Venstres næstformand konfronteres med militant optræden til støtte for afghanske mujahediner.

Venstres næstformand Lars Løkke Rasmussen fortryder ikke, at han for 13 år siden lod sig fotografere bevæbnet sammen med langskæggede afghanske krigere. Dette på trods af at en del af de afghanske mujahedinere senere har støttet terrorisme mod »det dekadente Vesten«.

Det var i slutningen af den sovjetiske besættelse af Afghanistan, at den daværende landsformand for Venstre Ungdom, Lars Løkke Rasmussen, i 1988 iklædte sig afghaner-tøjet - og som en anden mujahedin-kriger strittede med et AK47-gevær. Dengang kampen mod det sovjetiske »Ondskabens Imperium« gjorde enhver fjende af Sovjet til en ven.

»Men den vestlige politik over for Afghanistan med at bevæbne mujahedinerne - bare fordi de var Sovjets fjender - var en fejl. Læren er, at man ikke bør udruste de forkerte mennesker med farlige våben,« siger den tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R).

»Når man kører en gammel film baglæns, er der meget, der ser mærkeligt ud. Men jeg vil ikke bebrejde Lars Løkke fortidens fejltagelser,« tilføjer Niels Helveg.

Trods den ret afdæmpede kritik fra Niels Helveg reagerer Lars Løkke Rasmussen heftigt:

»Kritikken er jo bindegal. Alternativet dengang var, at man blindt skulle acceptere, at de sovjetiske kommunister trådte et af verdens fattigste lande under fode. Helvegs udsagn er fuldstændig vanvittigt.«

Venstres næstformand understreger, at de penge, han dengang samlede ind til afghanerne, ikke gik til våben, men kun til et skoleprojekt.

»Desuden er det jo ikke alle afghanere, der er ekstremister. Vi støttede de mere moderate kræfter, som siden selv er gået i eksil,« siger Lars Løkke.

»Derfor kan jeg ikke se noget som helst forkert i det, jeg gjorde i 1988. Derimod bør Vesten samlet beklage, at man gennem 90erne helt tabte interessen for, hvad der foregik i Afghanistan,« siger Lars Løkke Rasmussen.