Nu vokser sagen om Odense Universitetshospitals (OUH) forsøg på at skjule potentielt livsfarlig overmedicinering af kræftpatienter.

BT kan i dag afsløre, at ledelsen på det fynske kæmpehospital i november sidste år besluttede at hemmeligholde overmedicineringen af i alt 25 døde patienter med prostatakræft.

I alt er 46 kræftpatienter ved en fejl blevet overmedicineret med kemomidlet cabazitaxel på OUH i perioden 2011 til 2013, men da lægerne i november opdagede fejlen, valgte sygehuset kun at informere de overmedicinerede patienter, der stadig var i live. Pårørerende til de 25 patienter, der allerede var døde, hørte intet fra sygehuset.

Læs også: Lillians mand fik for meget kemo i syv måneder: ’Jeg vidste der var noget galt’

Først da BT i marts begyndte at skrive om kemosagen, valgte sygehuset den 6. marts i år at sende breve ud til de 25 døde patienters pårørende, der dermed fik mulighed for at klage og søge erstaning.

- Jeg er utrolig ked af, at vi ikke med det samme informerede alle pårørerende om overmedicineringen. Det er klart, at vi i fremtiden virkelig har lært af denne sag, og straks vil informere pårørerende, hvis der er sket fejl i behandlingen af af døde patienter, siger administrerende direktør på Odense Universitetshospital Jane Kraglund.

Direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard-Pedersen kalder sagen uacceptabel.

- Det er helt uacceptabelt, at hospitalet tiede om medicinfejl overfor så mange pårørerende, da de opdagede, hvad der var sket. Kemoterapi er utrolig giftigt, og det er klart, at patienter og efterladte skal orienteres, hvis der sker fejl. Patienter og pårørende skal have mulighed for at anmelde en sådan sag til Patientombuddet og Patienterstatningen, og hospitalet skal selvfølgelig ikke fratage dem den mulighed ved at tie om fejlen, siger Leif Vestergaard-Pedersen.

Jane Kraglund forsvarer den manglende besked til de efterladte med, at overlægen på sygehusets kræftafdeling i november vurderede, at ingen af de syge patienter var døde eller havde fået værre bivirkninger som direkte følge af den ekstra dosis medicin.


Men som BT skrev sidste søndag, så har en af de efterladte - 69-årige Lillan Schultz fra Padborg- anmeldt overmedicineringen af hendes afdøde mand til Patienterstatningen. Ligesom efterladte til 24 andre døde kræftpatienter fik hun først besked om overmedicineringen af hendes mand i marts, hvilket var fire måneder efter fejlen var opdaget.

Læs også: Medicinal-firma kendte til livsfarlig overdosering: Nægtede at give danske læger besked

Stik imod OUH vurderede Patienterstatningen, at Lillian Schultz’ ægtefælles forløb blev forværret på grund af overmedicineringen, og han blev indlagt flere gange på grund af bivirkning end, hvis han havde fået den korrekte dosis kemo. Hun har derfor fået udbetalt 10.000 kr. i godtgørelse for svie og smerte.


- Det er slet ikke hospitalets opgave at vurdere, om patienten har haft flere bivirknigner eller ej. Hospitalet skal ærligt oplyse patienter eller pårørerende om fejlen samt oplyse om, hvor og hvordan der kan søges erstatning og fejlen kan påklages, siger Leif Vestergaard-Pedersen, der håber denne sag kan være øjenåbner for andre sygehuse.


- Sagen er meget alvorlig og aldrig set før i Danmark, og jeg håber meget, at den kan få hele sundhedsvæsenet til at indse, hvor utroligt vigtigt det er at være åbne om behandlingsfejl. Patienternes tillid til sunedsvæsenet lider utrolig stor skade ved, at fejl bliver tiet ihjel, siger han.
 

På landsplan er i alt 106 kræftpatienter i Odense, Vejle og Aarhus, hvor tre muligvis er døde af den ekstra dosis.


LÆS MEGET MERE I BT LØRDAG