens ansatte og deres familier.

Tåbeligt udtryk

FLSmidth skriver i et skriftligt svar til BT, at koncernen ' beklager, hvis mennesker, der har været involveret i produktionen, efterfølgende er blevet syge eller har fået gener'.

Den formulering vækker vrede hos børn af døde asbestarbejdere, heriblandt Lasse Olesen, hvis far døde af asbestose i 1982, få år efter at han stoppede på Dansk Eternit Fabrik.

»Det er fuldstændig tåbeligt, at de bruger det udtryk: ' hvis mennesker er blevet syge' - for det gjorde de jo. Folk døde af det, ligesom min far døde,« siger 68-årige Lasse Olesen.

BT har efterfølgende spurgt cementkoncernen, om den vil erkende, at arbejdere fra eternitfabrikken blev syge af asbestose, lungekræftog lungehindekræftsom følge af fabrikkens brug af asbest. Men FLSmidth vil ikke stille op til interview og har ingen kommentarer til spørgsmålet.

Lasse Olesen, hvis far arbejdede på eternitfabrikken i Aalborg og døde af asbestose, mener, det er noget »forbandet svineri«, at FLSmidth ikke vil svare på, om koncernen anerkender sammenhængen mellem asbest og asbestose. Her er han selv på vej til at blive undersøgt for lungehindekræft, men slap med skrækken.
Lasse Olesen, hvis far arbejdede på eternitfabrikken i Aalborg og døde af asbestose, mener, det er noget »forbandet svineri«, at FLSmidth ikke vil svare på, om koncernen anerkender sammenhængen mellem asbest og asbestose. Her er han selv på vej til at blive undersøgt for lungehindekræft, men slap med skrækken. Foto: Henning Bagger
Vis mere


En hån mod ofrene

Asbest er den eneste kendte årsag til lungehindekræft, og sygdommen kan udvikle sig op til 60 år efter, man har indåndet de bittesmå asbest-fibre. Kræftens Bekæmpelse skønner, at der årligt vil være ét til fem nye tilfælde, hvor børn af tidligere arbejdere fra eternitfabrikken rammes af den dødelige lungehindekræft.

At FLSmidth i dag ikke vil svare på, om de erkender sammenhængen mellem asbest og sygdommene, gør 24-årige Pernille Pedersen vred og forarget. Hendes mor, Ulla Hagensen, var datter af en arbejder på eternitfabrikken, og hun døde som 66-årig 28. februar af lungehindekræft, fordi hun blev udsat for asbestfibrene som barn.

»Det er en hån mod ofrene. Det virker forfærdeligt, at FLSmidth ikke vil tage ansvar. Især når der er så mange undersøgelser, der dokumenterer sammenhængen,« siger Pernille Pedersen.

58-årige Birgit Elgaard, der er medopstiller af et mindesmærke for eternitarbejderne, og hvis far døde af lungehindekræftpå grund af asbeststøv, er også skuffet over FLSmidths opførsel.

»Rigtig mange mennesker ville sætte pris på, at de endelig tog ansvar.

At de sagde: ' Vi beklager dybt, at vi har skovlet millioner ind på baggrund af de her mange liv, der er blevet ødelagt'. Så længe de ikke gør det, vil folk altid bære nag,« siger hun. Også Fagforbundet 3F mener, at FLSmidth endelig bør rette op på skandalen.

»Denne sag har nu hærget Aalborg og vores medlemmer i mere end en menneskealder, og det er forfærdeligt, at vi nu ser, at koner og børn af eternitarbejderne får lungehindekræftog dør. FLSmidth har et moralsk ansvar for denne skandale, og det vil klæde dem at bidrage med en økonomisk kompensation til de ramte familier,« siger Ulla Sørensen, der er arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F.

Det vil FLSmidth ikke kommentere.

Professor: Fabrik var bekendt med faren

Bestyrelsen i den skandaleramte Dansk Eternit Fabrik har siden slutningen af 1960erne kendt til sammenhængen mellem asbest og lungehindekræft. Det har professor ved Copenhagen Business School Kurt Jacobsen dokumenteret i sin bog om eternitfabrikken.

Allerede i 1968 blev bestyrelsen gjort opmærksom på faren ved lungehindekræft. I sin bog refererer Kurt Jacobsen til et notat, der kom frem i en retssag om erstatning mod Dansk Eternit Fabrik i slutningen af 1980erne.

I notatet fra 1968 skrev den tekniske direktør William Johnsen til eternitfabrikkens bestyrelse, at man må erkende, at lungehindekræftgiver anledning til bekymring for den industri, der anvender asbest. I notatet skrev Johnsen - efter at være hjemvendt fra en lægekongres - at ' problemet var et spørgsmål om hele folkesundheden under hensyn til den stadig større anvendelse af asbest'.

Yderst veldokumenteret

At asbest, der siden 1986 har været forbudt i Danmark, er skyld i sygdommene, er gennem tiden også yderst veldokumenteret både gennem videnskabelig forskning og Arbejdstilsynets læger, forklarer Kurt Jacobsen.

»Sammenhængen mellem asbest og asbestose har været kendt siden begyndelsen af 1940erne, og det har Dansk Eternit Fabrik været vidende om. Og fra midten af 1950erne er der en klart dokumenteret sammenhæng mellem asbestpåvirkning og lungekræft,« siger professor Kurt Jacobsen.

Kræftlæge og forsker ved Aalborg Universitetshospital Oluf Dimitri Røe siger, at sammenhængen mellem lungehindekræftog asbest først blev dokumenteret i 1960 af Dr. Wagner i Sydafrika.

»Sidenhen er tusindvis af videnskabelige artikler blevet publiceret, der viser, at indånding af asbest giver højere risiko for asbestose, lungekræft, lungehindekræftog bughindekræft,« forklarer Oluf Dimitri Røe.