En Farum-borger, der har klaget over kommunen og fået ret, beskyldes nu af Farums Venstre- borgmester for at være skyld i de voldsomme skattestigninger.

Se godt på denne mand. Han hedder Alf Blume og bor i Farum. Det er hans skyld, at Farums borgere skal betale op til flere tusinde kroner ekstra i skat hver måned i de kommende mange år. Det er ikke Peter Brixtoftes skyld. Det er Alf Blumes skyld.

Det er i hvert fald, hvad Farums nye Venstre-borgmester Lars Carpens påstår i et helt enestående og uhyrligt groft angreb på en af sine egne skatteborgere.

Det eneste, Alf Blume har gjort, er at gøre brug af sin demokratiske ret til at klage over, at Farum Kommune ikke har overholdt lovgivningen, og at han har fået ret i, at kommunen endnu en gang har blæst på landets love.

Men i Farum hersker der en særlig omvendt logik i magtens centrum, hvor det aldrig er kommunens skyld, når loven overtrædes. Derfor bliver en uskyldig borger, der blot har krævet, at kommunen overholder landets love, nu kanøflet og hængt ud i den offentlige gabestok som den skyldige i al den økonomiske elendighed i Farum.

Og det er da også ulige lettere at hænge en SFer og miljøforkæmper ud fremfor selv at skulle stå til ansvar for ulovlighederne som Venstre-borgmester i det byråd, hvor Venstre-flertallet i årevis har dikteret, hvad der er ret og uret i den nordsjællandske fribytterkommune. Og det er så, hvad Lars Carpens gør.

Han udpeger ganske enkelt Alf Blume som den hovedskyldige i, at kommunen går glip af salgsindtægter på flere hundrede millioner kroner, fordi han har tilladt sig at klage over kommunen, og at han dermed er den direkte årsag til, at borgerne de næste mange år skal af med adskillige tusinde kroner mere i skat hver måned.

Med sit udfald slår Lars Carpens sin forgænger i embedet med flere længder, for selv om Peter Brixtofte bestemt ikke brød sig om modstand og fejede sine modstandere af vejen med stor brutalitet, nøjedes han dog med at nedgøre dem med ord som »Pol Pot-tilhængere« og »idioter«. Han hængte dem dog ikke ud i den offentlige gabestok som de skyldige i al dårskaben og manglende indtægter i den størrelsesorden.

Men det er, hvad Lars Carpens gør i et debatindlæg i den lokale Farum Avis, der er særdeles Venstre-venlig og delvis ejet af Peter Brixtoftes talsmand gennem mange år, Flemming Oppfeldt, nu medlem af Folketinget for Venstre.

I avisen beskylder borgmesteren Alf Blume for at være skyld i, at kommunen taber hundredvis af millioner af kroner, fordi han har klaget til Naturklagenævnet og fået ret i, at lokalplanen for Rørmosegaard-grunden var ulovlig.

Det har betydet, at der ikke - som Farum Kommune og Peter Brixtofte ønskede og havde kalkuleret med - kan bygges 400-450 boliger på området, men kun 150, hvilket betyder, at grunden ikke er nær så indbringende for kommunen, som Peter Brixtofte og Lars Carpens havde sat næsen op efter. Og det er en alvorlig streg i regningen for de to.

Det, Lars Carpens med andre ord siger, er, at hvis nu bare Alf Blume havde ladet være med at gøre Naturklagenævnet opmærksom på, at Farum Kommune ulovligt lod opføre op mod tre gange så mange boliger på området i det nordlige Farum, som de måtte, så kunne kommunen have tjent en hulens bunke penge, som den nu - fordi loven skal overholdes - ikke kan tjene.

Men i Lars Carpens' univers bliver denne særlige form for moral til, at Alf Blume driver noget nær samfundsskadelig virksomhed ved at tage Farums knap 19.000 indbyggere som gidsler i sit miljøkorstog. Der er, skriver borgmesteren til Alf Blume, »en meget synlig og kontant sammenhæng mellem dine klager og kommunens skattestigning« på 3,2 procent i de kommende mange år.

Som borgmesteren skriver: »Din klage til Naturklagenævnet blev imidlertid overraskende taget til følge, og resultatet blev en betydelig udsættelse af det påtænkte byggeri og dermed en ubehagelig forsinkelse i kommunens indtægter, som oprindeligt forsigtigt var budgetteret til 165 mio. kr.

Andre af dine klager om beskyttelse af diverse padder i området medfører, at kommunen må vinke farvel til salgsindtægter i størrelsen 40-80 mio. kr. Til sammenligning svarer en skatteprocent i Farum til ca. 30 mio. kr.«.

Borgmesteren fortsætter sit angreb med at beskylde Alf Blume for bevidst at ville forsinke genopretningen af Farum Kommunes økonomi, som dog blev uomtvisteligt kørt i sænk af Peter Brixtofte og hans Venstre-flertal.

»Det var måske din strategi før kommunalvalget, men stop nu op, for du holder Farums borgere som gidsler,« skriver Lars Carpens, der betegner kommunens fejl som »fodfejl« og ikke grove overtrædelser af de letforståelige plan-, miljø- og naturbeskyttelsesregler, som kommunen heller ikke overholdt i forbindelse med bl.a. det ulovlige byggeri af 59 ungdomsboliger i Rugmarken.

Alf Blume har ikke tænkt sig at anlægge injuriesag for ærekrænkelse mod borgmesteren for at blive hængt ud til spot og spe i Farum som skurken i Farum-skandalen i stedet for Peter Brixtofte og hans Venstre-flertal. Han glæder sig blot over, at også Farum Kommune skal overholde loven.

»Lars Carpens beder mig om at stoppe med at klage, men var det ikke langt nemmere, hvis Farum kommune begyndte at overholde lovgivningen?« lyder det retorisk fra Alf Blume:

»Jeg har lige siddet med udkast til en ny lokalplan på Rørmosegaard. som giver mig ret i alle de ting, jeg har påpeget. Og når Lars Carpens siger, at det koster alle de mange penge, fordi de ikke kan bygge de der 400-450 huse, men må nøjes med 150, så har han i sin egen forskruede logik ret. Men den er netop forskruet, for der har aldrig kunnet bygges 400 boliger på området.

Hans logik er bare, at hvis man kunne bygge 450 huse, og det så bliver skruet ned til 150, så taber man 80 mio. kr. Men man har aldrig måttet bygge 450 huse. På den måde kunne han lige så godt sige, at kommunen planlagde at bygge et kontorhus i 30 etager, og så er det ikke 80 mio. kr., men en halv mia. kr., han har tabt. Det er bare et tal, han postulerer. Han vender det hele totalt på hovedet.«

»Men det er jo sådan,« tilføjer Alf Blume med et suk, »de altid har argumenteret.« Farum Kommune er sat under administration af Indenrigsministeriet på grund af det økonomiske ragnarok, Peter Brixtofte har ført kommunen ud i.

Indtægter fra salget af Rørmosegaard-grunden kommer kun ind, i takt med at byggekonsortiet Lind & Risør får solgt grundene, og det kan med de markant højere skatter og lavere serviceniveau i de kommende mange år have lange udsigter.Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den ferierende Lars Carpens.