Da SFeren Anna Overlund lagde et billede op på sin Facebook-profil med teksten »Sikre skoleveje giver børn selvsikkerhed i trafikken«, var det med en forventning om at debattere...børns sikre vej til skole.

Men en anden Facebook-bruger valgte at tage billedet og placere det ved siden af den politiske leder fra Nye Borgerlige, Pernille Vermund, med teksten »Hvorfor er højreorienterede kvinder oftest signifikant mere lækre end venstreorienterede?«.

Da Anna Overlund blev gjort opmærksom på det, fik hun nok. ’Hvorfor skal jeg dømmes ude på min grad af fuckability?’ lød hendes spørgsmålet i et debatindlæg i Politiken.

»Det, der slår mig - udover at det er totalt latterligt, at jeg bliver hængt ud på Facebook - er, at det ikke er for mine politiske holdninger, jeg bliver dømt, og at det er SÅ let for mere end 50 mennesker at acceptere præmissen om, at det skulle være ok. at lave et opslag, der fortæller, hvor grim jeg er,« skrev Anna Overlund blandt andet i indlægget.

Hun fortæller til BT, at det ikke er første gang, hun har modtaget kommentarer for hendes udseende.

»Da jeg begyndte at fortælle andre end folk fra partiet og mit personlige netværk, at jeg overvejede at stille op, var der bl.a. én, der kiggede på mig og sagde, at jeg lige skulle nå at tabe 30 kilo, før den drøm kunne blive til virkelighed. Det er noget, jeg har levet med og noget, jeg har forventet. Men nu besluttede jeg at sige fra. Og der er heldigvis en masse, der har bakket mig op i, at det ikke er fair.«

Hvad tænkte du, da du så opslaget?

»Jeg blev sgu sur. Sur over, at man valgte at bedømme mig på mit udseende i stedet for min politik. Det er fascinerende, at han vælger at tage et af mine politiske opslag og hive det ind i en lækkerhedskonkurrence. Jeg havde delt det på nettet, fordi jeg gerne vil tale politik. I det konkrete tilfælde om børns sikre vej til skole. Så jeg blev sur over, at det blev hevet ud af den kontekst og hevet ind i en sexistisk afstemning.«

Anna Overlund mener, der er tale om et generelt problem med vores debatkultur og et demokratisk problem.

»Hvis jeg skal bruge tid på at vade gennem en masse diskussioner om, hvordan jeg ser ud i stedet for at diskutere min politik, er jeg bange for, at jeg aldrig kommer igennem med min politik. Kvinder, også store kvindelige politiske ledere, bliver udsat for det,« siger hun og fortsætter:

»Det bekymrer mig. Er der en 17-årig, der overvejer at gå ind i politik, men bliver behandlet på denne her måde, vil han eller hun nok tænke sig om en ekstra gang eller flere. Og så taber vi noget talentmasse.

Du skriver i dit debatindlæg , at røvhullerne skal sejle deres egen sø. Men det er vel netop svært for en 17-årig?

»Ja, det er svært at sige fra, når man er ung og usikker på sig selv. Nu har jeg sagt fra, og så kan man se på nettet, at der er opbakning til, at man gerne må sige fra, og at det ikke er fair. Det har været fedt at komme igennem med det budskab, selvom det i virkeligheden har været pisse nederen.«

Anna Overlund ser episoden som et udtryk for, at vi stadig er i gang med at finde de sociale spilleregler på de sociale medier.

»Det er så nemt at tage to fotos og sætte sammen og lave en kommentar og et opslag. Og vi skal finde en kultur for, hvordan vi opfører os inden for de øgede rammer, det teknologiske fremskridt har givet os.«