Når tusindvis af flygtninge stikker af fra dansk politi og nægter at blive registreret her, er det ikke kun fordi, de har familie eller venner i Sverige.

BT kan i dag afsløre, at arabiske hjemmesider direkte advarer flygtninge mod at søge asyl i Danmark på grund af de senere års asylstramninger og dansk politi, der - indtil et pludseligt kursskifte i denne uge - har insisteret på at registrere alle flygtninge og tage deres fingeraftryk.

Ifølge de arabiske hjemmesider, som BT har fået oversat via en professionel tolk, er Danmark på få år gået fra at være rangeret som et af de bedste asyllande på en Europa-rangliste til nu at være på en top-fem liste over de ’værste lande’ at søge asyl i sammen med blandt andet Bulgarien og Grækenland.

Uforsonlig udlændingepolitik

Det er hjemmesiden immig-us.com, der rangerer Danmark i bund, og som BT har fået oversat af en arabisk-kyndig tolk.

Danmark er nummer fire på listen, Grækenland nummer fem. Udover Bulgarien, så er kun Storbritannien og Schweiz værre lande at søge asyl i.

Mens Bulgarien og Grækenland er på listen på grund af landenes ringe velstand, er Danmark, Storbritannien og Schweiz med, fordi de fører en ’uforsonlig’ udlændingepolitik.

»Der er ikke lige så rart som i Tyskland, Sverige og Norge. De gør det nemlig ret nemt for flygtninge at blive i deres lande,« står der blandt andet på hjemmesiden.

Ingen familiesammenføring

Der forklares yderligere hvorfor:

»Siden slutningen af 2014 og begyndelsen af 2015 er Danmark blevet et af de dårligste lande, fordi man kun giver midlertidige opholdstilladelser i to år. Og du må ikke søge om familiesammenføring det første år,« står der.

Faktisk er reglerne dog sådan i Danmark, at krigsflygtninge som hovedregel kun får opholdstilladelse i et år. Derefter vurderes det, om man kan sendes hjem, uanset om konflikten i landet ikke er overstået.

Som BT kunne afsløre i tirsdags, så guider flere arabisk-sprogede hjemmesider flygtninge til Europa ved i detaljer at fortælle, hvordan man får asyl i de forskellige lande, samt hvilke flygtninge-historier der giver adgang til permanent ophold.

Siderne er også opdateret med de sidste nyheder om asylsituationen i Europa, og bagmændene kender også til aktuelle og konkrete politiske diskussioner - bl.a. fra Danmark.

Strammere regler

F.eks. står der på immig-us.com, at Danmark hellere vil hjælpe flygtninge i lejre end have dem til Danmark. Det fremgår også, at Danmark fører en politik, der skal få flygtninge til at ’miste håbet’, alene når de hører navnet Danmark. Og der advares om, at endnu strammere regler kan være på vej, efter Danmark har fået en ny regering.

På hjemmesiden arabineuropa.com er de europæiske lande også blevet rangeret på en liste, der centrerer sig om, hvor asylansøgere får flest penge samt de bedste vilkår for opholdstilladelse og statsborgerskab.

Her ligger Danmark på en sjetteplads, men det hører med, at listen er fra den 6. februar, inden V-regeringen og den nye integrationsydelse.

I toppen af listen ligger Sverige, hvorefter Tyskland, Norge, Østrig, Holland og Danmark følger i nævnte rækkefølge.

Hjælper menneskesmuglere

Ifølge den konservative Naser Khader så er hjemmesiderne et udbredt instrument for dem, der søger imod Europa. Både blandt menneskesmuglere og blandt flygtningene. Det betyder, at flygtninge, der ankommer til Sandholmlejren, er yderst velforberedte på mødet med de danske myndigheder.

Bag siderne står typisk indvandrere, som allerede har ophold i de europæiske lande, og som derfor er klædt på med hensyn til, hvordan forholdene er. En af forfatterne bag siden immig-us.com bor eksempelvis i Tyskland og har 12.335 følgere på Facebook. BT har skrevet en mail til ham, men han er ikke vendt tilbage.

Ifølge Naser Khader er det ikke godhed, der driver dem:

»Bagmændene gør ikke det her for at hjælpe. De er kynikere, der blandt andet hjælper menneskesmuglerne,« siger han.

Advarer mod dansk politi
Det danske politis grundighed indgår også i de advarsler, der florerer på de arabisk-sprogede hjemmesider. Det gælder blandt andet siderne immig-us.com, startimes.com og Iraqi-refugees.nl. Som en af grundene til at holde sig fra Danmark står der blandt andet:

»Danmark går meget op i at undersøge og holde sig inden for reglerne inden for Dublin-aftalen, og Danmark insisterer på at være sikker på, at fingeraftryk ikke er registreret i et af de andre lande, som er inden for aftalen«.

Dermed er der også en indirekte forklaring på, hvorfor de trætte og udmattede flygtninge ikke tager imod tilbuddet om at køre i bus til Sandholmlejren og i øvrigt smutter fra politiet, så snart de har muligheden. Registreres de i Danmark, kan de nemlig sendes tilbage til Danmark. Lige så kan Danmark sende flygtninge tilbage til Tyskland, hvis flygtningene er blevet registreret dér først.

Hjemmesiden immig-us.com advarer flygtninge mod det danske politi of fraråder dem at søge asyl i Danmark.
Hjemmesiden immig-us.com advarer flygtninge mod det danske politi of fraråder dem at søge asyl i Danmark.
Vis mere

Brevkasser hjælper flygtninge
Brevkasser på arabisk-sprogede hjemmesider afslører, at mange af dem, der planlægger at rejse til Europa for at få asyl, slet ikke er på flugt. BT har gennemgået brevkassen på hjemmesiden wwww.immig-us.com, hvor der siden maj er kommet adskillige spørgsmål fra personer, der ønsker at drage til Europa. Her spørger bl.a. en syrer med tjekkisk statsborgerskab, om hun kan få asyl i Sverige. En syrer, der er bosat i Venezuela, spørger, om det er muligt at tage til Europa og få asyl. Herunder om der er nogle særlige lande, der kan anbefales. Baggrunden er den økonomisk trængte situation i Venezuela.

En person med yemenitiske rødder, som bor i Saudi-Arabien, spørger, om han kan få asyl i Frankrig. Og en palæstinenser, der bor i Libanon, spørger specifikt om mulighederne for at få asyl i Holland, Østrig eller Frankrig.

De Konservatives integrationsordfører Naser Khader, som har syriske rødder og et tilbundsgående kendskab til, hvordan flygtninge og migranter orienterer sig om Vesten, har studeret brevkasserne. Han forklarer, at de kan være afgørende for, hvilket land de pågældende flygtninge og migranter i sidste ende vælger at søge asyl i.

Velinformerede asylansøgere
»Siderne fungerer nærmest som en brevkasse, og det kan jo afgøre, hvilket land man tager til,« siger Naser Khader og uddyber: »Er flygtningene i tvivl, kan de stille nogle specifikke spørgsmål om, hvordan de får asyl. Mange af dem, der søger asyl, er meget velinformerede, og de får blandt andet deres informationer fra de her hjemmesider.«

Ifølge BTs oplysninger står i alt fire personer bag siden wwww.immig-us.com. Alle har arabisk baggrund og bor i henholdsvis Tyskland, Sverige og Egypten.