Danskernes dom over grevinde Alexandra er hård: Hun skal give afkald på sin livslange årpenge-ordning. BT har undersøgt, hvor meget hun laver.

Hvis det står til danskerne, så skal Alexandra til at arbejde og tjene sine egne penge. Det fremgår af en undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for BT, hvor 1.046 danskere er blevet spurgt om deres holdning til grevinden.

Grevinden får årpenge, fordi hun skal være i stand til at udføre sine officielle pligter - men dem har der ikke været mange af de senere år.

Log ind på BT PLUS her og læs, hvor meget - eller lidt - Alexandra egentlig laver for sine penge. Husk ... første måned er gratis - herefter 29. kr. per måned for adgang til tusindevis af artikler og guider i PLUS-universet.


Hvis det står til danskerne, så skal Alexandra til at arbejde og tjene sine egne penge. Det fremgår af en undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for BT, hvor 1.046 danskere er blevet spurgt om deres holdning til grevinden.

I alt mener 79,2 procent af danskerne, at grevinde Alexandra skal have frataget sine årpenge - enten med det samme eller over en årrække.

Kun 12,6 procent af befolkningen mener, at hun skal beholde dem.

Årpengene har Alexandra fået siden skilsmissen fra prins Joachim i 2004, hvor hun fik sin egen post på finansloven, som skulle sikre hende ‘et værdigt liv’ uden Joachim ved sin side. Oven i hatten fik hun også et hus af Joachim til 7,25 millioner kroner på Østerbro i København.

Den opsigtsvækkende Gallup-måling understreger den skepsis, der er i befolkningen over, at grevinde Alexandra hvert år modtager millioner af kroner uden at have officielle pligter for kongehuset.

Dalende stjerne

Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og ekstern lektor ved Københavns Universitet, er ikke overrasket.

»Alexandras stjerne har været dalende igennem nogle år. Hun spiller ikke den samme rolle mere, fordi hun ikke er en officiel del af det danske kongehus. Det betyder også, at mange danskere ikke føler, at hun gør en indsats for sine penge. Derfor mener flertallet, at den livslange ydelse til hende skal afskaffes,« siger Lars Hovbakke.

Da man i sin tid gav Alex-andra årpenge, var det politiske hovedargument, at hun skulle være i stand til at opretholde sine officielle pligter herunder hendes mange protektioner. Men da hun blev degraderet til grevinde i 2007, valgte hun selv at droppe otte protektioner ud af 24. Og sidste år droppede DRs pigekor samarbejdet med Alexandra efter 19 år. I dag har hun således langt færre protektioner, end da hun fik bevilget årpengene i 2005.

Sparsom indsats

I dag tæller hendes protektioner blandt andet Dansk Unicef Komité, Randers Regnskov, Nordsøen Oceanarium, Odense Zoo og Dansk Blindesamfund. Samtidig kan BT i dag fortælle, at den arbejdsindsats, Alexandra lægger i sine protektioner - som er hendes eneste arbejde for de mange penge - er yderst sparsom.

Et eksempel er Odense Zoo. Og her ligger hendes seneste arbejdsopgave godt fire år tilbage i tiden. Her var hun med til at åbne en såkaldt Kiwara Camp. På odensezoo.dk linkes i øvrigt til Alexandras hjemmeside, men den eksisterer ikke længere.

»Alexandra er til stede, når vi eksempelvis har åbninger af nye, store anlæg. Så får vi hende til at deltage, og det gør hun så,« siger kommunikationschef i Odense Zoo Rikke Skovlund.

Hvor tit sker det så?

»Det er ikke ret tit. Senest, hun var her, var, da vi åbnede vores Kiwara-anlæg i 2011,« siger Rikke Skovlund.

Også i Nordsøen Oceanarium i Hirtshals er besøg fra grevinden sjældne. Her havde man senest besøg af hende i 2010.

»Vi har også tidligere - i 2012 eller 2013 var det vist - spurgt, om hun havde mulighed for at komme, hvor hun sagde nej, fordi hun ikke kunne. Men ellers har jeg ikke noget at udsætte på samarbejdet med hende,« siger direktør i Nordsøen Oceanarium Karl Henrik Laursen.

En anden af Alexandras protektioner er Randers Regnskov. Her var hun senest på besøg i september 2014 - altså for mere end et halvt år siden.

Når det gælder protektionen ’The English-Speaking Union’, der ligger i Charlottenlund og dermed ligger tæt på Alexandras bolig på Svanemøllevej i København, er grevinden dog mere aktiv.

Her møder hun ifølge formand Claire Cambell Clausen op til events ca. fem gange om året.

»Som protektor har hun været trofast og hjælpsom,« siger hun.

Organisationerne og virksomhederne - som BT har talt med - udtrykker i det store hele da også tilfredshed med Alexandra, selv om der er stor forskel på, hvor ofte hun viser sig.

Bør arbejde for pengene

Men det ændrer ikke ved, at protektionerne kræver en minimal arbejdsindsats, og det er med til at øge danskernes skepsis, mener Lars Hovbakke Sørensen.

»Det er klart, at hvis hun var mere synlig i det offentlige rum, og man så mere til hende i forbindelse med hendes protektioner, så ville hun også have en større opbakning i befolkningen. I dag forventer befolkningen i monarkier, at de kongelige gør en indsats for deres penge,« siger han.

Han mener også, at danskernes kritiske holdning til Alexandra forstærkes af, at danskerne i kølvandet på finanskrisen er blevet mindre tolerante over for personer, der får penge fra det offentlige uden selv at yde en indsats.

»Og det afspejler sig også i danskernes kritiske holdning til Alexandras årpenge,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Det er ikke lykkedes BT at få en kommentar fra grevinde Alexandra.

 

Som en del af Estee Lauder Companies kampagne for større opmærksomhed omkring brystkræft vil D'Angleterre blive oplyst i pink hele oktober måned. Grevinde Alexandre vil tale i forbindelse med arrangementet.
Som en del af Estee Lauder Companies kampagne for større opmærksomhed omkring brystkræft vil D'Angleterre blive oplyst i pink hele oktober måned. Grevinde Alexandre vil tale i forbindelse med arrangementet.
Vis mere

 

Alexandra er ikke en del af inderkredsen

Det skarpe øje lagde mærke til, at Alexandra sammen med sin mand Martin Jørgensen deltog i Margrethes fødselsdagsfest i musikhuset i Aarhus i onsdags.

Og det er ifølge historiker Lars Hovbakke Sørensen usædvanligt i den forstand, at det er meget sjældent, at hun er med til officielle arrangementer.

»Når hun var til festforestillingen, er det fordi, at det var et lidt bredere arrangement end de mere fastlagte og mere officielle programmer. Der var en masse med, som ikke plejer at være inviteret. Og så var hun selvfølgelig også med, fordi hun er mor til Felix og Nikolai, men det var ikke som officiel repræsentant for kongehuset,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Det betyder vel også, at hun ikke er i inderkredsen?

Det er klart, at hun ikke er i inderkredsen alene af den grund, at hun ikke er officiel repræsentant for kongehuset, siger Lars Hovbakke.

Foto: Rune Fagerheim
Vis mere