Der var nok at blive forarget over. Indbrud bliver ’nedprioriteret,’ hvis der ikke er spor at gå efter. Sager havner i ’det gør vi ikke noget ved-bunken’. Debatten om politiets arbejde med opklaring af indbrud har været rødglødende den seneste uge.

Politiets indsats mod indbrud er svækket, lød opråbet fra blandt andre Michael Møller, formand for Københavns Politiforening. Han pegede på politiets øgede bevogtningsopgaver efter terrorangrebet i København som problemet.

Men politifolk, der til daglig arbejder med opklaring af indbrud, fortæller nu en anden historie til BT.

Kreative løsninger

»Han skulle bare vide. For indbrud bliver ikke syltet. Vores arbejde er netop at sørge for, at et indbrud bliver vendt til en så positiv oplevelse som muligt. Derfor kører vi også som udgangspunkt ud til alle indbrud i privat beboelse,« siger betjenten Søren fra Københavns Politis Indbrudsafsnit. Han ønsker ikke at få sit efternavn i avisen.

Han bakkes op af sin leder, politikommissær Brian Belling.

»Jeg kan ikke genkende kritikken. Vi har det samme antal folk i afdelingen, og der er ikke blevet skåret,« siger han.

Kritikken af opklaringsarbejdet vakte stor opmærksomhed, og politikerne stod i hele sidste uge i kø med kreative løsninger, som de vil tage med til bordet, når forhandlingerne om et nyt politiforlig begynder i morgen.

På Bellahøj Station kan Søren mærke efterdønningerne af debatten, når han taler med borgere, der ringer ind.

Folk var overraskede

»I dag regnede to af dem ikke med, at vi ville komme ud til dem. De var meget overraskede,« siger han, da BT møder ham på stationen for at følge arbejdet.

I København samlede man i maj sidste år politiets tre indbrudsafdelinger på Bellahøj Station. Det har givet fordele i forhold til at kunne sætte massivt ind i de områder, der plages af tyvebander. Men selv om antallet af indbrud er faldet, har Danmark som helhed stadig et rekordhøjt antal indbrud og en ekstrem lav opklaringsprocent på under syv.

Og Søren erkender, at de godt kunne bruge flere mænd til efterforskningsarbejdet.

»Det ville klart hjælpe med mere tid til også at følge de små spor. Men for at vi overhovedet kan kæde flere indbrud sammen til en gerningsmand eller en bestemt gruppe, kræver det først, at vi kommer ud og undersøger indbruddene. Og det gør vi,« siger Søren.

BT fulgte politiets specialenhed mod indbrud

Foto: Asger Ladefoged
Vis mere


En time efter at betjentene Kasper og Søren er mødt på arbejde, er de rykket ud til familien Jørgensen i Kastrup. Kasper retter lommelygten mod ruden for at finde fingeraftryk. Kasper undersøger mærket fra skruetrækkeren, som tyvene har brugt til at brække havedøren op. Der er ekstra travlt i dag. Det er søndag, og folk vender hjem fra efterårsferie. Normalt har de fire-fem indbrud om dagen, men i dag har indbrudsafdelingen, der dækker København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør, allerede fået syv anmeldelser.

Foto: Asger Ladefoged
Vis mere


Tracy Jørgensen undrede sig, da hun trådte ind i hjemmet og så skabsdørene stå gabende åbne. Men chokket kom først 15 minutter senere, da hun trådte ind i soveværelset og så de tomme smykkeskrin. »Jeg fik kvalme og havde svært ved at trække vejret,« siger hun. Tyvene stjal smykker, designerknive, et stereoanlæg, en laptop og sønnens sparegris. Det store tv i stuen har de ladet stå. Kasper tager en vatpind frem, dypper den i demineraliseret vand og poder håndtagene for at samle dna-spor.

