Mary Donaldson kan som prinsesse Alexandra lære dansk på rekordtid, den dag hun og kronprins Frederik beslutter sig for forlovelse og senere ægteskab.



Undervisningen bliver yderst koncentreret og vil - populært sagt - være så effektiv, at sproget vil klæbe sig til hjernen uden mulighed for at forsvinde igen. Medmindre hun forlader landet for en længere periode.

»En normal oplæring i dansk vil tage omkring halvandet års tid, men man kan også få et virkelig koncentreret kursus bestående af enetimer, og så går det langt hurtigere. Men det afhænger af det forløb, som kunden vælger,« siger Lone Jepsen, fuldmægtig ved Studieskolen i København, hvor to lærere, Bodil Jeppesen og Grethe Maribo, i sommeren 1995 lærte prinsesse Alexandra at tale dansk meget hurtigt.

Prinsessens sprogøre og hurtige indblik i dansk fik alle danskere til at falde næsegrus for den unge kvinde fra Hong Kong. Hun overraskede alle.

Hun holdt en tale på dansk for sin mand, da folkegaven på 17 millioner kr. blev overrakt hende og prins Joachim i bryllupsgave foran Schackenborg Slot.

Mary Donaldson betegnes også som en højintelligent pige, som på rekordtid kan lære det danske sprog. Og det er muligt, at hun allerede er i gang med det. De to lærere, som underviste prinsesse Alexandra i dansk, vil ikke stå frem, men Lone Jepsen fra skolen fortsætter:

»Oplæring i det danske sprog foregår på samme måde, som når danskere skal lære et andet sprog. Der udleveres nogle lærebøger. Typisk deltager man i undervisning to gange om ugen.

Det kan både være i dagtimerne og i aftentimerne. Man kan også få den koncentrerede specialundervisning, hvor eleven får enetimer med egen lærer. Så lærer man sproget langt hurtigere.

Når der skal læres dansk, er udgangspunktet, at lærer og elev starter kommunikationen på f.eks. engelsk eller fransk. Og så bygges kendskab til dansk op ad den vej.« Studieskolen i København har omkring 1.000 elever, og der er knyttet 45 til 50 lærere til skolen. Alt afhængig af behovet.