At være singlemor er udfordrende. Men også fantastisk. Drop offerrollen og se mulighederne, siger Kirstine Ryge Koch, der står bag succesfuldt netværk for alenemødre.

På en restaurant i Grækenland sidder Kirstine Ryge Koch sammen med sine børn Freya og Viktor. De er på sommerferie og skal til at spise aftensmad efter en varm dag i ferieparadiset.

Kirstine Ryge Koch snakker og pjatter med børnene, da det går op for hende, at flere folk på restauranten skæver til dem. Ved samtlige borde sidder familier bestående af mor, far og børn. Ved deres bord mangler der noget. En far.

»Der sad en masse klassiske kernefamilier og kiggede på os. Men jeg følte jo, at vi var lige så meget en kernefamilie, selvom vi bare var mig og ungerne,« siger Kirstine Ryge Koch.

I begyndelsen af 2013 besluttede i dag 36-årige Kirstine Ryge Koch og hendes mand at lade sig skille efter fem års ægteskab. Det var ganske udramatisk. Og i dag bor børnene, der nu er seks og otte år gamle, skiftevis hos deres mor og far.

Alligevel kom det bag på Kirstine Ryge Koch, hvordan hun blev mødt af omverdenen.

»I begyndelsen hørte jeg ofte ’Eeeej, hvor er det bare forfærdeligt!’ ’Hvor ER det synd for jer’. ’Kan du nu klare det?’ Det var trist, at vi måtte bryde op, men vi var helt enige om det, og livet stopper altså ikke ved en skilsmisse,« siger hun.

På nettet for at få råd

»Der er en masse drømme, der brister, men man skal ikke undervurdere, hvad mor og far vil gøre for deres børn, selv om de ikke er sammen. Det handler ikke om, hvor meget tid, men om kvaliteten af den tid, man har sammen med børnene.«

I Kirstine Ryge Kochs vennekreds var der kun én anden, der var blevet skilt, og hun gik derfor på nettet for at lede efter råd og erfaringer med alt fra ny bolig til deling af børn. Men hun fandt intet. Og det undrede hende.

»Næsten hvert andet ægteskab ender i skilsmisse, så der måtte jo være en masse andre kvinder derude i min situation. Hvad gjorde de, da de røg ud af deres vante rammer? Ret hurtigt besluttede jeg mig for selv at oprette et netværk, der kunne samle singlemødre,« siger Kirstine Ryge Koch.

Inden året var gået, havde hun fået sitet singlemums.dk på benene, og en måned senere havde mere end 1.000 alenemødre meldt sig ind. I dag, lidt mere end et år senere, har singlemums.dk 6.100 medlemmer. Singlemødrene kommer fra hele landet og bruger en lukket gruppe på Facebook til at diskutere stort og småt.

»Vi har stor glæde af hinanden og bruger hinanden til alt muligt forskelligt. Nogle har brug for at vende, hvilke forholdsregler man skal tage, når man skal i Statsamtet, mens andre skriver om nye kærester, om at blive forelsket igen, og om at blive såret igen. Og så er der udfordringer med børn og bekymring for, om de nu trives,« siger hun.

Ikke en grædekoneklub

Men det vigtigste er, at singlemums.dk ikke er nogen grædekoneklub, understreger Kirstine Ryge Koch.

»Det er så let at falde ind i den klub. Vi mennesker har en tendens til at brokke os, og hvis vi brokker os sammen, får vi en form for fællesskabsfølelse. Men hvis vi er enige om de ting, der er fantastiske, vil vores energi stige. Der er nogle indlæg i gruppen, der handler om nedture, fordi folk har brug for at komme af med noget. Men al den kærlighed, de får tilbage fra andre, der har prøvet det samme, opvejer det.«

Sommerferien i Grækenland var den første, Kirstine Ryge Koch holdt alene med sine børn. Inden de tog af sted, var hun skrækslagen. Minutiøst havde hun inde i sit hoved gennemgået alt det, der kunne gå galt. Hvad nu hvis et af børnene blev sygt?

Hvad skulle hun gøre med børnene, hvis hun nu skulle tisse, når de kom til lufthavnen? Alle tankerne delte hun med de andre mødre på singlemums.dk.

»Det var helt enormt grænseoverskridende at tage af sted. Men det endte med at blive den bedste ferie, hvor jeg var tættere på mine børn end nogensinde før,« siger hun. Kirstine Ryge Koch vænnede sig til, at der blev skævet lidt til dem, da hun var alene af sted med børnene.

Og så nød hun i stedet, at alle de mandlige tjenere konstant kom springende for at hjælpe hende med at bære kufferter, solsenge og lignende.

Hun har netop bestilt sommerferie til sig selv og sine børn igen i år, og nu har hun endnu mere mod på det.

»Nu ved jeg, at en kernefamilie ikke behøver at bestå af to voksne og to børn. Der findes så mange andre konstellationer, og det handler bare om at se sig selv som kernen. Det allervigtigste er, at alenemødre ikke falder i offerrollen.

Det er så let at synes, det er synd og hårdt og svært, men hvis man sletter de tre ord fra sit ordforråd og i stedet fokuserer på alle mulighederne i den koncentrerede tid med børnene, er det faktisk ret fantastisk.

Jeg ved godt, der er udfordringer. Men vi er så mange i samme båd, og hos singlemums.dk er det tilladt at sige alt. Man skal bare hele tiden have for øje, at det er noget, der giver energi i stedet for at dræne for energi. Vi er mange, og vi vil meget gerne være flere,« siger hun.