Foto: Asger Ladefoged
Vis mere


Søren (tv) og Kasper spiser aftensmad med kollegerne. De diskuterer et indbrud i Kastrup, der fandt sted et par dage tidligere. Tyvene havde fundet bilnøglerne i køkkenskuffen og stak af med en Porsche Carrera og en BMW 545. Porschen blev via gps-tracking fundet i Greve. Betjentene har lige været ude at besøge villaen for at følge op på opklaringsarbejdet, når nu de alligevel var i Kastrup. Selv om beboerne havde alarm, nåede tyvene også at stikke af med seks designerstole.

Foto: Asger Ladefoged
Vis mere


Pistolen, en Heckler og Koch USP, sidder tæt til kroppen, mens spor fra dagens foreløbige indbrud registreres i systemet. Dna-prøverne sendes til undersøgelse. Billederne af husets front, mærker efter skruetrækkeren og de tomme smykkeskrin lægges i en mappe. Er der særlige kendetegn ved indbruddet, som er gået igen ved andre indbrud? Søren indleder efterforskningen, mens telefonen ligger og venter på den næste melding om indbrud. Hvis den ringer, lægges efterforskningen til side, indtil der igen er tid.

Foto: Asger Ladefoged
Vis mere
Søren og Kasper rykker sammen med to kolleger ud til et socialt boligbyggeri for at anholde en mindreårig dreng. Han er mistænkt for medvirken i en række indbrud i restauranter og butikker. Den mistænkte har efterladt blodspor på alle tre gerningssteder. Betjentene ankommer i civil. Ved døren spørger en beboer, om han kan hjælpe med noget. »Vi er fra politiet, kan du lukke os ind?«. ? »Nå for satan, jeg troede lige, I var et tæskehold,« svarer beboeren. I lejligheden finder betjentene blandt andet en boltsaks.

Foto: Asger Ladefoged
Vis mere
Midt under anholdelsen af den mindreårige dreng får Søren et opkald. Der går mistænkelige personer rundt i et villakvarter i Vanløse. De to kolleger klarer resten af anholdelsen, mens Søren og Kasper løber ned ad trappen, ud i bilen og gasser op. Det blå blink sættes på taget, mens bilen slanger sig gennem trafikken. Speedometeret når op på 140 km/t, og et par minutter efter er betjentene i Vanløse. Blinket tages af for ikke at skræmme potentielle tyveknægte væk. De kører stille ind på villavejen. Søren ruller vinduet ned. »Af og til kan du høre, hvis de smadrer ruderne i et hus,« siger han.

Foto: Asger Ladefoged
Vis mere


Betjentene ankommer til adressen. Borgeren, der har ringet, peger i en retning. De løber ind til et hus, hvor lyset er slukket. Kasper lyser ind ad vinduet. Intet at se. De går videre ned ad villavejen. En anden borger, Kasper Schneider, har også set gruppen af mænd i hættetrøjer, der har spejdet ind i haverne. Han passer sine forældres hus, hvor der har været indbrud seks gange. »Der er togskinner bag ved huset, hvor man let kan slippe væk,« siger han. Gruppen af mænd er væk. Pludselig ringer Sørens telefon. »Vi skal videre til et knæk.« I bilen fortæller Kasper, hvordan han engang jagtede tyveknægte hele vejen hen ad skinnerne og op på en togstation.

Foto: Asger Ladefoged
Vis mere


Det er et mysterium for familien i Brønshøj, hvordan tyvene er kommet ind i deres rækkehus. »Vi tjekkede dørene to gange, før vi tog på ferie,« siger faderen. Udenfor diskuterer naboer og familien opstemt. Flere går ind og ud af huset og ødelægger politiets chancer for at finde spor. Naboen har haft besøg af to drenge, der ledte efter en kat i hendes kælder. Alle kældrene i bygningen hænger sammen – måske er de kommet op den vej? Søren kryber ned for at kigge. Efter en time uden gennembrud vender de tilbage til Bellahøj Station. Nu har de lidt over halvanden time til at efterforske, før vagten er forbi.