Belle Gibson har tjent millioner af kroner på at blogge om kræftsygdomme, hun aldrig har haft. Hun påstod, at hun havde overlevet dødelig hjernekræft ved at ændre sine kostvaner.

Ifølge avisen The Independent skal hun nu slæbes i retten for ’vildledende adfærd’.

Belle Gibson påstod, at sund kost uden gluten og sukker samt forskellige alternative behandlinger hjalp hende med at holde kræften nede. Selvom hun ikke har haft en eneste kræftsyg celle, bildte hun omverden ind, at hun både havde kræft i blodet, livmoderen, leveren, milten og hjernen.

Belle Gibson fik en stor følgerskare på sin blog, der lod sig inspirere af hendes alternative tilgang til kræft. Bloggen førte til, at hun efterfølgende udviklede en prisvindende wellness-app, The Whole Pantry, og også har udgivet en kogebog med samme navn.

Hun lovede gavmildt at donere en del af sine indtægter til velgørende formål, men i marts sidste år kom det frem, at de mange penge til de velgørende organisationer aldrig var nået frem. I kølvandet på det begyndte hendes følgere og flere medier at tvivle på hendes kræftdiagnose.

Hun nægtede at fremlægge dokumentation for diagnoserne, og i et interview med magasinet Australian Women's Weekly indrømmede hun, at ’intet af det er sandt’.

Efterfølgende forklarede hun, at hun var blevet fejdiagnostiseret af en alternativ læge i 2009, og ifølge The Independent troede hun indtil 2011, at hun havde kræft. De fleste ville blive lykkelige for en rask-erklæring, men i Belle Gibsons tilfælde, sørgede hun over ikke have kræft. Hun følte sig ’traumatiseret ’, da en skanning slog fast, at hun ikke havde kræft.

Og så har hun åbenbart ikke fået delt nyheden med omverdenen.

Ifølge BBC har Belle Gibson udtalt til magasinet Woman’s Weekly, at hun selv er i tvivl om hvad der er op on ned i forløbet.

»Jeg hopper mellem hvad jeg tror, jeg ved, og hvad der er virkelighed. Jeg har levet det, og jeg er der stadig ikke rigtig,« siger hun.

Efterfølgende har det forlag, der har udgivet hendes bog, Penguin, indrømmet at bogen ikke var faktatjekket. Forlaget vil nu donere 30.000 dollar til australsk fond for forbrugersikkerhed.

Det er den australske Consumer Affairs Victoria, svarende til den danske forbrugerombudsmand, der nu kaster et kritisk blik på Belle Gibson for alle de forbrugere, hun har ført bag lyset. Ifølge flere australske medier kan Belle Gibson risikere både store bøder og fængselsstraf, hvis hun bliver dømt.

Det er ikke kun i forhold til diagnoserne, der har været tvivl om fakta. Det gælder også hendes alder. Hun har tidligere givet sig ud for at være 26, men har to fødselscertifikater, hvoraf den ene viser, at hun kun er 23.